Academia Română în apropierea unui secol și jumătate de activitate

2015-04-05

La 3 aprilie 2015, la București, în cadrul Adunării generale a membrilor Academiei Române, au fost consemnați 149 de ani de la înființarea forului academic român.

Evenimentul de celebrare a aniversării celui mai înalt for de consacrare științifică și culturală a României a reunit membrii titulari, corespondenți și de onoare a Academiei Române, reprezentanți ai autorităților publice române, precum și o delegație a Academiei de Științe a Moldovei.

Președintele Academiei Române, academicianul Ionel-Valentin Vlad, a salutat prezența înalților oaspeți și a rostit un discurs inaugural.

În numele Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, un mesaj de felicitare a rostit consilierul Sergiu Nistor, iar în numele Prim-ministrului României, Victor Ponta, un mesaj omagial a fost rostit de către Corneliu Vișoianu.

Sesiunea de comunicări a fost continuată de Sorin Mihai Cîmpeanu, Ministrul Educației și Cercetării Științifice a României, care a remarcat că forul academic este cel mai puternic centru de cercetare științifică fundamentală, fiind și executorul a multor programe importante ce contribuie la dezvoltarea României. Ministrul Culturii României, Ionuț Vulpescu, a evidențiat rolul deosebit pe care îl are Academia în promovarea prin excelență a politicii culturale a României, subliniind contribuția esențială a forului academic la formarea spiritului și conștiinței naționale române.

În alocuțiunea sa, președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Gheorghe Duca, a transmis felicitările cordiale ale oamenilor de știință din Republica Moldova, menționând că, actualmente, cea mai reușită formă de organizare a intelectualității române este Academia Română, care adună de pretutindeni personalități proeminente ale vieții intelectuale și își asumă un rol preponderent de acțiune pentru progresul general al României. Pledând pentru continuarea cooperării academice moldo-române, academicianul a subliniat necesitatea de consolidare a dimensiunii diplomației științifice pentru a promova știința ca o putere subtilă, edificatoare de soluții, care întregește societatea, creează locuri de muncă inteligente și contribuie la bunăstarea tuturor.

Însemnătatea evenimentului a fost consemnată și de un număr impunător al reprezentanților comunității științifice din Republica Moldova: academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte a Academiei de Științe din Moldova, academicianul și maestrul Eugen Doga, academicianul Ion Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova, academicianul Mihai Cimpoi, academicianul Nicolae Dabija, academicianul Aurelian Gulea, coordonatorul Secției de Științe ale Naturii și Vieții, academicianul Ion Toderaș, directorul Institutului de Zoologie, academician Valeriu Rudic, directorul Institutului de Microbiologie și Biotehnologie, și academicianul Stanislav Groppa, vicepreședinte al Academiei de Științe a Moldovei.

În ajunul aniversării, în numele Majestății Sale Regelui Mihai I, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au oferit, la Palatul Elisabeta, un dejun oficial în onoarea Academiei Române și Academiei de Științe a Moldovei.

Galerie foto de la eveniment.

Igor Serotila,
Academia de Științe a Moldovei