Chimiștii moldoveni – cei mai activi în utilizarea resurselor informaționale științifice europene

2014-11-28

În perioada 15 octombrie – 15 noiembrie a anului 2013, cercetătorii din cadrul Institutului de Chimie al Academiei de Științe au avut acces gratuit și nelimitat la articolele științifice ale revistelor editurii academice Royal Society of Chemistry, furnizate de către agenția europeană Scientific Knowledge Services, descărcând 2812 articole din peste 30 de reviste.

Printr-un efort comun cu conducerea Institutului de Chimie al Academiei de Științe din Moldova, accesul a fost promovat către toți cercetătorii din cadrul acestei instituții de prestigiu din Republica Moldova. Buna promovare a acestei perioade de acces gratuit se vede prin numărul de descărcări ce au avut loc în perioada în care accesul a fost deschis. Încă din momentul deschiderii acestui free-trial, accesările au fost foarte mari și au continuat pe toată această perioadă, fapt ce demonstrează calitatea revistelor ce se găsesc în cadrul platformei Royal Society of Chemistry, dar și faptul că cercetătorii Institutului de Chimie din Chișinău văd în Royal Society of Chemistry un partener de nădejde în privința informațiilor de calitate din domeniul chimiei.

Considerate una dintre cele mai importante edituri academice din domeniul chimiei, Royal Society of Chemistry este recunoscută pentru calitatea revistelor ce se găsesc în cadrul acestei platforme. Pe lângă calitatea deosebită a revistelor, trebuie menționat și numărul mare de reviste ce se găsesc în cadrul acestei platforme. La dispoziția cercetătorilor există peste 30 de reviste ce acoperă toate subdomeniile chimiei.

În ceea ce privește calitatea acestor reviste trebuie menționat că 75% dintre revistele publicate de către Royal Society of Chemistry au factor de impact și că se află în top 25% ale categoriilor de subiecte ce sunt recunoscute de către Thomson Reuters. În domeniul “Chimie” în primele 20 de reviste, 6 sunt editate de către ROYAL Society of Chemistry conform Thomson Reuters; nici o altă editură academică nu are mai multe reviste. Tot conform Thomson Reuters peste 33% dintre revistele ce apar sub editura Royal Society of Chemistry au factor de impact peste 5 și peste 83% dintre toate revistele Royal Society of Chemistry au factor de impact peste 3. Toate acestea confirmă că Royal Society of Chemistry este o editură ce pune foarte mare preț pe calitate, iar în cadrul revistelor editate de Royal Society of Chemistry se găsesc reviste ce sunt un reper pentru cercetătorii din domeniul chimiei.

Raportul integral poate fi accesat aici.