Cercetători din 16 țări ale lumii, printre care România, Ucraina, Federația Rusă, Australia, SUA etc., s-au întrunit, la Academia de Științe a Moldovei, la 29 iunie 2017, în cadrului celei de-a IV-a Conferințe Internaționale a Societății de Matematică din Republica Moldova. Evenimentul științific internațional a fost dedicat aniversării a 100 de ani de la nașterea academicianului Vladimir Andrunachievici,ilustru matematician și organizator al științei, unul din fondatorii Academiei de Științe din Moldova, fondator al școlii științifice de algebră, ctitor al Institutului de Matematică și Informatică AȘM și director al acestei instituții de cercetare pe parcursul a 30 de ani, vicepreședinte și membru al Prezidiului AȘM.
La manifestarea științifică au participat reprezentanți ai mediului științific și educațional, instituțiilor de stat și non-guvernamentale, persoane interesate de cercetările de ultimă oră în domeniul matematicii pure și aplicate, informaticii și didacticii. La conferință au fost prezenți nora regretatului savant, Larisa Procopișin și nepotul Dimitrie. Reuniunea științifică a fost prezidată de directorul Institutului de Matematică și Informatică, dr.hab., prof. Svetlana Cojocaru, alături de acad. Mitrofan Ciobanu, președintele Societății de Matematică din Republica Moldova, acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al secției Științe ale Naturii și Exacte a AȘM, dr. hab.prof. Gheorghe Ciocanu, rector al Universității de Stat din Moldova.
La deschiderea lucrărilor Conferinței a fost prezent președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, care a adresat un cuvânt de salut participanților la reuniune. În luarea sa de cuvânt, președintele Duca a subliniat importanța evenimentului, dar și aportul incontestabil al academicianului Vladimir Andrunachievici, care a fost nu doar unul din fondatorii Academiei, director al Institutului de Matematică și Informatică, dar va rămâne în memoria tuturor drept un ilustru savant, un organizator al științei matematice, care a creat o școală algebrică și a dat cercetări matematicii și un caracter aplicativ. În același context, președintele Duca a remarcat și numele marilor savanți Valentin Belousov, Constantin Sibirschi, Israel Gohberg, care, de asemenea, au avut un aport considerabil în dezvoltarea științei matematice, nume notorii din domeniul științei matematice, cărora institutul le cinstește memoria prin evenimente științifice similare, gest care merită toată aprecierea. Academicianul le-a dorit participanților la for mult succes și noi relații de colaborare științifică. Președintele Duca i-a adresat felicitări profesorului sosit din Federația Rusă, Leonid Bokut, care marchează venerabila vârstă de 80 de ani.
Directorul Institutului de Matematică și Informatică al AȘM, dr.hab., prof. Svetlana Cojocaru a salutat asistența, dorindu-le bun venit oaspeților, în special celor sosiți din depărtare care au dat curs invitației de a participa la acest eveniment științific. Directorul Cojocaru a exprimat certitudinea că reuniunea va fi una de succes, dată fiind tradiția deja bine conturată, dar și numele sonore de savanți din diferite țări care vor avea comunicări științifice captivante și discuții constructive, fie despre activitatea și contribuția științifică a savantului Andrunachievici, fie despre noutățile din domeniu științei matematice. Gazda a dorit succes lucrărilor Conferinței, iar participanților comunicări și discuții cât mai constructive.
Înainte de a trece la prezentarea comunicărilor științifice în plen, participanții la for au avut posibilitatea să vizioneze un interviu cu regretatul academician Vladimir Andonachievici, realizat cu 20 de ani în urmă de Televiziunea Națională.
Prof. Barry Gardner, a venit la Conferință de la Universitatea Tasmania, Australia. Domnia Sa spune că era foarte tânăr când a auzit despre savantul Andrunachievici și lucrările sale, care i-au influențat o perioadă îndelungată activitatea în domeniul ales. „Mă bucur foarte mult să fiu astăzi aici, la acest eveniment, unde putem comemora această personalitate, un centenar de la nașterea celui care mi-a influențat cariera, dar și să vorbim despre multe aspecte ale activității savantului Andrunachievici”, a remarcat profesorul australian.
Printre invitații la eveniment a fost și cercetătorul științific Marcel Migdalovici, de la Institutul de Mecanică Solidă al Academiei Române, care a prezentat ocomunicare despre stabilitatea sistemelor dinamice în cadrul care aproximează procese din mediul ambiant. Oaspetele român a exprimat, totodată, plăcerea de a participa la această conferință, cu o reprezentativitate atât de largă și așteaptă cu nerăbdare și comunicările colegilor din străinătate ca să vadă ce mai este nou în domeniul său.
Conferința își va continua lucrările în cadrul secțiunilor timp de patru zile. Evenimentul este organizat de Institutul de Matematică și Informatică al AȘM, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat din Tiraspol, cu sediul în Chișinău.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |