Conducerea Academiei de Științe a Moldovei, comunitatea științifică din Republica Moldova a primit cu profundă tristeţe vestea plecării la cele veşnice a profesorului inginer Gleb DRĂGAN.
Membru titular al Academiei Române, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Tehnice, Membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gleb Drăgan s-a născut la 19 iulie 1920, în Basarabia, comuna Tătar Copceac, județul Cahul.
După studiile liceale la Comrat şi Tighina, a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Şcolii Politehnice din Timişoara ca şef de promoţie cu menţiunea „Magna cum laude” în 1945. Intre anii 1940-1942 a urmat, în paralel, cursurile Facultății de Științe ale Universității din Cluj, Secția Matematică, care funcționa în refugiu la Timișoara.
După absolvire, între anii 1945-1951, a lucrat la Societatea „Astra Română” din Câmpina, Societatea de Gaz şi Electricitate, Centrala Industrială a Energiei Electrice, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice şi Ministerul Energiei Electrice. În 1948, a fost numit inginer şef la Centrala Industrială a Energiei Electrice, unde se ocupa de normalizare si proiectare, cumulând şi funcția de cercetător la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice.
După o activitate laborioasă în producție, din 1953 își începe activitatea didactică la Institutul Politehnic din București, ca asistent la Catedra de Rețele Electrice. In anul 1958 își susține teza de docor. Evoluția sa ulterioară, în calitate de cadru didactic, poate fi rezumată astfel: din 1957 conferențiar, din 1964 profesor, decan al Facultății de Energetică între 1963–1971 și șef al Catedrei de Rețele Electrice intre anii 1971-1983. După pensionare, din 1990, și-a continuat activitatea didactică, ca profesor, șef de catedră.
Între 1951-1967 şi-a desfăşurat activitatea la Institutul de Energetică al Academiei Române. A creat o şcoală în domeniul Tehnicii Tensiunilor Înalte, înfiinţând la Institutul Politehnic, în anul 1962, un laborator de specialitate dotat cu tehnica necesară, care este considerat ca fiind unul dintre cele mai performante din țară și Europa de Sud-Est. La acest laborator s-au efectuat încercări experimentale pentru instalațiile electrice din România şi numeroase țări străine (Brazilia, Egipt, Iordania, Iran, Irak și altele). Printre cele mai importante realizări se remarcă și contribuţia la coordonarea Planului de Electrificare a României.
În rezultatul activității de cercetare, acad. Gleb Drăgan a adus contribuţii notabile în domeniile electrostatică, descărcarea corona, trăsnet, supratensiuni atmosferice şi de comutaţie. A fost coordonator la elaborarea a 50 de dicţionare explicative, fiecare totalizând 1.000-1.500 de termeni din domenii precum: electrotehnică, electroenergetică, textile, industria alimentară, mecanică. A coordonat elaborarea Tratatului de Tehnica Tensiunilor Înalte, în trei volume, totalizând peste 1.700 de pagini. A publicat peste 30 de cărţi şi 250 de articole ştiinţifice.
De asemenea, a fost membru în comitetul de redacție al revistelor şi periodicelor: Proceedings of Romanian Academy - series A; Revue des sciences techniques. Serie Electrotechique et Energetique; Buletin EMERG; Membru al Consiliului Editurii Academiei Romane.
Academicianul Gleb Drăgan a fost ales membru în numeroase asociații academice de specialitate din țară şi din străinătate: Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice a Moldovei, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, Membru de onoare al Asociației Generale a Inginerilor din Romania (AGIR), Membru de onoare al Institutului Roman de Energetică (IRE), Membru onorific al CNR-CME, Membru de onoare al SOCER Craiova, FellowMember IEE şi Chartered Engineer IEE Anglia – Senior Member IEEE, Member Association of Energy Engineers SUA; Member of CIGRE.
A fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de cavaler în 1991, cu Medalia Crucea Comemorativă a celui de-al doilea război mondial 1941–1945 acordată in Romania, cu Insigna jubiliară 10 ani acordată la Agenția de Stat pentru proprietatea intelectuală a Republicii Moldova.
Cu stingerea din viață a acad. Gleb Drăgan, comunitatea științifică pierde un cercetător notoriu, un pedagog remarcabil, un organizator al cercetării, un om de aleasă cultură intelectuală și morală.
Academicianul Gleb Drăgan va rămâne pentru totdeauna în memoria oamenilor, care l-au cunoscut.
Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Gheorghe Duca, Ion Tighineanu, Ion Guceac, Gheorghe Rusnac, Aurelia Hanganu, Teodor Furdui, Ion Bostan, Mircea Bologa, Nicolae Antronati, Vitalie Postolati, Sveatoslav Moscalenco, Vsevolod Moscalenco, Ernest Arușanov, Alexei Simașchevici, Petru Soltan, Valeriu Canțer, Leonid Culiuc, Vladimir Arnautov, Mitrofan Ciobanu, Gheorghe Mișcoi, Iurie Reabuhin, Sergiu Dimitrachi, Eugen Livovschi, Valentin Musteață, Alexandru Dicusar, Constantin Gaindric, Ion Geru, Anatolie Sidorenko, Nicolae Vulpe, Vladimir Berzan, Veaceslav Ursachi
|