Academicianul Haralambie Corbu, doctor habilitat în filologie, professor universitar, critic şi istoric literar, a marcat zilele acestea venerabila vârstă de 85 de ani. Cu acest frumos prilej, la Academia de Ştiinţe a Moldovei a avut loc o conferinţă ştiinţifică dedicată savantului, eveniment la care a participat conducerea Academiei de Ştiinţe, colegii de la Institutul de Filologie, unde Domnia Sa activează până în prezent, studenţi.
În cuvântul său de salut preşedintele Academiei de Ştiinţe, acad. Gheorghe Duca, în numele conducerii AŞM i-a adresat academicianului Corbu un mesaj de felicitare, admirându-i puterea de muncă şi dorinţa de viaţă. Acad. Duca a apreciat rezultatele savantului pe parcursul a şase decenii de activitate în domeniul criticii şi istoriei literare, lucrurile frumoase pe care le-a realizat, discipolii pe care i-a îndrumat. Preşedintele i-a înmânat omagiatului Diploma AŞM „Meritul Academic”, pentru contribuţia substanţială în cercetarea şi promovarea literaturii clasice şi celei contemporane şi i-a făcut un cadou mai puţin obişnuit şi anume, o cravată, marca AŞM, de culoare azurie, pe care este imprimată Zeiţa înţelepciunii, a tacticii, ocrotitoare a artei şi a ştiinţei – care este, de altfel, şi simbolul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
În cadrul sesiunii de comunicări, academicianul Mihai Cimpoi a menţionat că Haralambie Corbu a pus temelia studierii literaturii clasice sub aspect monografic. „În anii mei de studenţie i-am citit studiul monografic „Alecsandri şi teatrul”, care rămâne a fi şi astăzi unul de referinţă. A studiat şi promovat opera lui Constantin Stere, de la naşterea căruia în 2015 se împlinesc 150 de ani. A fost preocupat de creaţia lui D. Cantemir, C. Negruzzi, A. Russo, B. P. Hasdeu, P. Goma, A. Lupan, L. Damian şi de cea a altor scriitori, a subliniat acad. Cimpoi.
Dr. Vlad Caraman, doctor în filologie, Institutul de Filologie, Sectorul de Literatură română premodernă şi modernă a menţionat că activitatea acad. Corbu este marcată de deschiderea către valorile patrimoniului nostru spiritual şi cultural. Într-un context totalmente neprielnic manifestării spiritului naţional se afirmă Haralambie Corbu, alături de criticii Simion Cibotaru, Ion Racu, Ion Vasilenco, Ramil Portnoi, Vasile Coroban, Efim Levit, Constantin Popovici, Eugen Rusev ş.a. Această generaţie, subliniază cercetătorul, în pofida politicii şi dogmelor oficiale au încercat să promoveze pe Vasile Alecsandri, Constantin Negruzzi, Ion Creangă, Mihai Eminescu, B.P. Hasdeu, Dimitrie Cantemir ş.a. Anume în anii ’60, în perioada dezgheţului hruşciovian, apar cele mai importante lucrări de valorificare a clasicilor. Teza fundamentală în demersul exegetic al academicianului e reductibilă la o formulă consacrată – clasicii sunt mereu actuali. Iată de ce Haralambie Corbu este mereu preocupat şi fascinat de cele mai luminate minţi româneşti: „scrise cu litere de aur în istoria propriului neam…”, remarcând, îndeosebi, Constantin Stere şi Paul Goma. Cu alte cuvinte, în momentele ei esenţiale şi în tendinţa sa fundamentală, activitatea academicianului, ajuns la o vârstă venerabilă, se înscrie în opera de valorificare, promovare şi popularizare a marilor valori din ultimele două secole ale spiritualităţii româneşti.
Despre activitatea, realizările şi preocupările aniversarului au vorbit dna Svetlana Korolevski, m.c. Nicolae Bileţchi, dr.hab. Anatol Gavrilov, dr.hab. Ion Ciocanu, dr. Dumitri Apetri ş.a.
La rândul său, academicianul Haralambie Corbu a afirmat că de-a lungul carierei sale a activat alături de reprezentanţi a trei generaţii de cercetători literari. „Pentru mine a fost important să cercetez şi să promovez literatura noastră clasică, ignorată şi aproape necunoscută în anii ’50. Am fost preocupat de opera lui Eminescu, Creangă, Alecsandri, iar mai târziu şi de cea a scriitorilor contemporani Ion Druţă, Victor Teleucă, Dumitru Matcovschi ş.a.”, a subliniat omagiatul. Le-a mulţumit colegilor de institut pentru atenţia, grija şi deschiderea de a organiza şi dedica un eveniment aniversar atât de frumos, dar şi tuturor celor care au binevoit să-i fie alături în această zi.
În cadrul evenimentului a fost lansată cartea lui Haralambie Corbu „ Revenire la valori”, în care fost incluse unele din ultimele sale lucrări ştiinţifice, precum şi studiile sale şi ale altor autori consacrate consăteanului său de la Dubăsarii Vechi, acad. Nicolae Donici, astrofizician de talie mondială, care s-a afirmat în prima jumătate a sec. XX.
Haralambie Corbu s-a născut la 15 februarie 1930 în satul Dubăsarii Vechi, judeţul Chişinău (în prezent raionul Criuleni). A semnat peste 600 de lucrări ştiinţifice, printre care 25 de volume şi culegeri de studii, două dicţionare şi trei manuale. Haralambie Corbu a fost distins cu Premiul de Stat al R. Moldova şi cu „Ordinul Republicii”.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|