ADRESARE CĂTRE PARTIDELE PARLAMENTARE PROEUROPENE

2014-12-11

Rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, precum și validarea acestora de către Curtea Constituțională, au consolidat vectorul european de dezvoltare a Republicii Moldova.

Experiența integrării europene, acumulată de alte state, cum ar fi țările baltice, este marcată de paradigma creării unei societăți bazate pe cunoaștere. Acest exemplu a avut ca finalitate parcursul reușit spre dezvoltare în beneficiul fiecărui cetățean.

Astfel, considerăm că acum, în procesul de pregătire a programului de activitate a noului guvern, apare un imperativ de o importanță majoră, ce ar conduce la dezvoltarea și consolidarea acțiunilor în beneficiul fiecărui om, garantând drepturile și libertățile caracteristice spațiul european.

Pentru a construi o societate bazată pe cunoaștere sunt necesare investiții în:
- educație, care vor spori calitatea și nivelul de calificare a noii generații;
- cercetare, care vor atrage tinerii talentați și vor diminua exodul lor;
- antreprenoriat, care vor oferi noi locuri inteligente de muncă pentru tinerii absolvenți cu pregătire profesională și universitară;
- inovare, care vor aduce plus valoare și vor contribui la dezvoltarea țării.

O astfel de societate asigură fiecare cetățean cu studii de calitate și posibilitatea de a-și valorifica potențialul competitiv în cercetare, creație, inovare și producere, ceea ce, în ultimă instanță, aduce o valoare adăugată în toate domeniile de activitate socială.

Această prioritate fundamentală va contribui la modernizarea și ajustarea la standardele europene a celor mai importante sfere precum: justiția, sănătatea, protecția mediului, securitatea națională etc.

Pe parcursul ultimilor ani, comunitatea științifică a țării noastre a promovat valorile europene. Pornind de la experiența primilor ani de activitate ca țară asociată și participând plenar la programele comunitare de cercetare-inovare și antreprenoriat FP7, Orizont 2020 și COSME, Academia de Științe a Moldovei consideră că prin promovarea consecventă a obiectivului edificării unei societăți bazate pe cunoaștere, va fi asigurată dezvoltarea durabilă și prosperă a țării.

Suntem ferm convinși că un program de activitate a Guvernului care mizează pe investițiile în oameni va conduce cu pași siguri Republica Moldova în marea familie a Uniunii Europene. În acest sens, suntem disponibili de a înainta propuneri concrete, care sperăm să fie utile la elaborarea noului program de activitate al guvernului.

 

11 decembrie 2014
Academia de Științe a Moldovei
Gheorghe Duca, Ion Tighineanu, Gheorghe Rusnac, Ion Guceac, Aurelia Hanganu

UNELE PROPUNERI LA PROGRAMUL DE ACTIVITATE AL GUVERNULUI REPUBLICII MOLDOVA PENTRU ANII 2015-2018