Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României şi Principele Nicolae au vizitat, la 23 februarie curent, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Universitatea Academiei.
Vizita a început în dimineaţa zilei, la Universitate, unde Alteţele Lor au fost întâmpinaţi de rectorul instituţiei, acad. Maria Duca şi m.c. Ion Guceac, vicepreşedinte al AŞM.
Rectorul le-a prezentat înalţilor oaspeţi o informaţie generală despre Universitate, remarcând performanţele obţinute în ultimii ani şi implicarea instituţiei în cadrul diferitor activităţi la scară naţională şi internaţională. Ulterior, înalţii oaspeţi au vizitat sălile de studii, Alteţele Sale familiarizându-se cu procesul de studiu al universitarilor. De asemenea, Principii Radu şi Principele Nicolae au vizitat Centrul de Biologie Moleculară, unde cercetătorii Tabără Olesea şi Şestakova Tatiana au relatat despre metodele moderne de cercetare în domeniu, iar prorectorul pentru Relaţii Internaţionale şi Informatizare Informatizare, dr. Andrian Delinschi, le-a prezentat onoraţilor oaspeţi Biblioteca Universităţii.
După ce au făcut turul Universităţii, Alteţele Lor au fost invitaţi în Sala Senatului, unde au avut o întâlnire cu corpul profesoral, academicieni, studenţi, masteranzi. Dna rector Duca a menţionat că pentru instituţia universitară pe care o conduce, dar şi pentru ea personal, aceasta zi este una deosebită şi va rămâne atât în istoria instituţiei, cât şi în inimile universitarilor şi asta pentru ocazia unică de fi vizitaţi de reprezentanţii cei mai înalţi ai Casei Regale Române.
Şi pentru că Alteţele Sale realizează multe activităţi pentru generaţia în creştere, rectorul şi-a dorit să finalizeze turul prin viziunea unor tineri cercetători şi studenţi care au contribuit la ceea ce instituţia a realizat până în prezent, oferindu-le cuvântul unor studenţi care au beneficiat de bursa de merit a Guvernului într-o competiţie acerbă cu numeroşi studenţi din alte universităţi. Merituoşii studenţi au exprimat înalta apreciere pentru posibilitatea de a realiza coeziunea între românii de pretutindeni prin întâlniri de acest fel, dar şi diverse activităţi la care participă cu mult interes.
Rectorul Maria Duca a solicitat îngăduinţa Alteţei Sale Radu, Principe al României de a-i acorda onorificul titlu de Doctor Honoris Causa al Universităţii AŞM, la care Alteţa Sa a mulţumit pentru gestul de înaltă consideraţie din partea Universităţii.
Alteţele Sale Regale s-au arătat încântaţi de vizita la Universitatea Academiei, menţionând că toată clădirea pe care au vizitat-o, şi sălile de studii, şi laboratoarele, şi biblioteca arată ca un diamant, ca o bijuterie, la care au mai adăugat că atunci când vizitează orice comunitate din R. Moldova, cel mai puternic sentiment pe care îl au este iubirea şi căldura cu care oamenii de aici primesc Familia Regală. Principele Radu a subliniat că interesul pentru şcoală, este un interes pe care Familia Regală l-a manifestat dintotdeauna, iar Alteţele Lor au acum obligaţii mult mai mari - să ajute elita noastră să meargă cu paşi cât mai rapizi şi cât mai fermi către lumea valorilor, libertăţii şi democraţiei pe care o visăm. „Sper din inimă ca această vizită să fie prima şi să nu treacă prea mult timp până când o vom face pe a doua şi să vă promit că tot ceea ce ţine de noi vom face pentru ca racordarea voastră la lumea universitar-europeană, pe care aţi început-o cu atât de mult succes să continue şi să vă ajutăm pe cât putem. Mă bucur foarte mult pentru această deschidere spirituală şi spre modernizare şi sper să vă văd cât mai curând”, a subliniat Principele Radu, mulţumind pentru ospitalitate.
La Academia de Ştiinţe a Moldovei, înalţii oaspeţi au vizitat Muzeul AŞM (prezentare, dr. Alexandru Levinschi, director) şi Expoziţia realizărilor ştiinţifice (prezentare, dl Roman Chircă, director AITT), după care Alteţele Sale Regale au avut o întrevedere cu conducerea Academiei. La întrevedere au participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, vicepreşedintele AŞM, m.c. Ion Guceac, dl Mihai Barbulat, şeful Direcţiei Relaţii Externe a AŞM, dl Roman Chircă, directorul Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, la întrevedere fiind prezent directorul Institutului Cultural Român, Chişinău, acad. Valeriu Matei.
