„Dumnezeu și natura”, un vernisaj al artistului plastic, inaugurat de Emil Childescu, la 80 de ani

2017-04-22
 

Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși” a găzduit, la 20 aprilie 2017, evenimentul de inaugurare a expoziției cu genericul „Dumnezeu și natura”, autor, artistul plastic Emil Childescu. Vernisajul cuprinde peste 200 de lucrări şi este dedicat aniversării a 80-a a maestrului. 

Evenimentul i-a avut invitați pe ministrul Culturii, Dna Monica Babuc, personalități și oameni de cultură din domeniu, protagoniști ai lucrărilor artistului, printre care și academicianul-compozitor Gheorghe Mustea, oficiali, admiratori ai creației pictorului.
 
La inaugurarea Expoziției a participat Secretarul științific general al AȘM dr.hab., Aurelia Hanganu care a adresat un mesaj de felicitare artistului Emil Childescu cu ocazia dublei conotații a evenimentului, din partea conducerii AȘM. „Transmit cu această ocazie felicitările președintelui AȘM, Gheorghe Duca, care se află într-o deplasare de serviciu, dar care și-a exprimat dorința și intenția de a vizita această oază de liniște, armonie, inspirație, pentru că aici în mijlocul picturii și creației domnului maestru mințile se calmează și oamenii pot lua din frumosul ei pentru a merge mai departe”, a menționat Dna Hanganu.
 
Cu ocazia vernisării galeriei, dar și cu ocazia zilei de naștere, Academia de Științe a Moldovei i-a conferit artistului plastic Emil Childescu Medalia „Dimitrie Cantemir”, pentru activitatea prodigioasă în domeniul artelor, pentru contribuția personală în diseminarea valorilor artistice pe plan național și internațional. Totodată, Secretarul științific general al AȘM a transmis mesajul de recomandare al președintelui AȘM, acad. Gheorghe Duca,  de a i se oferi artistului Emil Childescu titlul de membru de onoare al Academiei Europene de Științe și Arte cu sediul la Salzburg, Austria, membri ai căreia actualmente sunt șase personalități notorii din Republica Moldove pe diverse domenii. Amintim, în acest context, că recent, prestigiosul titlu i-a fost conferit academicianului-compozitor Eugen Doga.
 
În luarea sa de cuvânt, ministrul Culturii Monica Babuc a relevat puterea talentului artistului Emil Childescu care este redată prin intermediul lucrărilor sale, executate în ulei, acuarelă, dar şi graficăcu mult profesionalism. „Eu vreau să ne bucurăm că noi astăzi, toți împreună, prieteni, colegi, membri ai familiei, admiratori ai creației maestrului pentru faptul că îl găsim astăzi aici tânăr, plin de energie, de creație și de vigoarea vieții, iar acum aceste calități apar în pânzele maestrului și ne vorbesc foarte mult despre el”, a subliniat oficialul.
 
Pentru dr. hab. prof. Aurelian Dănilă, evenimentul a avut un caracter sentimental. Peste 30 de ani a ajuns să se bucure de această mare descoperire, să vadă o expoziție amplă a colegului și prietenului său Emil Childescu, în lucrările căruia se simte respirația și cumsecădenia acestui om. „Am observat în câteva lucrări un tren, un fulger, iată acest lucru îl caracterizează pe dl Childescu, fiind acel fulger, acea scânteie de mare calitate de artă plastică a țării noastre”, a mărturisit Aurelian Dănilă, îndemnând ca și în continuare să avem parte de diverse expoziții și creații ale maestrului, fiind sigur că energia maestrului pe care o are ne da posibilitate să fim încă mult timp admiratorii acestui talentat artist.
 
Doctorul în studiul artelor Constantin Spânu de la Institutul Patrimoniului Cultural al AȘM,  critic de artă, a dat o apreciere mai profundă vernisajului, făcând o analiză sub mai multe aspecte, din puncte de vedere profesional.Criticul de artă îl vede pe artist ca pe un deosebit romancier al vieții cotidiene, considerând că acea schimbare, pe care ai făcut-o 25 de ani în urmă, a dat roade, iar acele trăiri și zvâcniri l-au adus pe artist spre împlinire.        

Pentru pictorul-acuarelist Ion Moraru, dl Emil Childescu este ca un titan în arta noastră, are un loc extraordinar de avansat, apreciindu-i felul artistului de a imortaliza stările naturii. Maestrul a fost felicitat și de academicianul-compozitor Gheorghe Mustea, care este unul din protagoniștii creației artistului Emil Childescu. Acad. Gheorghe Mustea a spus că Emil Childescu este un pictor aparte și se bucură nespus că se numără printre prietenii săi.
 
La rândul său, aniversarul și protagonistul vernisajului, le-a mulțumit tuturor pentru cuvintele calde adresate, dar și tuturor pentru că au venit, în pofida timpului deloc primăvăratic de afară. Se gândea că n-o să fie nimeni, când a văzut ce dezastru se dezlănțui-se, dar s-a bucurat nespus că oamenii au înfruntat timpul neprieten și au ales să vină la un moment de revelație. Vorbitorilor le-a dăruit și câte un set de cărți din creația sa, deși și-ar fi dorit să poată face acest lucru pentru toți cei prezenți.
 
Ce poate fi mai întâmplător și ce coincidenta mai mare poate fi în denumirea Expoziției „Dumnezeu și natura” cu ce ni se întâmplă în aceste zile..? Cineva spunea, în luare de cuvânt, ca pictorul este vizionar prin lucrările prezentate.Acum, ca niciodată cred, că îndemnul de a-L iubi pe Dumnezeu și Natura să rămână etern. Suntem mici și neputincioși în fața lor, ne-am convins.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM