Conform ultimului sondaj de opinie: „Reforma teritorial-administrativă şi alegerile generale locale 2015 în viziunea populaţiei şi experţilor”, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, Academia de Ştiinţe a Moldovei se află pe locul patru în încrederea populaţiei, adică 45% din populaţia ţării are încredere în ştiinţă şi dă o apreciere pozitivă activităţii Academiei de Ştiinţe.
Rezultatele studiului au fost făcute publice, la 22 aprilie 2015, în cadrul unei conferinţe de presă, la care a participat dr.hab. Victor Mocanu, (preşedintele Asociaţiei Sociologilor), dr. Andrei Dumbrăveanu şi cerc.şt. Nicolae Bodean. Potrivit studiului, în topul încrederii se situează biserica, urmată de mass-media şi primărie.
Preşedintele Asociaţiei Sociologilor, Victor Mocanu, a specificat că cercetările de teren în cadrul sondajului, au fost efectuate în perioada 1-12 aprilie 2015, pe un eşantion de 1177 respondenţi, din 79 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 3,0%.
Solicitat să-şi expună opinia vizavi de rezultatele studiului, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a declarat că este plăcut surprins de faptul că Academia de Ştiinţe, prin activitatea sa consecventă, se afirmă în societate, drept pentru care a sporit şi încrederea cetăţenilor în oamenii de ştiinţă, în oamenii cărturari. În contextul sondajului, preşedintele Duca a făcut o paralelă, amintindu-şi de perioada copilăriei şi adolescenţei, când în satul său, dar probabil, ca şi în toate satele Moldovei, învăţătorul, intelectualul era cel mai respectat şi cel mai solicitat.
„Mă bucur că cetăţenii Republicii Moldova au încredere în ştiinţă. Mă bucur că societatea a început să conştientizeze importanţa cunoaşteri în viaţa lor. Doar prin ştiinţă şi cunoaştere vom putea dezvolta ţara. Respondenții au sesizat cele mai palpabile schimbări în domeniul educației, culturii, ştiinţei. Toate aceste domenii s-au raliat la standardele europene: în educaţie – a fost aprobată o nouă lege cadru (Codul educaţiei), în cultură – s-a produs asocierea la Programul comunitar Europa Creativă, în ştiinţă – s-a produs asocierea la Programul comunitar Orizont 2020”, a menţionat academicianul.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |