Savanţii moldoveni, apreciaţi la Londra pentru un succes remarcabil în domeniul nanotehnologiilor

2015-02-24

Cercetătorii moldoveni s-au evidenţiat din nou. Conform datelor prezentate de prestigiosul portal NanotechWeb.org din Londra, printre cele mai impresionante elaborări în nanotehnologii, raportate în revistele ştiinţifice internaţionale la începutul anului 2015, se regăseşte şi o elaborare cu denumirea „Electrodepunerea prin salturi”, realizată de acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, discipolul său dr. Eduard Monaico, colaborator ştiinţific superior la Centrul Naţional de Studiu şi Testare a Materialelor din cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei şi prof. Kornelius Nielsch de la Institutul de Fizică Aplicată al Universităţii din Hamburg, Germania.

Efectul sinergetic al colaborării moldo-germane a rezultat într-un salt tehnologic răsunător: nanotehnologia elaborată de savanţi permite acoperirea uniformă a suprafeţelor materialelor semiconductoare cu un monostrat de nanodoturi din aur, diametrul cărora nu depăşeşte 20 nm (menţionăm că un nanometru echivalează cu o milionime din milimetru). Din informaţia oferită de acad. Tighineanu reiese că nanotehnologia propusă se bazează pe depunerea electrochimică prin aplicarea impulsurilor de tensiune şi poate fi implementată cu succes şi în cazul materialelor poroase cu o suprafaţă specifică foarte mare.

Nanodoturile din aur sunt caracterizate de stabilitate chimică, biocompatibilitate, oscilaţii colective ale electronilor (în literatura de specialitate denumite „plasmoni”) care rezultă în amplificarea diferitor fenomene fizice de o importanţă majoră pentru aplicaţii practice. Un exemplu elocvent îl reprezintă amplificarea drastică a intensităţii luminii în imediata vecinătate a doturilor din aur care a stimulat elaborarea biosenzorilor optici. Actualmente, se studiază intens posibilitatea utilizării nanodoturilor din aur cu scopul distrugerii dirijate a celulelor cancerigene. Este cunoscută eficienţa catalitică a doturilor din aur, în particular la iniţierea creşterii nanofirelor şi nanotuburilor din diverse materiale.

Portalul NanotechWeb.org menţionează, că nanotehnologia cost-efectivă, propusă de savanţii din Republica Moldova şi Germania, este importantă pentru elaborarea unor noi generaţii de cristale fotonice şi plasmonice, senzori bio-chimici, interconexiuni optice şi electronice pe cip etc. Este semnificativ şi faptul, că acest salt nanotehnologic este realizat în Anul Internaţional al Luminii, reţelele din doturi metalice pe suporturi dielectrice fiind considerate extrem de promiţătoare pentru implementarea noilor tehnologii optice în circuitele optoelectronice moderne.

Printre lucrările selectate de NanotechWeb.org, pe parcursul lunii februarie curent, se regăsesc elaborări ale savanţilor din SUA, Marea Britanie, Israel, Elveţia, Olanda, Italia, Coreea, China, Germania şi Republica Moldova, inclusiv o elaborare a profesorilor Konstantin Novoselov şi Andre Geim, laureaţi ai Premiului Nobel în fizică (anul 2010). Prezenţa în topul elaborărilor nanotehnologice, remarcate la Londra, este un caz de mare succes pentru savanţii noştri şi o oportunitate excelentă de promovare a imaginii Republicii Moldova la scară globală.

Mai multe detalii referitor la elaborarea nanotehnologică în cauză pot fi accesate la link-ul http://nanotechweb.org/cws/article/tech/60254.

Eugenia Tofan,
Centrul Media AŞM