A plecat pe calea eternităţii acad. Vasile Anestiadi – „Omul care a lăsat testamentul adevărului şi verticalităţii, pe care trebuie să o respectăm neabătut”

2014-11-16
 

Comunitatea ştiinţifică din ţară şi-a luat rămas bun de la academicianul Vasile Anestiadi, savant cu renume, somitate a medicinii autohtone, distinsă personalitatea a elitei intelectuale.

Ziua durerii a adunat la mitingul de doliu, care a avut loc la 15 noiembrie, membri ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, rectoratul şi corpul profesoral al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie, studenţi, discipoli, colegi, prieteni, care au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu acad. Vasile Anestiadi - unul dintre decanii de vârstă ai corpului academic.

Mitingul de doliu a fost deschis de rectorul USMF, acad. Ion Ababii, care a menţionat că într-o luptă cu viaţa, s-a stins din viaţă, luând calea eternităţii, unul dintre cei mai fideli slujitori ai Universităţii de Medicină şi ai medicinii autohtone – Vasile Anestiadi, dr.hab. în ştiinţe medicale, profesor universitar, membru titular al Academii de Ştiinţe a Moldovei, rector al Institutului de Medicină, timp de 23 de ani, ulterior, rector viager al Universităţii de Medicină, figură proeminentă a culturii spirituale a ţării. Rectorul USMF a subliniat că acad. Anestiadi a fost unul din reprezentanţii promoţiei de aur a Institutului de Medicină, a generaţiei de savanţi-medici iluştri, pedagogi, manageri cu nume şi fapte de o vastă rezonanţă, a generaţiei care a trecut prin război, foamete şi nedreptăţi sociale, a generaţiei care a constituit temelia învăţământului superior medical şi al sistemului de sănătate din ţară, a creat şcoli ştiinţifice în cele mai diverse domenii ale medicinii autohtone şi condiţii favorabile pentru dezvoltarea asistenţei specializate. „Anume această pleiadă de personalităţi notorii constituie mândria noastră naţională, cărora Universitatea de Medicină îi datorează bunul nume”, a remarcat rectorul.

Academicianul Ababii a evocat personalitatea regretatului savant, parcurgând etapele prodigioasei sale activităţii de cercetare, didactică şi managerială, care a fost înalt apreciată cu multiple distincţii de stat, medalii de valoare naţională şi internaţională. Domnia Sa a remarcat că întreaga sa activitate, acad Vasile Anestiadi s-a impus prin inteligenţă, competenţă, străduinţă, devotament cauzei, curaj civic, nonconformism şi fermitate în convingeri.

Un mesaj de compasiune pentru îndurerată societatea medicală, familie, colegi şi prieteni a transmis preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca. Preşedintele AŞM a ţinut să menţioneze cât de complicat poate fi să vorbeşti la trecut despre un coleg, un tată, soţ, frate, mentor, profesor, academician, o personalitate marcantă a ţării noastre. În clipele de mare durere pentru elita ştiinţifică medicală şi nu numai, a readus chipul şi înţelepciunea celui care a fost academicianul Vasile Anestiadi, despre care a spus că a fost un om deosebit şi neordinar. A lăsat în urmă o însemnată memorie şi moştenire pentru comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova, trecerea în nefiinţă a regretatului academician fiind o pierdere incomensurabilă. Cu desăvârşire, viaţa şi activitatea academicianului Vasile Anestiadi vine să confirme ideea că „a trăi este şi o ştiinţă, şi o artă, şi o bucurie, şi o muncă, şi o sărbătoare”, a menţionat preşedintele Forului ştiinţific suprem. A trecut prin ani, păstrându-şi agerimea minţii şi profunzimea gândirii. A servit cu fidelitate Templului Ştiinţei din Republica Moldova – Academiei de Ştiinţe, dând dovadă de un model de comportament academic şi uman. „Pentru noi, apărătorii de astăzi a acestui Templu, a lăsat testamentul adevărului şi verticalităţii, pe care trebuie să o respectăm neabătut”, a subliniat preşedintele Duca.

Totodată, Domnia Sa a specificat că de regretatul academician îl leagă şi un sentiment aparte şi anume, dragostea faţă de istoria şi cultura poporului elen. Şi pentru că acad. Anestiadi a fost mereu atras de filozofia grecească, acad. Duca a amintit despre cele 7 renumite poveţe ale savanţilor antici, poveţe care au fost mistuite prin înţelepciunea şi spiritul său academic şi l-au format ca om, ca membru al forului ştiinţific. Despre ele a vorbit atunci, când l-a felicitat cu prilejul jubileului de 80 de ani, reiterându-le şi acum, când îl petrec pe ultimul drum. (Discursul integral al preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca).

