Istoricul Ion JARCUŢCHII
(29.06. 1948 – 4.08. 2014)
Prea devreme a plecat dintre noi istoricul Ion JARCUŢCHII, specialist în domeniul istoriei naţionale, epoca modernă, născut în satul Bocşa, raionul Făleşti.
Ion Jarcuţchii a fost un savant, al cărui nume este bine cunoscut în Republica Moldova, dar şi peste hotarele ei, un Om care a lăsat urme adânci nu numai în ştiinţa istorică, ci şi în inimile celor care au conlucrat cu Domnia Sa, sau, pur şi simplu, au comunicat cu el. Întreaga viaţă şi-a consacrat-o valorificării adevărului istoric: a debutat cu cercetări ştiinţifice în probleme social-economice ale Basarabiei şi Transnistriei în secolul al XIX-lea, a susţinut teza de doctor în ştiinţe istorice în 1984, iar în anul 1995 se învredniceşte de titlul de conferenţiar cercetător, modelându-şi cariera lent dar temeinic, cu dăruire, începând de la simplu cercetător ştiinţific stagiar până la funcţia de director de institut.
După absolvirea Universităţii de Stat din Moldova şi a doctoratului la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a lucrat în calitate de cercetător ştiinţific inferior, cercetător ştiinţific superior, şef de sector la Institutul de Istorie al AŞM (1977-1995). În cadrul Institutului de Istorie al AŞM, reorganizat în Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM a exercitat funcţii de şef al Centrului Studii Istorice şi director al acestei instituţii (2009-2012). Din anul 2012 a activat în cadrul Institutului de Studii Enciclopedice al AŞM. În cadrul Aparatului Academiei de Ştiinţe a îndeplinit funcţia de şef al Secţiei organizare a ştiinţei a Prezidiului Academiei de Ştiinţe (1995-2004), a fost secretar ştiinţific al Secţiei de Ştiinţe Umanistice şi Arte (2005-2008).
Aria preocupărilor ştiinţifice cuprinde mai multe domenii de cercetare privind dezvoltarea social-economică a spaţiului din stânga Nistrului în a doua jumătate a secolului al XIX-lea–începutul secolului al XX-lea, lupta diplomatică în ajunul şi în perioada încheierii tratatului de pace ruso-turc de la 28 mai 1812, istoria ştiinţei din Moldova. Este unul din primii cercetători ştiinţifici care s-a preocupat asiduu, încă din anii tinereţii, de chestiunea tratatului de pace de la Bucureşti (1812) şi problema anexării Basarabiei la Imperiul Rus, reuşind să analizeze acest subiect prin prisma unei noi metodologii istorice. La tema respectivă a publicat un volum impunător de studii şi materiale, rezultatele fiind sintetizate într-o prestigioasă monografie în colaborare (a doua ediţie fiind gata de editare).
De sub condeiul lui Ion Jarcuţchii au văzut lumina tiparului peste 70 de lucrări ştiinţifice, inclusiv studii monografice şi de sinteză „Развитие промышленности и торговли в левобережных районах молдавского Поднестровья в пореформенный период (1861-1905)” (1985), „Pacea de la Bucureşti (din istoria diplomatică a încheierii tratatului de pace ruso-turc de la 16 (28) mai 1812)” (în colaborare, 1992), „Academicieni din Basarabia şi Transnistria (a doua jumătate a sec. XIX – prima jumătate a sec. XX)” (în colaborare, 1996), „История Республики Молдова. С древнейших времён до наших дней” (în colaborare, 1997, 2002, 2004), „Din istoria Transnistriei (în contextul istoriei naţionale)” (în colaborare, 2001), „Academia de Ştiinţe a Moldovei: istorie şi contemporaneitate. 1946 - 2006” (în colaborare, 2006), „O istorie a regiunii Transnistrene din cele mai vechi timpuri pînă în prezent” (în colaborare, 2007), Ediţia Enciclopedică „Republica Moldova” (în colaboprare, ed. I, 2009; ed. II, 2011) „Comisia Gubernială Ştiinţifică a Arhivelor din Basarabia” (2012), un şir de comunicări ştiinţifice publicate în ţară şi în străinătate etc.
Chiar şi în lucrările elaborate în anii tinereţii, impresionează multitudinea materialelor consultate de către Ion Jarcuţchii în timpul cercetărilor, surprinde vastitatea intereselor sale. În articolele sale pertinente face analiza diferitor aspecte ale problemelor majore, ceea ce conferă statutul de abordare totală a problemelor cercetate. Format ca om de ştiinţă în preajma unor mari maeştri, de la care a învăţat rigoarea metodei, spiritual cercetării obiective, fără prejudecăţi şi complexe, Ion Jarcuţchii a avut un rol important în crearea climatului de seriozitate ştiinţifică în instituţiile în care a lucrat. Înzestrat cu o excepţională capacitate de muncă, el şi-a impus şi a impus colaboratorilor săi rigoarea severă, cultul muncii bine făcute; le-a oferit exemplul moral al onestităţii. Prestigiul de care se bucura a fost probat prin alegerea sa în calitate de expert al Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare a Republicii Moldova.
Formaţia multidisciplinară a istoricului Ion Jarcuţchii, cumulând cercetarea cu managementul, personalitate cu vocaţie de fondator, i-a permis să devină între timp exploratorul şi întemeietorul unui nou domeniu de cercetare şi anume cel al problemelor de istorie a ştiinţei naţionale. Cercetând istoria ştiinţei din Republica Moldova, a reuşit să creeze o operă durabilă: monografia „Comisia Gubernială Ştiinţifică a Arhivelor din Basarabia” (2012). Între timp, a devenit cronicarul istoriei Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a domeniilor sale de cercetare.
Recunoaşterea valorii operei savantului Ion Jarcuţchii îşi găseşte expresia nu doar în recenzii elogioase a lucrărilor sale, ci şi în acordarea unor prestigioase premii ştiinţifice: Laureat al Premiului Prezidiului Academiei de Ştiinţe a R.S.S. Moldoveneşti (1988), Diploma Guvernului Republicii Moldova (2005), Diploma de Recunoştinţă (1996) şi Diploma de Onoare (1998, 2008) ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Diploma de Merit (2009) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Diploma de Merit a Institutului de Istorie, Stat şi Drept a AŞM (2013). Pentru succese remarcabile în activitatea ştiinţifică şi administrativă, instruirea cadrelor ştiinţifice, promovarea adevărului istoric şi a valorilor naţionale şi universale i-au fost decernate: Medalia „60 de ani ai Universităţii de Stat din Moldova” (2006); Medalia „60 de ani ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei” (2006), „Ordinul de Onoare” (2009).
Regretăm mult trecerea în eternitate a colegului nostru Ion JARCUŢCHII, care a ars atunci când era nevoie cel mai mult de conştiinţă istorică, s-a sacrificat pentru a da sens major contribuţiilor sale la edificarea istorică a societăţii şi a comunităţii ştiinţifice. În aceste clipe triste suntem alături de familia, rudele, prietenii şi colegii celui care a fost Ion JARCUŢCHII, doctor în istorie, conferenţiar cercetător şi le exprimăm sincere condoleanţe şi sentimente de profundă compasiune.
Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace.
Gheorghe Duca, Ion Tighineanu, Teodor Furdui, Gheorghe Rusnac, Ion Guceac, Aurelia Hanganu, Alexandru Roşca, Pavel Vlad, Constantin Turtă, Simion Toma, Aurelian Dănilă, Victor Ghilaş, Constantin Manolache, Gheorghe Cojocaru, Ion Şişcanu, Nicolae Chicuş, Gheorghe Gonţa, Andrei Eşanu, Valeriu Pasat, Demir Dragnev, Vladimir Ţaranov, Anatol Tăranu, Silvia Corlăteanu-Granciuc, Ion Xenofontov, Ion Chirtoagă, Mihai Adauge, Nicolae Enciu, Gheorghe Negru, Valentin Tomuleţ.
Slujba Prohodului, mitingul şi Litia se vor desfăşura, joi, 7 august 2014, între orele 9:00–12.30, în incinta Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a Universităţii de Stat din Moldova (str. M. Kogălniceanu, nr. 67, intrare din str. Gavriil Bănulescu-Bodoni). |