Să transformăm ideea într-o noutate pozitivă

2015-05-26
 

Luni, 25 mai 2015, la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a avut loc o primă întrevedere, la care au participat specialiştii Agenției şi reprezentanții mediului academic, ai instituțiilor de profil biologic şi agricol, aflate în subordinea Academiei de Științe a Moldova. Şedinţa a fost prezidată de președintele AŞM, acad. Gheorghe Duca şi Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Iurie Carp.

Scopul întrunirii a fost inițierea discuțiilor în vederea identificării problemelor şi soluţiilor din domeniul siguranţei alimentelor şi oportunitatea semnării unui acord bilateral de colaborare.

Specialiştii din cadrul ANSA au informat succint asupra politicilor instituţiei, problemelor cu care se confruntă, dar şi necesităţilor acesteia pentru a asigura un proces de lucru racordat realităţilor. Directorul general adjunct ANSA, Grigore Porcescu, a făcut o trecere în revistă a misiunii Agenției, care se bazează pe identificarea riscurilor, a menţionat tendințele pe plan mondial, prezentând şi unele măsuri de prevenire a acestora de pe agenda instituţiei.

Un subiect al discuțiilor a vizat acțiunile întreprinse de către Agenție în protejarea Republicii Moldova de dăunători și obiectele de carantină, care pot fi introduse odată cu importul semințelor și a materialului săditor. În acest context, Directorul general adjunct ANSA, Alexandru Ciobanu a informat despre activitatea Posturilor de control sanitar-veterinar și fitosanitar, care verifică toate importurile în țara noastră. Dumnealui a remarcat dotarea recentă a inspectorilor cu toate ustensilele și utilajul necesar pentru efectuarea controlului curent și a controlului aprofundat în caz de suspiciune. În această ordine de idei, s-a propus inițierea unor instruiri a inspectorilor și altor specialiști ANSA de către specialiștii AȘM în vederea identificării, prevenirii și combaterii dăunătorilor și a obiectelor de carantină.

În funcţie de domeniul gestionat, părţile și-au expus opiniile, viziunile şi au identificat domeniile de interacțiune, dar şi contribuţia reală, pe care o poate avea mediul academic în problema siguranței alimentelor din Republica Moldova. Interlocutorii au abordat un șir de alte subiecte, care pot fi soluţionate doar printr-o strânsă colaborare dinte ANSA și AȘM.

Președintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a susținut inițiativa colaborării în domeniul instruirii și a menționat capacitatea și posibilitatea Academiei de Ştiinţe în atingerea acestui obiectiv comun. Preşedintele Duca a venit cu propunerea de a pune la dispoziție Agenției atât specialiştii, cât şi laboratoarele, care se află în cadrul institutelor de cercetare ale AȘM, specificând capacitatea acestora da a efectua investigațiile necesare profesionist şi în termen util.

Reprezentanţii mediul academic consideră binevenită comasarea unor structuri în acest domeniu şi asta pentru că siguranţa alimentelor prevede, de fapt, nu combaterea unilaterală a problemelor, dar procesul integral de cultivare, producere a acestor produse vegetale, care ulterior devin elemente de procesare, de păstrare şi de comercializare a acestora. Rectorul Universităţii AŞM, acad. Maria Duca, care este şi membrul Comisiei naţionale pentru biodiversitate, a remarcat că aria activităţii pe care trebuie să o acopere Agenţia este foarte mare şi este firesc să se facă apel la diferite structuri, iar Academia de Ştiinţe este una indicată în acest sens. Acad.  Maria Duca consideră, că Universitatea AŞM poate interveni cu soluţii, asigurând un suport real şi concludent în activitatea ANSA, în primul rând, privind instruirea continuă a diferitor cadre atât din cadrul Agenţiei, cât şi din teritoriu, inclusiv consultaţia individuală. „Noi avem deja unele experienţe şi putem să oferim servicii şi la distanţă şi pe platforme cu utilizarea tehnologiilor informaţionale, cu atât mai mult, luând în consideraţie potenţialul institutelor AŞM care au specialişti înguşti în diverse domenii. Cunoscând problema la general, noi putem selecta o serie de specialişti care să ţină lecţii de profil şi în atare manieră vom putea să dezvoltăm acest domeniu multilateral, interdisciplinar”, a subliniat rectorul Duca.

În cadrul dialogului, o serie de probleme, dar şi propuneri judicioase au fost punctate de dr. hab. Ion Băhnărel, reprezentantul Centrului Naţional de Sănătate Publică, dr.hab. Vasile Botnari, directorul Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM, dr.hab., prof. Leonid Volosciuc, din cadrul aceluiaşi institut etc.

Părţile s-au arătat mulţumite de rezultatele obținute în cadrul unei prime reuniuni şi au manifestat deschidere şi receptivitate pentru a continua colaborarea.

La finele întrevederii s-a convenit asupra constituirii unui Consiliu științific din care să facă parte reprezentanții mediului academic, iar specialiştii ANSA vor vizita laboratoarele AȘM pentru a identifica modalitățile și posibilitățile de utilizare a serviciilor acestora.

Toate propunerile, soluţiile, acţiunile enunţate vor face conţinutul unui Acord care va fi semnat de către părţi în timpul cel mai apropiat.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM