Membrii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, reprezentanţi ai corpul diplomatic, preşedinţi ai uniunilor de creaţie din Republica Moldova, oameni de afaceri s-au întrunit la 10 noiembrie, la Academia de Ştiinţe, în cadrul unei şedinţe festive pentru a consemna Ziua Naţională şi Internaţională a Ştiinţei.
Manifestarea consacrată Zilei profesionale a angajaţilor din domeniul ştiinţei şi inovării a fost deschisă de preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Cu prilejul sărbătorii, în numele conducerii Academiei, preşedintele Duca a salutat şi felicitat cordial comunitatea ştiinţifică, urând cercetătorilor înţelepciune şi clarviziune pentru harul creativ, sănătate şi putere pentru materializarea ideilor, capacitate şi consecvenţă pentru transformarea acestora în realităţi. Academicianul a ţinut să specifice că recent, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în numele întregii Uniuni Europe, a reiterat importanţa ştiinţei pentru dezvoltarea viitorului Europei, afirmând că Viitorul Europei este Ştiinţa. În context, Domnia Sa a declarat că motto-ul pe care şi l-a asumat comunitatea ştiinţifică din ţara noastră este Viitorul Moldovei e în Europa Ştiinţei.
Print-un moment de reculegere, forul ştiinţific suprem a cinstit memoria colegilor şi prietenilor, promotori ai valorilor şi adevărului care s-au stins recent din viaţa – jurnalistul şi publicistul Constantin Tănase, cronicarul ştiinţei, profesorul Dumitru Batâr, membrul de onoare al AŞM şi membrul titular al Academiei Române, academicianul Gleb Dragan, membrul de onoare al AŞM, Constantin Marinescu, istoricul Ion Jarcuţchi, chimistul de excepţie, membru corespondent Mihail Revenco, medicul dăruitor de viaţă, membru corespondent Eugen Gladun.
Şedinţa festiva a demarat cu difuzarea unui film, realizat de echipa Televiziunii Naţionale, Moldova 1, în care au fost reflectate secvenţe relevante din activitatea cercetătorilor şi unele rezultate ştiinţifice remarcabile înregistrate de savanţi, rezultate ce au fost apreciate şi la cele mai prestigioase foruri internaţionale.
Cu un mesaj de felicitare din partea Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, la festivitate a fost prezent dr. Mihai Şleahtiţchi, consilier pentru cultură, învăţământ şi ştiinţă. Cu prilejul consemnării pe arena naţională, internaţională, precum şi în Spaţiul European de Cercetare din care facem parte, a Zilei Ştiinţei, Preşedintele Timofti a exprimat recunoştinţă savanţilor pentru activitatea pe care o realizează prin perseverenţă şi devotament, îndemnând cercetătorii să contribuie cât mai efectiv la bunăstarea Republicii Moldova, la valorificarea patrimoniului nostru cultural, la dezvoltarea economică sustenabilă. Şeful statului le-a dorit cercetătorilor sănătate, succes şi perseverenţă în competiţiile europene de cercetare.
Un elogiu tuturor celor care au ales o carieră de cercetare, cu prilejul Zilei Internaţionale a Ştiinţei a transmis dr. Valentina Stratan, din partea Dl Igor Corman, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. Republica Moldova a făcut un pas important spre integrarea comunităţii ştiinţifice din ţara noastră în comunitatea ştiinţifică mondială, se arată în mesaj, iar o ţară modernă nu poate exista fără ştiinţă, cercetare, inovare. Sărbătoarea cunoştinţelor, oferită societăţii de comunitatea oamenilor de ştiinţă este un bun prilej pentru a exprima dovada recunoştinţei pentru contribuţia valoroasă la progresul social şi economic al ţării, la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor. Le-a dorit savanţilor, celor care fac viaţa de zi cu zi mai uşoară prin rezultatele muncii lor, sănătate, energie creativă pentru noi descoperiri şi să aibă parte de recunoaştere atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
Din partea prim-ministrului Iurie Leancă, corpul academic a fost felicitat de consilierul Leonid Bujor, responsabil de domeniile educaţie, ştiinţă, cultură şi sport. În mesajul premierului Leancă se menţionează că Ziua Internaţională a Ştiinţei este o dată ce oferă prilejul de a-i omagia pe oamenii de ştiinţă afirmaţi care şi-au dedicat întreaga viaţă cercetării, dar şi pe tinerii curioşi, entuziaşti şi inteligenţi, care abia încep să muncească în acest domeniu deloc uşor. Oamenii de ştiinţă reprezintă prima comunitate ce a reuşit asocierea graduală şi plenară la programele comunitare din domeniu, demonstrând întregii societăţi că respectiva asociere aduce beneficii Republicii Moldova, se menţionează în mesaj. Şeful Executivului s-a arătat încrezător în ceea ce priveşte viziunea asupra viitorului ţării noastre, comunitatea ştiinţifică din Republica Moldova fiind în acest sens un aliat sigur. Este important doar ca toată activitatea şi toate realizările savanţilor să servească obiectivului de dezvoltare durabilă a Republicii Moldova. Pentru a reuşi, însă, prim-ministrul Leancă a îndemnat să fim uniţi şi solidari, în cauză şi în acţiuni.
Cu prilejul Zilei Ştiinţei, Guvernul a acordat Diplome de gradul I, II şi III celor mai merituoşi exponenţi ai mediului ştiinţific, printre care: acad. Mihai Cimpoi (Institutul de Filologie), dr.hab. Fliur Macaev (Institutul de Chimie), dr.hab. Gheorghe Gonţa (Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă”), dr.hab. Angela Port (Universitatea AŞM), dr. Ştefan Rusu (Institutul de Zoologie), dr. Pintilie Pârvan (Institutul de Fitotehnie Porumbeni), Vitalei Boian, (Direcţia politică economică şi finanţe a CSŞDT).
În cadrul şedinţei festive a Adunării generale a membrilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, prim-vicepreşedintele AŞM, a ţinut un discurs în care a adresat un mesaj de felicitare comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova, în numele conducerii Academiei de Ştiinţe, Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică. Totodată, prim-vicepreşedintele a trecut în revistă şi performanţele obţinute de către cercetători pe parcursul ultimilor ani . Domnia Sa i-a remarcat pe cei mai buni, exprimând certitudinea că publicitatea şi replicarea ulterioară a cazurilor de succes reprezintă un motor al dezvoltării, dar oferă, în acelaşi timp şi un bun prilej de a medita asupra parcursului nostru, pentru a conştientiza unde ne găsim astăzi şi a înţelege mai bine unde vrem să ajungem. (Discursul integral al prim-vicepreşedintelui Ion Tighineanu).
Pentru rezultate remarcabile în domeniul activităţii de cercetare, contribuţie substanțială la pregătirea cadrelor înalt calificate, precum şi pentru acțiunile de promovare a ştiinţei la nivel național şi internațional, mai multor persoane le-a fost acordată cea mai înaltă distincţia a Academiei - Medalia „Dimitrie Cantemir” - Iulian Groza, viceministru al afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova; dr. hab Juc Victor, vicedirector la Institutul de Cercetări Juridice și Politice; dr. Lidia Romanciuc, director Centrul Proiecte Internationale al AŞM; dr. hab. Cozari Fiodor, cercetător științific principal al Institutului de Ecologie și Geografie; dr. hab. Bucun Nicolae vicedirector al Institutului de Științe ale Educaţiei; dr. hab Piotr Hadji, cercetător ştiinţific principal al Institutului de Fizică Aplicată al AŞM.
De asemenea, pentru realizări frumoase în activitatea profesională şi cu prilejul Zilei Ştiinţei, mai mulţi colaboratori au fost distinşi cu Diploma Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi cu Diploma de Recunoştinţă a AŞM
Şedinţa festivă a culminat cu un recital de zile mari, susţinut de compozitorul Constantin Rusnac şi interpretele Cristina Scarlat şi Cristina Pintilie.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |