La 16 aprilie 2015, pe frontispiciul Institutului de Neurologie şi Neorochirurgie (INN) a fost dezvelit basorelieful regretatului academician Diomid Gherman, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar, academician, fost şef al Catedrei de neurologie a Institutului de Stat de Medicină din Chişinău.
Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, în colaborare cu INN şi a fost prilejuit de comemorarea unui an de la plecarea din viaţă a savantului neurolog, considerat şi patriarhul neurologiei din Moldova.
La ceremonia de dezvelire a basoreliefului academicianului Diomid Gherman au participat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, rectorul USMF, acad. Ion Ababii, dr. hab. Mihail Gavriliuc, şef Catedră neurologie, prorector pentru relaţii internaţionale USMF, dr. hab. Andrei Uncuţa, directorul general al INN, Nicolae Jelamschi, secretar de stat al Ministerului Sănătăţii, m.c. Nicolae Dabija, publicist, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, discipoli, rezidenţi, studenţi, membrii familiei regretatului savant.
În deschiderea evenimentului, rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, Ion Ababii a evocat personalitatea complexa a acad. Diomid Gherman, subliniind că savantul a fost unul din pilonii serviciului neurologic autohton, care, de rând cu alţi colegi de breaslă a trasat direcţiile principale de dezvoltare a neurologiei în Republica Moldova.
„Înveşnicirea memoriei acad. Diomid Gherman este o datorie sfântă a noastră”, a declarat prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, exprimând deosebita plăcere de participa la evenimentul inaugural şi de a reprezenta conducerea Academiei de Ştiinţe, dar şi comunitatea ştiinţifică. Prim-vicepreşedintele AŞM a menţionat că acad. Diomid Gherman a fost un savant de cea mai înaltă valoare, care a creat o şcoală ştiinţifică în vertebroneulogie, a fost un manager iscusit, care s-a caracterizat şi prin cele mai bune calităţi omeneşti, a muncit cu pasiune şi cu dăruire de sine în domeniul neurologiei. În mod special, academicianul Tighineanu a remarcat contribuţia savantului la pregătirea cadrelor, subliniind că majoritatea din cei 25 de doctori şi doctori habilitaţi - discipolii neurologului - sunt la rândul lor, astăzi experţi bine cunoscuţi nu numai la noi în ţară, dar şi departe de hotarele ţării.
Unul din discipolii cei mai fideli ai savantului neurolog, dr.hab. Mihail Gavriliuc, şef Catedră neurologie, prorector pentru relaţii internaţionale USMF, a afirmat că acad. Diomid Gherman a fost personalitatea care a îmbinat în mod excepţional calităţile de cadru didactic şi medic de vocaţie. Prin realizarea acestui basorelief, a relevat prorectorul, discipolii i-au adus un omagiu mentorului lor, iar chipul care este reprezentat pe frontispiciul instituţiei medicale, va servi pentru mulţi ani înainte, un simbol de activitate rodnică, cinstită şi cu dăruire de sine pentru ţară şi oameni.
Vorbind despre importanţa evenimentului, directorul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie, dr. hab. Andrei Uncuţa a subliniat complexitatea personalităţii acad. Diomid Gherman, dar şi faptul că savantul a stat la temelia fondării domeniului neurologiei şi neurochirurgiei în ţară, contribuind pe întreg parcursul vieţii la dezvoltarea acestuia, la apariţia şi extinderea noilor specialităţi, noilor catedre, instruirea cadrelor didactice, dar şi promovarea lor.
Despre relevanţa inaugurării basoreliefului academicianului Diomid Gherman au mai vorbit Nicolae Jelamschi, secretar de stat al Ministerului Sănătăţii, m.c. Nicolae Dabija, publicist, redactor-şef al săptămânalului „Literatura şi Arta”, Elena Boboc, director-adjunct al Liceului „Diomid Gherman” din Făleşti etc.
Onoare de a dezveli basorelieful a revenit dr. hab. Mihail Gavriliuc, şef Catedră neurologie, prorector pentru relaţii internaţionale USMF şi dr. hab. Andrei Uncuţa, directorul general al INN.
După dezvelire, un sobor de preoţi de la Biserica „Întâmpinarea Domnului”, în frunte cu părintele Octavian Moşin, a oficiat un tedeum şi au sfinţit placa.
Potrivit organizatorilor evenimentului, ideea realizării unui basorelief în memoria regretatului profesor aparţine discipolilor săi, membrilor catedrelor de Neurologie şi Neurochirurgie a USMF „Nicolae Testemițanu”, dar şi colaboratorilor INN.
Autor al basoreliefului este renumitul sculptor Veaceslav Jigliţchi.
Academicianul Diomid Gherman s-a stins din viaţă în data de 19 aprilie 2014, la vârsta de 86 de ani.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|