Tristeţea şi sentimentul unei mari pierderi a fost evocată şi de m.c. Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familiei. Domnia Sa a ţinut să specifice că a plecat o personalitate remarcabilă, care a lăsat în urma lui fapte, lucruri, direcţii, domenii despre care istoria va avea de apreciat încă mulţi ani. Şi dacă se ştie că fiecare dintre noi la naştere îşi are hărăzit un destin, Vasile Anestiadi a fost acel care a ştiut cel mai bine cum să-şi gestioneze destinul său. A trăit în două secole şi în ambele a lăsat urme care vor scrie încă multe pagini ale evoluţiei medicinii din Republica Moldova. Acad. Anestiadi face parte din generaţia, căreia la Universitatea de Medicină îi zice Generaţia de Aur, generaţia care a păşit cu multă îndrăzneală în medicină şi a scris acele pagini care nu se vor uita nicicând, a subliniat discipolul. Tânăr fiind, devine rector, fiind de fapt şi unul din idealurile tinerilor care făceau carte atunci. În context, oficialul a menţionat frumosul tandem, Anestiadi-Testemiţanu, care au pus bazele creării cadrelor medicale autohtone, pentru că a avut marea măiestrie de a vedea minţile lucide ale tinerilor studenţi veniţi la universitate, susţinerea tineretului fiind un credo al regretatului profesor. Persoanele publice, precum acad. Anestiadi nu au avut parte doar de elogii, a subliniat demnitarul, adesea acestea au fost controversat apreciate. Cu toate acestea, academicianul nu s-a inclus într-o luptă de a distruge un colectiv, dar s-a resemnat, contribuind pe toate căile la dezvoltarea şi prosperarea Universităţii de Medicină, Institutul de atunci, acesta fiind un alt mare credo al acad. Vasile Anestiadi.

„Istoria, doar ea, va putea să-i dea notă activităţii acestei mari personalităţi. Nu noi. Istoria este imparţială”, a menţionat parlamentarul, specificând că viaţa şi activitatea acestei mari personalităţi, a marelui intelectual, unul din fruntaşii comunităţii medicale din Republica Moldova îşi va găsi locul binemeritat şi binecunoscut. Cu demnitate şi-a trăit viaţa, cu demnitate pleacă. Şi lucrul acesta îl poate face doar un Om cu un destin deosebit, un om însemnat de Dumnezeu.

Şi-a cerut iertare dacă a greşit cu ceva, rugându-l pe Dumnezeu să-l odihnească în pace, asigurând că cei care rămân îi vor duce numele şi îi vor proslăvi activităţile pe care le-a avut.

„Astăzi e o mare jale în lumea medicală din Republica Moldova. S-a stins din viaţă şi a plecat spre Domnul Patriarhul medicinii autohtone, renumitul anatomopatolog, academicianul Vasile Anestiadi, iar împreună cu noi, îl plâng astăzi zeci şi mii de medici din toate colţurile lumii, cei care, timp de 23, de ani au primit îndrumare în viaţă şi diploma de specialitate de la dl academician”, a remarcat acad. Gheorghe Ghidirim, şef Catedră Chirurgie al USMF, bun prieten al regretatului savant. Renumitul chirurg a menţionat că numele acad. Vasile Anestiadi va fi înscris cu litere de aur în istoria poporului nostru. Aşa să ni-l păstreze Dumnezeu, a rugat colegul, încheidu-şi cuvântul de adio cu expresia latină Sic tranzit gloria mundi.

Scriitorul şi publicistul Vitalie Ciobanu, bunul prieten al acad. Anestiadi a spus că nu există cuvinte şi nu sunt destule vorbe ca să exprime sentimentele care-l copleşesc în aceste momente şi durerea care-l învăluie, cuvintele fiind mai neputincioase decât realităţile dure ale acestor clipe. L-a cunoscut şi va rămâne pentru el un mare umanist, renascentist, un om care a fost deschis tuturor lucrurilor sfinte. A trecut prin încercări teribile, a ştiut să le facă faţă, cu înţelepciune, a ştiut să treacă prin furcile caudine ale regimului totalitar care distrugea destine, care nu-i ierta pe cei care aveau verticalitate, demnitate, care ţineau la valorile omeneşti, la valorile naţionale. A ştiut să învingă, prin spiritul său, prin inteligenţă, curaj şi prin sacrificiu. I-a mulţumit pentru tot ce a însemnat pentru el şi familia sa, o familie sudată printr-o credinţă comună şi anume convingerea că spiritul, bunăvoinţa, sacrificiul, binele pe care trebuie să-l facem fiecare să aducă binele semenilor noştri. A promis că-i va păstra memoria, îi va cinsti faptele şi-i va urma învăţăturile şi devotamentul.

Evenimentul răvăşitor a îndurerat întreaga familie a Liceului teoretic „Vasile Anestiadi” din Sărătenii Vechi, satul de baştină al regretatului academician. Directorul Liceului a remarcat că dl Vasile Anestiadi le-a fost un exemplu de demnitate naţională, verticalitate şi dăruire ştiinţei şi umanităţii. La ceas de grea cumpănă, profesorii, elevii şi părinţii de la Liceu s-au angajat să poarte şi în continuare cu cinste numele distinsului savant şi să-i păstreze vie memoria sa doar în fapte bune, rugându-l pe bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace pe cel, care a dat un nume nu doar Liceului de la Sărătenii Vechi, dar a adat şi un nume ţării prin talentul şi sacrificiul în prosperarea valorilor umane.

Un ultim omagiu de recunoştinţă a fost adus şi de discipolul şi colegul său, m.c. Eremia Zota care spus că acad. Anestiadi este un adevărat exemplu de blândeţe, estetic şi demnitate, asigurând că-i va păstra amintirea în cele mai curate locuri ale conştiinţei.

Academicianul Vasile Anestiadi a fost înmormântat la Cimitirul Central din str. Armenească.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM