Ceremonia de înmânare a însemnelor onorificului titlu a avut loc la 17 februarie curent. La festivitate au fost prezenţi rectorul Universităţii, dr. Zinaida Arâcova; dr. Ludmila Fedotova, prorector; dr. Piotr Paşalî, directorul Centrului Ştiinţifico-Tehnologic din UTA Gagauzia, membru al CSŞDT, dr. hab., prof. Dmitri Parmacli; dr. Constantin Tauşanzi, decanul Facultăţii de economie; dr. Vadim Sivkeli, directorul Centrului regional Euraxess; dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului de Proiecte Internaţionale, Roman Chircă, directorul Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, Igor Serotila, şef Secție resurse umane AŞM; Arcadie Fuior, consilier; cadre didactice; studenţi.
Rectorul Universităţii, dr. Zinaida Arâcova a adresat un mesaj de salut participanţilor la ceremonie, subliniind onoarea de a-i conferi titlul de Doctor Honoris Causa preşedintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, eminent om de ştiinţă şi de a-l primi în familia unită a comunităţii universitare din Comrat. Domnia sa a subliniat că academicianul Gheorghe Duca şi-a câştigat un nume de rezonanţă nu doar în mediul academic, dar este o personalitate importantă a vieţii publice, iar conferirea titlului este un semn al recunoaşterii valorii profesionale, academice şi prestigiului ştiinţific.
Rectorului i-a revenit şi onoarea de a rosti, în numele celor prezenţi, tradiţionalul Laudatio, în care a prezentat un portret în cuvinte, evocând personalitatea academicianului Gheorghe Duca, alături de admiraţia şi preţuirea faţă de o somitate marcantă a ştiinţei contemporane, oferind câteva repere din biografia şi prodigioasa carieră a distinsului savant şi manager al ştiinţei şi contribuţia substanţială adusă la dezvoltarea acesteia.
În Oratio Gratitudinis, proaspătul Doctor Honoris Causa, acad. Gheorghe Duca a mulţumit conducerii Universităţii și rectorului instituţiei, dr. Zinaida Arâcova, pentru acordarea acestui prestigios titlu, pentru acest gest de înaltă apreciere ce îl impresionează şi onorează deopotrivă. Academicianul s-a arătat convins că acest titlu îi va oferi prilejul de a deveni un exponent demn al ştiinţei şi culturii promovate de universitate, asumându-și susținerea necondiționată a acesteia.
Totodată, preşedintele Duca a exprimat felicitări corpului profesoral şi studenţilor cu prilejul aniversării a 24-a de la fondarea Universităţii, apreciind înalt efortul depus de conducerea Universităţii, în special, al rectorului Zinaida Arâcova, direcţionat spre integrarea instituţiei în circuitul educaţional, ştiinţific şi inovaţional național, precum şi internaţionalizarea instituţiei universitare. În acelaşi context, academicianul a remarcat apropierea Universităţii de paradigma consolidării unei societăţi bazate pe cunoaştere în regiune, tinerii fiind antrenaţi nu doar în procesul educațional, dar şi cel științific, având la dispoziţie instrumente de mobilitate şi deschidere internaţională.
Academicianul consideră, că numai cercetarea poate produce acea valoare adăugată care detașează Universitatea de concurență și o îndreaptă spre performanță, iar pentru a consolida acest proces este necesar o conexiune mai strânsă între Academie şi Universitate. În acest sens, preşedintele Duca a exprimat convingerea, că Universitatea din Comrat, deşi este o instituţie tânără, este una de perspectivă, dispune de un potenţial bine pregătit şi în scurt timp va putea concura cu cele mai bune universităţi din ţară, dar şi de peste hotare. Aceasta, în opinia preşedintelui Duca, este calea corectă de dezvoltare a unei instituţii de învăţământ superior în Republica Moldova, cale parcursă de mai multe instituţii din SUA, Suedia, Marea Britanie, Estonia etc.
Domnia Sa a apreciat înalt şi tendinţa Universităţii de a intercala educaţia, ştiinţa şi inovarea, subliniind în acest sens activitatea Incubatorului Inovaţional „Innocentru”, fondat acum doi ani, de Agenţia pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, care deja s-a făcut remarcat prin participarea la saloane internaţionale şi obţinerea unei medalii de argint.
Cu prilejul vizitei preşedintelui Duca la Comrat a fost inaugurat Centrul de mobilitate EURAXESS. În cadrul ceremoniei de deschidere, dr. Lidia Romanciuc, directorul Centrului Proiecte Internaţionale a AŞM a evidenţiat importanţa mobilităţii cercetătorilor, în spaţiul european de cercetare. Participarea la Programul EURAXESS şi crearea infrastructurii pentru acest program permite nu doar deplasarea cercetătorilor peste hotarele ţării noastre, ci şi angajarea cercetătorilor străini în cadrul Universităţii. Totodată, Centrul oferă informaţii şi servicii gratuite privind condiţiile de muncă peste hotare, precum şi pentru străini în Republica Moldova. Programul EURAXESS este un program adiacent Programului cadru pentru cercetare şi inovare Orizont 2020 şi are menirea să faciliteze mobilitatea cercetătorilor în spaţiul european de cercetare.
În cadrul vizitei, preşedintele AŞM a vizitat Centrul ştiinţifico-tehnologic din UTA Gagauzia, condus de dr. Petru Paşalî, membru al Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică.
Amintim că anul trecut, preşedintele AŞM a vizitat Universitatea de Stat din Comrat, unde a susţinut o prelegere publică despre rolul ştiinţei şi inovării în dezvoltarea sustenabilă a Republicii Moldova.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |