Ion Druţă face parte din miracolele basarabene

2014-09-13
 

Scriitorul-academician Ion Druţă şi-a lansat, la 11 septembrie, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, operele complete în 8 volume. Evenimentul de lansare a întrunit academicieni, scriitori, cercetători, oameni de cultură, cititori fideli ai operei druţiene.

În discursul rostit în faţa asistenţei, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu a exprimat onoarea de a transmite, în numele preşedintelui AŞM, CSŞDT şi întregii comunităţi ştiinţifice sincere felicitări scriitorului-academician Ion Druţă cu ocazia zilei de naştere, dar şi cu prilejul lansării, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, a operei complete în 8 volume ale scriitorului. I-a dorit omagiatului sănătate, prosperitate şi noi realizări în activitate şi să atingă cifra rotundă de 10 volume cât mai curând. Academicianul Tighineanu a expus doleanţa ca maestrul să revină cât mai des posibil la baştină, la noi, la Academia de Ştiinţe.

Acad. Gheorghe Rusnac, vicepreşedinte al AŞM, care a fost şi pe post de moderator al evenimentului, l-a numit pe maestrul Ion Druţă „un mare-mare scriitor şi un mare-mare lingvist”. Depănând mai multe amintiri şi întâmplări din perioada când deţinea funcţia de rector al Universităţii de Stat din Moldova, acad. Rusnac s-a arătat mândru de faptul că în istoria Universităţii Ion Druţă va rămâne primul Doctor Honoris Causa al USM. Nu s-a referit la creaţia scriitorului, lăsând discreţionar acest aspect exclusiv literaţilor şi criticilor literari. I-a mulţumit, însă, pentru tot ce a făcut, pentru ce a scris şi pentru tezaurul lăsat iubitorilor de carte şi pasionaţilor de a şti.

Evenimentul lansării celor 8 volume ale lui Ion Druţă a fost calificat de acad. Haralambie Corbu drept un eveniment rar. Rar pentru fericitul prilej de a fi alături de maestrul Druţă şi de a împărtăşi bucuriile şi gândurile pe care le are scriitorul în acest moment remarcabil din viaţa sa. Şi nu e vorba doar de ziua sa de naştere, dar şi de realizarea unui vis care mai rar poate fi împlinit în asemenea condiţii şi la atare nivel - să-ţi faci sinteza unei munci de creaţie pe care ai efectuat-o în decurs de peste 60 de ani. Academicianul a remarcat că Druţă a venit în literatura într-un fel crengist, de la tară, venind cu o implementare în suflet şi în cuget a omului şi a vieţii satului. Tot ce a scris Druţă despre acest popor şi despre acest pământ este legat de omul simplu, dar profund ancorat în tradiţii, în istorie, în cultura poporului nostru. Druţă a venit cu această imagine a omului simplu, dar simplu în mod genial, pentru că în simplitatea omului din popor se ascunde, de fapt, sufletul larg, complicat şi complex al acestuia şi asta este ceea ce caracterizează neamul nostru.

Ce reprezintă aceste 8 volume? Un drum spinos, drumul patimilor pentru autorul care a suportat cu stoicism, după apariţia fiecărei lucrări în parte, ploaia de restricţii, critici subiective şi superficiale, expulzarea din Moldova prin crearea unor condiţii ce s-ar fi soldat cu lichidarea talentatului autor din sfera creaţiei. Aceasta ar fi chintesenţa acestei bogăţii adunate în 8 volume ale lui Ion Druţă, pe care le-a prezentat criticul literar Raisa Suveică, în cadrul evenimentului de lansare. În ampla prezentare expusă distinsei audienţe, criticul literar a afirmat că fiecare lucrare, de la debut până la creaţiile de mare anvergură, i-au trecut prin furcile unei cenzuri dure, nejustificate, dictate de conjunctura politică retrogradă a timpului. Dar tot răul cu binele său, a conchis vorbitoarea.

Renumitul regizor Ion Ungureanu, Doctor Honoris Causa al AŞM, a afirmat că Ion Druţă face parte din miracolele basarabene. Totodată, omul de cultură a ţinut să remarce că Druţă nu trebuie nici ridicat în slăvi, dar nici hulit. Druţă trebuie studiat, aşa cum e studiat un meteorit din metale preţioase care vin din adâncurile universului. „Nu putem spune literatură basarabeană, fără a rosti numele lui Druţă”, a afirmat preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, considerând că şi breasla scriitorilor poartă o anumită vină faţă de Ion Druţă. „Dacă ar fi să-mi exprim propria mea voinţă, aş face apel la înţelepciunea lui Druţă, îndemnându-l să treacă peste toate câte au fost”, a conchis scriitorul.

Scriitorul şi publicistul Nicolae Dabija a subliniat în luarea sa de cuvânt că Ion Druţă este unul dintre cei mai mari scriitori român din toate timpurile, precizând că dramaturgul trebuie plasat în contextul Preda, Rebreanu, Sadoveanu, literatura română, fără Ion Druţă, fiind incompletă. Redactorul şef al săptămânalului de cultură „Literatura şi Arta”, Nicolae Dabija, a făcut referire şi la cercul vicios al ignorantului, atunci când vine vorba de creaţia lui Ion Druţă, însă a ţinut să amintească că graţie scriitorului Druţă a fost obţinut alfabetul latin şi limba română. „Noi am învins atunci pentru că eraţi cu noi”, a afirmat publicistul.

Tot în cadrul evenimentului a fost prezentat studiul genealogic „De la Ion Druţă la mari dregători ai Ţării Moldovei”, autori - Mihai Adauge şi Alexandru Furtună. Istoricii au elaborat acest studiu pornind de la înţelepciunea, profunda înţelepciune, pe care o posedă Ion Druţă. Pentru genealogist, precizează autorii, a fost important să vadă de unde vine această înţelepciune. Au purces la un studiu din prezent în trecut. Au studiat toate ramificaţiile posibile pe linie maternă, paternă, a bunicilor, a străbunicilor şi au ajuns la Druţă - întemeietorul acestei familii care a locuit la Horodişte. Urmând firul cercetărilor şi căutărilor, autorii studiului au ajuns la concluzia că Ion Druţă este descendentul familiei domnitorului Alexandru Lăpuşneanu.

Scriitorul-academician Ion Druţă a mulţumit celor care au luat cuvântul, îndeosebi, omului de cultură Ion Ungureanu, criticului literar Raisa Suveică, autorilor studiului genealogic – Mihai Adauge şi Alexandru Furtună, celor care au organizat lansarea, dar şi celor care au binevoit să fie prezenţi la eveniment.

Ion Druţă s-a născut la 3 septembrie în satul Horodişte, raionul Soroca. Anul acesta a împlinit 86 de ani. Este membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei membru de onoare al Academiei Române.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM