Cine va decide soarta proiectelor ştiinţifice anunţate de Academia de Ştiinţe a Moldovei pentru anii 2015-2018?

2014-08-11

În perioada 9 iunie - 28 iulie 2014, Centrul pentru Finanțarea Cercetării Fundamentale și Aplicative a organizat concursul propunerilor de proiecte de cercetări ştiinţifice fundamentale şi aplicative, finanţate de la bugetul de stat pentru anii 2015-2018, conform Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea concursului programelor de stat şi al proiectelor în sfera ştiinţei şi inovării.

În acest sens, informăm comunitatea ştiinţifică şi societatea că în perioada anunţată au fost recepționate 288 de propuneri de proiect, dintre care 95 - de la membrii instituționali, 187 - de la membri de profil, inclusiv, 124 propuneri de proiect de la universităţi şi 4 - de la membri afiliați.

Din numărul total de propuneri de proiect înaintate, 2 propuneri de proiect au fost identificate ca fiind neeligibile, adică, nu au întrunit condiţiile concursului.

Precizăm, că suma solicitată pentru finanţarea proiectelor constituie 328,5 mln lei, iar suma disponibilă, conform planificării bugetare pentru anul 2015 este de 266 mln lei, fapt ce denotă că, competiţia va fi una acerbă.

În contextul celor menţionate, se impune a specifica faptul că soarta propunerilor de proiect va fi determinată în trei etape importante:

Proiectele eligibile au fost transmise Consiliului Consultativ de Expertiză pentru evaluarea în cadrul primei etape care va fi efectuată de către 2 experți independenţi - unul din Republica Moldova şi unul de peste hotare.

În cea de-a doua etapă, calitatea şi actualitatea propunerilor de proiect va fi evaluată de către secţiile de ştiinţe din cadrul AŞM.

Cea de-a treia etapă va constitui punctul culminant al evaluării propunerilor de proiect prin participarea activă a societății în determinarea calității cercetărilor și a priorităților de cercetare pentru Moldova. Membri comisiei consultative vor fi reprezentanți ai ministerelor de profil, Consiliului rectorilor, mediului de afaceri, organizațiilor obștești, mediului academic.

Noutatea pentru acest gen de exerciţiu este faptul că soarta propunerilor de proiecte va depinde mai mult ca oricând de participarea activă a membrilor societății.

Va invităm să urmăriți evoluția propunerilor de proiect la fiecare etapă pe paginile web www.asm.md și www.cfcfa.asm.md

Pentru propuneri și sugestii ne puteți contacta:
Adresa: bd. Ștefan cel Mare nr. 1 MD-2001, Chișinău
Telefon: +373-22-270-592
Fax: +373-22-270-445
E-mail: [email protected]