Preşedintele AŞM le-a mulţumit, în numele conducerii AŞM, Alteţelor Sale pentru prezenţa în incinta Forului ştiinţific suprem din ţară. Academicianul a exprimat onoarea de a-l avea, pentru a doua oară în vizită, pe Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României, apreciind înalt prima vizită la Academie a Principelui Nicolae. Preşedintele Duca a familiarizat înalţii oaspeţi cu activitatea Academiei, comunităţii ştiinţifice, prezentând succint o informaţie privind sistemul naţional de cercetare, dezvoltare şi inovare, administrarea ştiinţei, reformele care, actualmente, se implementează în domeniu în Republica Moldova. Preşedintele AŞM a făcut o trecere în revistă a priorităţilor comunităţii ştiinţifice, una din ele fiind cooperarea comunităţii ştiinţifice autohtone cu Uniunea Europeană, în special, integrarea comunităţii ştiinţifice în spaţiul european de cercetare. În context, preşedintele a relatat despre rezultatele cercetătorilor noştri în cadrul Programului Cadru 7 al UE, asocierea la noul Program european de cercetare Orizont 2020 şi, nu în ultimul rând, despre importanţa promovării valorilor naţionale şi adevărului ştiinţific despre limba română, cultura şi istoria neamului românesc.
Într-un alt context, preşedintele AŞM a venit cu propunerea de a institui pentru elevii inovatori din Republica Moldova un premiu din partea Familie Regale.
Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României a mulţumit pentru marea plăcere de a se reîntoarce la Academia de Ştiinţe. Alteţa Sa consideră foarte însemnată identitatea Academiei în dezvoltarea Republicii Moldova, subliniind că nici o altă instituţie aici nu are un punct de întâlnire a trecutului, prezentului şi viitorului atât de acut cum e Academia, care este e păstrătoarea tuturor lucrurilor, eforturilor făcute de naţiune în lumea ştiinţifică şi educaţională, tot ea fiind şi pepiniera viitorului.
Cu referire la propunerea preşedintelui de a institui premii regale, Principele Radu a exprimat bucuria pentru deschiderea discuţiilor privind acordarea premiilor, pe care Casa Regală o să le ofere la doi studenţi străluciţi - un băiat şi o fată. „Probabil ar fi frumos să ne întoarcem la acea epocă glorioasă şi să numim premiile „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria.. Ar fi frumos să se numească astfel, pentru că au avut o contribuţie importantă la dezvoltarea educaţiei în secolul al XX-lea aici şi, din fericire, sunt două personalităţi care nu sunt nici sub o formă contestate de nimeni. Când vine vorba de Regina Maria nu există opoziţie, toată lumea o consideră Mamă a naţiunii noastre”, a menţionat Principele Radu, specificând doar că va fi necesară o perioadă pentru a vedea cum pot fi instituţionalizate acestea ca să aibă o susţinere serioasă din partea autorităţilor.
Principele Nicolae, care reprezintă a şasea generaţie a Familie Regale, a reliefat faptul că ar vrea şi el să demareze la noi, în republică, câteva proiecte de acum încolo. Va începe cu o donaţie de cărţi, un proiect de promovare a Cărţilor copilăriei, destinat prompvării lecturii, pentru copiii din comunităţile noastre, care nu-şi pot permite să cumpere cărţi, dar îşi va extinde pasiunea şi cu alte lucruri frumoase şi utile aici, la noi. Principele Nicolae a lăsat un mesaj în cartea de Onoare a Academiei. „Vă mulţumesc pentru ospitalitatea Dumneavoastră. A fost o vizită foarte importantă pentru mine”, a scris înaltul oaspete.
Amintim că Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României şi Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României au vizitat, la 8 octombrie 2013, Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul unei vizitei de trei zile în Republica Moldova. Alteţele Lor Regale au avut o întâlnire cu comunitatea ştiinţifică din ţară. În semn de înaltă preţuire şi profundă recunoştinţă pentru susţinerea culturii româneşti, colaborare fructuoasă cu instituţiile de cercetare şi de învăţământ superior din Republica Moldova pe multiple planuri, Academia de Ştiinţe a Moldovei i-a conferit Alteţei Sale Regale Margareta, Principesa Moştenitoare a României, Medalia „Dimitrie Cantemir”, iar Alteţa Sa Regală Radu, Principe al României a susţinut o prelegere publică de excepţie, cu un mesaj de consolidare a intelectualităţii, a oamenilor de ştiinţă, a cetăţenilor ţării noastre, a societăţii pentru a ne integra în Europa.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|