La solicitarea conducerii Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică a Universităţii de Stat „B.P.Haşdeu” din Cahul, la 13 februarie curent, m.c. Ion Guceac, doctor habilitat în drept, profesor universitar, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a susţinut o prelegere publică cu genericul „Constituţionalismul contemporan în Republica Moldova prin prisma integrării europene”.
Pe post de audienţi, la prelegerea unuia dintre cei mai renumiţi specialişti în dreptul constituţional din ţară, au fost prezenţi peste 200 de audienţi, în special, studenţii de la Facultatea de drept şi administraţie publică a Universităţii, dar şi de la Facultatea de filologie, filosofie şi istorie şi Facultatea de economie, matematică şi informatică ale instituţiei.
Evenimentul a fost onorat de conducerea Universităţii, în persoana conf. univ., dr. Sergiu Cornea, prorector pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale; Vladimir Chironachi, decan, Facultatea Drept şi Administraţie Publică; Ina Filipov, prodecan; Natalia Saitarli, şefa de catedra; dr. Oleg Bercu, lector superior; Ilie Gîrneţ, lector superior; alţi reprezentanţi ai corpului profesoral universitar.
Înainte de a trece la prelegerea propriu-zisă, prorectorul pentru activitatea ştiinţifică şi relaţii internaţionale, conf., dr. Sergiu Cornea, a ţinut să-i mulţumească prof. Ion Guceac pentru faptul că a acceptat invitaţia de a le vorbi universitarilor interesaţi de materia dreptului despre particularităţile constituţionalismului din Republica Moldova, o temă foarte actuală, examinată, în special, prin prisma integrării europene. „Dreptul constituţional la Universitatea din Cahul se studiază după manualele dl Guceac”, a subliniat prorector. Şi pentru că studenţii îl cunosc pe constituţionalist după manualele pe care le-a scris în domeniul care l-a consacrat, printre care „Curs elementar de Drept Constituţional", „Evoluţia constituţionalismului în Republica Moldova”, „Dreptul electoral”, „Constituţia la răscruce de milenii” (cea mai recentă apariţie, de altfel), acum studioşii din Cahul au avut ocazia să-l vadă pe viu pe autorul acestor manuale, cum avea să remarce dl Cornea în luarea sa de cuvânt în deschiderea evenimentului. Într-o altă ordine de idei, Domnia Sa a apreciat înalt poziţia fermă, exigentă, dar şi profesionalismul dl Guceac, în susţinerea instituţiei în momentele mai dificile cu care s-a confruntat instituţia, gest pentru care i-au exprimat recunoştinţă.
Ca o introducere la tema prelegerii sale, m.c. Ion Guceac, la rândul său, a mulţumit gazdelor pentru invitaţia lansată, ce l-a onorat, de a susţine o prelegere pentru studenţii din sudul ţării, care, într-o oarecare măsură nu sunt atât de norocoşi ca cei din instituţiile din capitală şi sunt mai puţin „alintaţi” de prezenţa specialiştilor în domeniu, autori de manuale etc. Reflectând despre istoria ascendentă a universităţii, profesorul universitar a menţionat că recent, au fost publicate datele unui sondaj, realizat de către experţi străini, în topul celor 26 de universităţi din Republica Moldova, Universitatea din Cahul fiind plasată pe locul 6. Acesta, în opinia m.c. Guceac este un argument în sprijinul ideii că această instituţie de învăţământ este una merituoasă, are un viitor sigur datorat, în mare parte faptului că toţi cei care subsemnează sub această instituţie contribuie la sporirea imaginii ei. Vicepreşedintele AŞM a exprimat doleanţa ca acele realizări care au fost înregistrate până în prezent de universitate să fie consolidate, dar şi multiplicate, iar numele universităţii să se regăsească şi în lista organizaţiilor din sfera ştiinţei şi inovării care beneficiază de proiecte de cercetare şi, în special, de proiecte de cercetare pentru tineri.
Trecând la subiectul prelegerii, profesorul Guceac a remarcat faptul că abordarea temei constituţionalismului reprezintă nu doar o provocare, dar şi un îndemn la discuţii deschise la o temă foarte actuală, din perspectiva ştiinţelor juridice. Aceasta cu atât mai mult cu cât suntem martorii unei realităţi de după anul 1989, în care încercăm să ne raliem la standardele pe care le impune integrarea noastră în structurile europene, pentru a fi alături de alte state din Europa care nu au ratat şansa unui exerciţiu democratic şi constituţional.
Conferenţiind la tema anunţată, pofesorul Guceac le-a vorbit universitarilor despre elementele definitorii ale constituţionalismului, argumentând că cercetarea acestuia constituie una dintre cele mai importante direcţii ale ştiinţei juridice. Fiind primul dintre colegii de breaslă din ţară care a abordat noţiunea de constituţionalism, Domnia Sa a prezentat particularităţile acestui fenomen în condiţiile Republicii Moldova, examinând elementele definitorii ale constituţionalismului din Marea Britanie, SUA, Germania, Franţa etc. Profesorul a evidenţiat şi reperele de cronologie ale constituţionalismului, reflectând asupra provocărilor conceptuale la începutul sec. al XXI-lea, globalizării teoriei şi practicii constituţionalismului. De asemenea, m.c. Guceac a subliniat particularităţile constituţionalismului european, prezentând şi tendinţele constituţionalismului contemporan.
În numele corpului profesoral şi studenţilor audienţi la prezentarea făcută de distinsul specialist în drept constituţional, dr.hab. Ion Guceac, decanul Facultăţii de Drept şi Administraţie Publică, Vladimir Chironachi i-a mulţumit profesorului pentru amabilitatea de a susţine o prelegere pe temă juridică de actualitate, care a trezit un viu interes pentru universitari şi, cu siguranţă, le va fi de un real folos atât celor care se află în procesul de studii, cât practicienilor care vor manifesta interes pentru acest domeniu.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM,
Universitatea de Stat „B.P.Haşdeu” din Cahul
|