La Conferinţa Academiilor Dunărene, care şi-a ţinut lucrările la 16-17 aprilie 2015, în oraşul Ulm, Germania, a fost unanim acceptată propunerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei de a elabora o Enciclopedie a ţărilor Dunărene.
Potrivit dr.hab. Aurelian Dănilă, coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte a AŞM, care a participat, din partea Academiei moldave, la acest forum, urmează ca, în timpul imediat următor, să fie creat un grup de lucru constituit din reprezentanţi ai Academiilor respective, pentru ca la proxima întrunire, în una din ţări, să fie elaborată structura, concepţia, dar şi modalităţile de finanţare a lucrării.
Din grupul de lucru din partea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în frunte cu preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, care se va ocupa nemijlocit de organizarea activităţii şi elaborării Enciclopediei vor face parte: dr.hab. Aurelian Dănilă, coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte a AŞM, dr. Constantin Manolache, directorul Institutului de Studii Enciclopedice; dr.hab. Victor Ghilaş, directorul Institutului Patrimoniului Cultural; dr.hab. Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie; dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului Proiecte Internaţionale al AŞM; acad. Mihai Cimpoi. Editarea unei Enciclopedii (câte un volum pentru fiecare ţară în limba engleză şi limba ţării respective) reprezintă o lucrare ce ar însuma cele mai importante evenimente din istoria şi cultura statelor riverane Dunării.
Amintim că, la 7 aprilie 2014, Academia de Ştiinţe a Moldovei a găzduit cea de-a V-a ediţie a Conferinţei Academiilor Dunărene (DAC).
Evenimentul a întrunit conducerea Academiilor de Ştiinţe din regiunea Dunăreană, Centrului Comun de Cercetare, Comisiei Dunărene şi Comisiei Europene, ambasadori, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor de cercetare şi învăţământ superior din mai multe ţări.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |