În ultimul timp se încearcă a reveni la un subiect închis, un subiect ce are menirea să ne sustragă de la dezvoltarea societății noastre, implementarea reformelor autentice și integrarea în familia europeană, să ne întoarcă la discuții privind identitatea noastră și să fim antrenați în conflicte interetnice. Această vânătoare de vrăjitoare a generat multiple acuzații și a bulversat opinia societății publice sau cel puțin a unei părți a acesteia. În acest sens vreau să fac câteva precizări și să declar următoarele.
Consider această campanie a eșuat din start și a avut drept scop promovarea unei ideologii de partid, care nu corespunde realităților științifice și istorice, finalitatea urmărită fiind impunerea acesteia drept ideologie națională pentru profituri electorale.
Declar cu toată certitudinea că într-adevăr optez pentru unire - unirea cu România, Germania, Franța, Italia, Spania precum și cu toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
Pentru Republica Moldova, această unire s-a produs deja prin semnarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană la 27 iunie 2014, ratificarea acestuia de către forul legislativ național și cel european, precum și ratificarea până în prezent a acestui acord de către 13 state membre ale UE.
Mai mult ca atât, integrarea Republicii Moldova în familia țărilor prospere și democratice europene nu este o acțiune urmărită de alte state, este principalul obiectiv trasat și realizat de către Guvernul Republicii Moldova în perioada 2010-2014.
Acest deziderat s-a produs și prin asocierea la Programele europene de cercetare și inovare PC7 și ORIZONT 2020, iar recent și prin asocierea la Programul european pentru competitivitate și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii – COSME.
Comunitatea științifică a avut o deschidere și susținere fără precedent din partea României, în procesul de integrare în Spațiul European de Cercetare. Am beneficiat de experiența lor, de susținerea politică dezinteresată a inițiativelor științifice moldo-române. 20% din toate proiectele de succes, promovate de cercetătorii noștri în competițiile europene, au fost cu participarea cercetătorilor din România. Această colaborare pe care o avem cu comunitatea științifică română, inclusiv cu Academia Română, este una de succes și nu doar justifică procesul de integrare europeană, ci și integrarea regională.
Menționez că există o continuitate pentru acțiunile noastre, implementarea programelor de cercetare și inovare europene, precum și facilitarea accesului la ele este o acțiune prevăzută de programul de activitate a noului executiv.
Regret că s-a insistat asupra acestor acuzații în preajma finalizării dialogului pentru formarea noului guvern și prezentarea programului de activitate a noului executiv, opinia publică fiind sustrasă de la problema principală a țării – calitatea actului de guvernare și învestirea noului executiv.
Subiectivismul acestor acuzații este evident. Discursul științific care a produs această reacție bolnăvicioasă la un personaj politic a fost rostit la 28 noiembrie 2014, ulterior făcut public, dar pe semne, atunci exista o incertitudine referitor la rezultatele alegerilor și impactul asupra alegători a mesajului antieuropean sau cum se menționează „eurounionist”. Mai mult, odată ce există securitatea fotoliului parlamentar pot fi înaintate acuzații nefondate, bazate pe aberațiile unor pseudosavanți, sfidând astfel normele constituționale la libertatea de exprimare și cea de creație.
Susțin în totalitate dezideratele pe care le-am menționat în discursul din forul academic român și condamn orice tentativă de a denatura adevărul științific în materie de istorie.
„Marele proiect”, care a deranjat atât de mult unii politicieni marginali, nu este un proiect al pierderii statalității sau distrugerii Republicii Moldova, ci este o chemare spre revenirea la/sau redobândirea identității europene a Republicii Moldova, este un proces firesc de integrare a țării noastre în familia europeană. Un deziderat străin partidului care dorește cu orice preț să pună capăt parcursului european al Republicii Moldova – fapt declarat public în repetate rânduri.
Consider că, concepția statelor bazate pe naționalism și etnie aparține și este caracteristică gândirii secolelor XVIII-XIX. Societățile contemporane se bazează pe concepții moderne de relații naționale și interetnice, construcții statale deschise, integrate la nivel regional și internațional. Perpetuarea acestor concepții este contraproductivă pentru Republica Moldova și nu conduce la dezvoltarea durabilă a țării, or, cu toții ne dorim să avem un stat funcțional din punct de vedere economic, în care investițiile principale sunt făcute în oameni și bunăstarea acestora.
Observăm succesul vecinilor noștri și îl dorim și la noi acasă. România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania sunt adevărate istorii de succes și sunt exemple demne de urmat pentru noi.
În acest context, nimeni nu împiedică să avem relații speciale cu România sau cu oricare alt stat, fapt demonstrat de apropierea comunității științifice de Spațiul European de Cercetare, inclusiv, de cel românesc.
Consider că manipulările de natură istorică sau lingvistică sunt consumate deja pentru Republica Moldova. Discuțiile la acest subiect sunt exagerate. Asupra acestora s-au expus consecvent comunitatea științifică, societatea, autoritățile publice, inclusiv Curtea Constituțională. Aceste acuzații care apar acum sunt o încercare de a ne sustragere atenția de la problemele importante cu care ne confruntăm sau cele emergente și au ca finalitate stagnarea sau stoparea dezvoltării țării.
Academia de Științe este un for științific național deschis, integrat și recunoscut la nivel internațional, care afirmă și promovează adevăratele valori și idei ale țării noastre și nu se lansează în declarații populiste, extremiste și marginale. Dacă anumite personaje politice doresc să afirme deziderate ce vizează un subiect științific, îi încurajez să vină și să susțină punctul de vedere în cadrul forului academic și să obțină sprijinul acestuia.
Academician Gheorghe Duca,
Președintele Academiei de Științe a Moldovei |