Ediţie specială a revistei Beilstein Journal of Nanotechnology: Nanostructuri funcţionale

2015-02-27

Titlul: Physics, chemistry and biology of functional nanostructures
Editura: Beilstein, Germany
Editor responsabil: m. cor. Anatolie Sidorenko
Anul apariţiei: decembrie 2014

În revista internaţională din domeniul nanotehnologiilor, Beilstein Journal of Nanotechnology (IF: 2,33), recent a ieşit de sub tipar un volum special cu tematica „Physics, chemistry and biology of functional nanostructures”. Redacţia revistei a ales în calitate de editor responsabil al volumului dat pe dnul m.cor. al ASM Anatolie Sidorenko, care, începând cu anul 2011 este membru al colegiului de redacţie al Revistei Beilstein Journal of Nanotechnology.

În ultimul deceniu, nanoştiinţa se dezvoltă cu paşi rapizi, iar numărul articolelor publicate în acest domeniu creşte exponenţial. În acest context, nu doar studenţii, doctoranzii şi inginerii, dar şi cercetătorii ştiinţifici întâmpină dificultăţi la orientarea în acest domeniu dificil al ştiinţei şi tehnologiilor, dar, în acelaşi timp foarte promiţător pentru aplicaţii la scară largă.

Datorită dezvoltării nanotehnologiilor, secolul XXI a obţinut logoul „NANO” şi acoperă toate domeniile de activitate ştiinţifică: de la electronică până la medicină, de la spaţiul aerian până la agricultură. Unul din fondatorii implementării nanotehnologiilor la scară largă şi iniţiatorul Programului Naţional în Nanotehnologie din SUA, Mihail Roco a menţionat „Ritmul accelerat de descoperiri şi inovaţii şi natura lor interdisciplinară ce este în creştere, duce, uneori, la apariţia domeniilor convergente de cunoaştere, de capacitate şi de investiţii; nanotehnologia este un prim exemplu. Aceasta a apărut datorită confluenţei descoperirilor în fizică, chimie, biologie şi inginerie”.

Începând cu anul 2000, Programul Naţional în domeniul Nanotehnologiilor, ce a demarat iniţial în SUA, după care în Germania, iar la moment în alte 60 de state pe întreg globul pământesc, inclusiv în Moldova, nanoştiinţa şi nanotehnologiile a devenit un domeniu ce se dezvoltă cu paşi rapizi. Logica intrinsecă a acestor dezvoltări indică vectorul progresului: de la o simplă reducere prin evoluţie a dimensiuniilor construcţiei elementelor singulare (de exemplu, dimensiunea tranzistorului elementar în microcip) spre introducerea revoluţionară a nanostructurilor autoasamblate şi nanostructurilor funcţionale şi nanomaterialelor.

Conceptul acestei serii tematice a apărut în cadrul desfăşurării conferinţei internaţionale cu logo-ul NANO, ce a avut loc în septembrie 2013, la Chişinău (NANO-2013) şi prezintă abordări tehnologice noi pentru asamblarea nanostructurilor funcţionale şi nanomaterialelor cu proprietăţi speciale.

În ediţie specială „Physics, chemistry and biology of functional nanostructures” sunt colectate, sintetizate pe capitole şi prezentate într-o formă accesibilă ultimele informaţii din domeniul nanotehnologiilor – nanostructurilor funcţionale, respectiv această culegere tematică va fi utilă cercetătorilor şi inginerilor, ce explorează această direcţie nouă ştiinţifico-tehnică.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM