Bilanţul activităţii ştiinţifice, raportat de Secţia Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice

2015-01-30
 

La 28 ianuarie 2015 a avut loc Adunarea Generală a Secţiei de Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice a AŞM, consacrată audierii rapoartelor privind activitatea ştiinţifică, inovaţională, managerială şi financiară în anul 2014 şi 2011-2014 a instituţiilor din cadrul Secţiei.

La şedinţă a participat conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei; preşedintele Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovan; Creţu Ina, Ministerul Economiei, Tudor Cibotaru, Inspectoratul Energetic de Stat, întrunirea fiind moderată de coordonatorul interimar al Secţiei, dr.hab., Veaceslav Ursachi.

Directorii celor şase instituţii de cercetare din cadrul Secţiei au expus în rapoartele lor cele mai relevante rezultate ştiinţifice, obţinute pe parcursul anului 2014, evidenţiind aplicabilitatea cercetărilor pentru dezvoltarea economică a ţării. Dările de seama au inclus performanţele înregistrate în perioada de referinţă, problemele majore cu care s-au confruntat instituţiile, dar şi obiectivele pentru anul 2015.

Activitatea instituţiilor a fost evaluată de comisii de experţi externi, care au apreciat volumul de muncă depus pe parcursul anului, evaluatorii venind, totodată, şi cu anumite recomandări de care se va ţine cont în activitatea de viitor a instituţiilor. Dările de seamă au fost aprobate de membrii Secţiei, fiind specificat faptul că toate lucrările de cercetare ştiinţifică şi inovare planificate au fost realizate în volumul preconizat, în termeni stabiliţi şi la nivel corespunzător.

În cadrul Adunării, au fost audiate şi aprobate rapoartele de activitate pe anul 2014 ale membrilor titulari şi membrilor corespondenţi ai AŞM din cadrul Secţiei.

În luarea sa de cuvânt, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, a exprimat opinia că în urma audierii rapoartelor de activitate s-a convins încă o dată că Secţia Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice este mică, dar voinică, precizând că toate prezentările au reflectat o contribuţie a institutelor la realizarea obiectivelor asumate pe parcursul a patru ani, dar şi pe parcursul anului 2014. Mergând pe firul aprecierilor, prim-vicepreşedintele AŞM, a reliefat că Secţia a adus o contribuţie majoră la promovarea vizibilităţii, drept argument servind rapoartele prezentate de directori, elocventă în acest sens fiind prezentarea directorului Institutului Dezvoltării Societăţii Informaţionale, dr. Igor Cojocaru. In acelaşi context, academicianul a precizat că Secţia a câştigat pe parcursul ultimilor ani câteva proiecte atât regionale, cât şi la nivel european, inclusiv în cadrul PC7, fapt ce demonstrează că nivelul cercetărilor este destul de înalt şi în multe colective ele corespund nivelului internaţional. Totodată, în cadrul Secţiei sunt promovate articole în cele mai prestigioase reviste cu impact factor destul de înalt, unde tradiţional se publică monografii la nivel european, internaţional, precum „Springer”. Academicianul Tighineanu s-a referit şi la abordările Secţiei privind realizarea proiectelor de transfer tehnologic.

Şi ca un gând de final, prim-vicepreşedintele a reaminti asistenţei că anul acesta umanitatea marchează „Anul Internaţional al Luminii”, motiv pentru care a felicitat comunitatea ştiinţelor inginereşti şi tehnologice, îndemnând, totodată institutele să se încadreze cât mai activ în organizarea diferitor evenimente, simpozioane, conferinţe, or, greutatea marcării acestui eveniment de rezonanţă la nivel naţional cade anume pe umerii acestei Secţii. Domnia Sa a exprimat încrederea că prin conjugarea eforturilor şi consolidare, Anul Internaţional al Luminii va fi marcat la un nivel înalt, acest lucru servind o bună oportunitate de a demonstra societăţii că suntem vizibili, că facem lucruri bune, că ştiinţă contribuie la dezvoltarea economiei, culturii, societăţii şi că ştiinţa, de fapt, consolidează societatea. „Doar în aşa mod ne putem impune atât la nivel naţional, cât la scară internaţională”, a concluzionat academicianul.


Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a felicitat şi a mulţumit cercetătorilor din cadrul Secţiei pentru realizările obţinute, remarcând gradul de vizibilitate al rezultatelor, lucru ce se datorează atât participării cercetătorilor în proiectele naţionale, cât şi celor europene. Preşedintele Duca a reiterat importanţa identificării şi consolidării relaţiilor de colaborare cu mediul de afaceri, în special, cu întreprinderile mici şi mijlocii, acolo unde impactul cercetărilor poate fi resimţit la maxim, dar şi dublu avantaj prin posibilitatea de a accesa fonduri europene. Cu titlu special, academicianul a subliniat că este foarte important ca soluţiile propuse de comunitatea ştiinţelor inginereşti şi tehnologice să se bucure de un suport din partea autorităţilor publice pentru a fi promovate la soluţionarea provocărilor cu care se confruntă ţara noastră.

Menţionăm că în cadrul Adunării Generale, dr.hab. Veaceslav Ursachi a fost ales, cu vot unanim, coordonator al Secţiei Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice a AŞM, iar dr. Mihai Tîrşu a fost aprobat în calitate de director al Institutului de Energetică, candidatura sa fiind recomandată spre confirmare Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM