Zile negre, zile de nemăsurată durere și profundă tristețe s-a abătut, la doar o săptămână, peste comunitatea științifică. O inimă bună a încetat să mai bată, un suflet bun, frumos și nobil s-a ridicat la Cer, mai aproape de Dumnezeu. A fost inima distinsului savant, doctor habilitat în științe fizico-matematice, academician Valeriu Canțer, președinte al Consiliului Național de Acreditare și Atestare. A fost învinsă puterea regretatului academician de a mai ține flacăra aprinsă, cum obișnuim să spunem și flacăra s-a stins.
O mare de flori a fost așezată la sicriul marelui dispărut și multe, multe lacrimi au fost vărsate pe chipul liniștit și cuminte al celui care nu se va mai întoarce. O tăcere nemărginită a cuprins mulțimea de oameni, personalități, colegi, prieteni, apropiați, în ziua în care au venit să-i aducă un ultim omagiu și să-i exprime recunoștință pentru tot ce a fost, dar și pentru tot ce va rămâne pentru comunitate, pentru țară.
Mitingul de doliu dedicat memoriei acad. Valeriu Canțer a fost deschis de către președintele AȘM: acad. Gheorghe Duca. „Îndurerată familie, îndoliați colegi, prieteni, întristată Academie, întristați membri ai Academiei, într-adevăr, este o veste foarte tristă pentru Republica Moldova și pentru toți cei care l-au cunoscut pe academicianul Valeriu Canțer, președintele Consiliului de Atestare și Acreditare, un mare savant, fizician”, a spus președintele AȘM în incinta Forului științific suprem. În discursul său de rămas bun, președintele Duca a menționat cât poate fi de trist și dureros când pleacă savanții, academicienii atât de tineri, la vârsta de doar 62 de ani, cum a fost cea a acad. Canțer, la vârstă când intelectualii au acumulat suficiente cunoștințe, pentru a putea fi transmise urmașilor, societății, umanității. Acad. Valeriu Canțer a fost unul dintre cei care a avut talent în domeniul fizicii, a fost un iscusit organizator în domeniul cercetării, lucru deloc simplu. Președintele Duca a remarcat calitățile umane ale regretatului savant, deosebindu-se printr-o cumsecădenie, indiferent unde se afla și cu cine se afla, fie funcțiile pe care le-a ocupat, fie familia sa, fie prietenii sau colegii. „Probabil, această cumsecădenie a avut-o în gene, așa este familia lui, așa sunt copiii, așa i-a fost fratele, așa l-am cunoscut noi”, a subliniat acad. Duca, remarcând timpul în care l-a cunoscut, realitățile care i-au pus față în față, competițiile prin care au trecut de-a lungul anilor, acad. Canțer manifestând de fiecare dată corectitudine și bunăvoință. „Noi ne închinăm toți în fața acestei mari personalități, care a lăsat urme frumoase, bune, de intelectual, de un mare academician al Republicii Moldova”, a menționat președintele AȘM. Mai mult, Domnia Sa consideră că laboratorul, unde a lucrat până în ultima zi savantul să-i poarte numele, o stradă în Chișinău și în satul său natal, biblioteca, școala, de asemenea, să-i poarte numele, pentru ca memoria față de această personalitate, față de acest Om să trăiască prin generațiile care vin. „Numai prin aceasta putem contribui la faptul ca memoria acestui mare om, prieten, savant și manager în domeniul cercetării să rămână mereu vie”, a mai spus acad. Duca.
„Cu o mare tristeţe în suflet am primit vestea despre trecerea în nefiinţă a academicianului Valeriu Canțer, savant remarcabil în domeniul fizicii și ingineriei, manager ingenios, profesor talentat, personalitate bine cunoscută nu numai în ţara noastră, dar şi departe de hotarele ei. Este o pierdere irecuperabilă nu numai pentru breasla fizicienilor, dar și pentru întreaga comunitate științifică din țara noastră”, a menționat în cuvântul său de rămas bun prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. Pentru că s-au cunoscut încă la finele anilor 70 ai secolului trecut, fiind ambii doctoranzi la Institutul de Fizică Lebedev al Academiei de Științe a ex-URSS, pe parcursul a 40 de ani au fost în permanentă interacțiune și conlucrare. Academicianului Tighineanu i-a revenit și onoarea de a trece în revistă itinerarul științific, activitatea de cercetare și managerială parcursă de distinsului om de ştiinţă, Valeriu Canțer. Evocând personalitatea regretatului savant, acad. Tighineanu a menționat direcția științifică Fizica materialelor şi nanostructurilor neconvenționale și ingineria electronică, dezvoltată de prof. Canțer, cele două metode noi elaborate, de caracterizare a transportului electronic și termoelectric în materiale neconvenționale și nanostructuri – metoda variațională și metoda analizei spectrului mobilităților, gamă largă de cercetări, efectuată de savant, legată de termoelectricitatea în sistemele cu dimensionalitate redusă, realizate inclusiv în cadrul mai multor proiecte internaționale, dar și calitatea de inițiator și îndrumător a două reviste științifice de valoare: Moldavian Journal of the Physical Sciences etc.
Acad. Tighineanu a expus succint activitatea științifico-didactică a savantului, dar și cea organizatorică, din cadrul Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare, menționând aprecierile naționale și internaționale pentru întreaga sa activitatea științifică. „Acad. Valeriu Canțer s-a implicat în diverse activităţi, întotdeauna cu pasiune, cu dăruire de sine, într-o interferenţă constructivă cu toţi cei din jur. Avea darul nu numai de a asculta, dar şi a auzi, fiind înzestrat cu o gândire analitică deosebită, era întotdeauna deschis pentru dialog şi identificarea soluţiilor în cele mai complicate situaţii. Aşa şi ne va rămâne în memorie pentru totdeauna – o personalitate marcantă, savant ilustru şi patriot al neamului”, a susbliniat prim-vicepreședintele AȘM, Ion Tighineanu. ( Discursul integral)
Un cuvânt de adio academicianului Valeriu Canțer, coleg, dar și un eminent al renumiților fizicieni, a rostit acad. Sveatoslav Moscalenco. Domnia Sa a spus că acad. Canțer este o personalitate deosebită pentru breaslă, se deosebește prin faptul că este nu numai un fizician-teoretician eminent, ci și un fizician experimentator de înaltă calitate și, în același timp, un inovator care caută să realizeze în practică rezultatele obținute. Domnia Sa a mărturisit că în persoana colegului Valeriu Canțer s-a pierdut nu numai un savant de renume, deosebit prin particularitățile sale, nu numai academician, dar și un Om, o personalitate extraordinară cu alese calități. „Datoria noastră față de dumnealui, dar și față de țară, știință, societate este să promovăm, idealurile, să realizăm perspectivele, năzuințele acestui om talentat și extraordinar prin tot ce a realizat”, a menționat acad. Moscalenco.
„Spre marea noastră nefericire, parcurgem o perioadă grea. Săptămânal, pleacă pe drumul neîntoarcerii colegii noștri de o viață. Astăzi se înaltă spre Ceruri încă o stea a științei din Moldova, un Luceafăr strălucitor”, a spus cu alese sentimente de compasiune acad, Mircea Bologa, încercând să aline cumva tristețea din sufletele celor îndoliați. Acad. Bologa se mândrește totuși cu faptul, căci regretatul Valeriu Canțer și-a început zborul spre culmile științei la Institutul de Fizică Aplicată, sub semnătura Domniei Sale, fiind director în acea perioadă. Se mândrește că peste ani prof. Canțer a devenit un fizician de forță, un conducător iscusit, permanent binevoitor, căuta și găsea propuneri, soluții motivate, bine argumentate, studia aprofundat esența fiecărei situații, prezenta țara în modul cel mai frumos pe diverse meridiane și paralele și de fiecare dată împărtășea generos bogata sa experiență celor interesați. Niciodată nu lipsea de la evenimente, date jubiliare ale colegilor, iar mesajele rostite erau de o rară inteligență academică. „Să dea Domnul să mai avem așa fizicieni enciclopediști. Fie-i veșnica pomenirea și amintirea, dar dacă i-am greșit, să ne ierte”, s-a rugat acad. Bologa, împărtășind marea durere a familiei.
Un gând de mângâiere și alinare pentru familia îndoliată, dar și de rămas bun pentru colegul și prietenul său a avut și acad. Leonid Culiuc. Academicianul a făcut o retrospectivă a activității științifice comune, mărturisind implicarea colegului Canțer, în activitatea de cercetare care adesea trecea limita posibilului, dedicându-și nopțile lucrului. „Noi l-am iubit pe Valeriu Canțer, îl vom păstra mereu în memorie și în inimă”, a spus acad. Culiuc.
Amintiri neprețuite despre colaborarea cu acad. Canțer au fost expuse și de către directorul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”, m.c. Anatolie Sidorenco. „A plecat în apogeul potențialului său științific, ar fi putut să activeze în știință mai multe decenii în șir. Am lucrat împreună mai mult de 30 de ani, ambii am avut o prioritate comună în viață - știința, cercetarea, obținerea noilor cunoștințe”, a remarcat directorul, exprimând speranța că tot ce nu a reușit să realizeze academicianul va rămâne obligația discipolilor săi de a continua direcția de cercetare pe care acad. Canțer a dezvoltat-o în Moldova. Și asta pentru că, cea mai bună memorie pentru un savant este continuarea activității, investigațiile, cercetările sale. Directorul Sidorenco a dat asigurări că vor fi depuse toate eforturile pentru ca nava științei naționale să nu-și întrerupă mișcarea, ci să-și prelungească calea spre noi cunoștințe, spre noi orizonturi. Dl Sidorenco a dat citire mesajelor de condoleanțe sosite de la colegii și savanții din România, Ucraina, Rusia, personal de la președintele Academiei Române, acad. Ionel Valentin Vlad.
Dr.hab. Aliona Grati, secretar științific al Consiliului Național de Atestare și Acreditare, a mărturisit cu durere că de două zile cei de la CNAA trăiesc un vis urât, un coșmar, din care tot speră să iasă, pentru că nimănui nu i-a trecut prin minte că acest om poate păți așa ceva. Un Om plin de optimism și vitalitate, energie creativă, un Om care avea planuri de viitor, inclusiv pentru CNAA, a plecat atât de devreme, atât de neașteptat. „Profilul acad. Valeriu Canțer va rămâne în memoria noastră ca o personalitate proeminentă din Republica Moldova, un om de știință recunoscut în plan național și internațional”. În luarea sa de cuvânt, dr.hab. Aliona Grati a scos în evidență calitățile dumnealui de conducător a unui colectiv și de președinte al unei instituții, caracterizându-l ca pe un conducător exemplar din toate punctele de vedere. În primul rând, pentru că a reușit să asigure în colectiv o atmosferă confortabilă de lucru. Când a fost nevoie, în situațiile mai dificile, a știut cum să echilibreze spiritele, a găsit și cum să anime situațiile de inerție și pasivitate. Toate acestea i-au reușit, consideră dna Grati, pentru că el însuși a servit un model de imitație: prin comportamentul cumpătat, prin profilul moral și intelectual, prin calitățile oratorice de care dădea dovadă, dar și prin capacitatea de a intra tuturor în situație și de a le a le ajuta în măsura posibilităților. Era un conducător modern care a colaborat cu subalternii, nu le-a impus directive, împrumutând din experiența lor. Pe lângă faptul că era un om integru și un manager exemplar, se remarca printr-o necontenită neliniște creatoare. La toate ședințele, fie ele festive, fie ele ordinare venea foarte bine documentat. Era la curent cu descoperirile din știința mondială și își împărtășea aceste cunoștințe cu maximă generozitate. Studia mereu activitatea unor instituții similare CNAA-ului și căuta mereu modele pentru îmbunătățirea activității instituției. „Plecarea în neființă a domniei sale a lăsat un gol imens. În aceste momente grele, împărtășim durerea familiei și apropiaților. Dumnezeu să-l ierte și să-l țină în Împărăția Sa de pace luminată”, a spus răvășită dna Grati.
Condoleanțe familiei și profund regret pentru plecarea subită a acad. Valeriu Canțer a fost a fost exprimate de către colegul de facultate dr. Igor Ciobanu, care a mărturisit câteva din amintirile studențești care l-au marcat.
Feciorul Sorin le-a mulțumit tuturor celor prezenți și i-a rugat să-și amintească despre tatăl său așa cum a fost, un suflet luminos, cald și integru, dar și o mare personalitate.
Timpul a trecut și va trece mereu, însă va mai putea fi la fel...? Timpul nu va șterge niciodată durerea, suferința și tristețea din sufletele celor care l-au iubit și respectat pe acad. Valeriu Canțer. Moartea a lăsat o durere pe care nimeni nu o va putea vindeca. Nimic nu este mai dureros, decât despărțirea de o persoana draga. Dar cum să descrii durerea unei mame care s-a despărțit de doi feciori...? Este ceva împotriva legii firii și ne întrebăm neputincioși, Doamne, cum ai permis…?
Și noi, cei care l-am cunoscut, vom rămâne mult timp sub povara unei mari dureri. Oare o va putea șterge timpul vreodată? Vom înălța rugăciuni de iertare, vom așeza flori și vom aprinde lumânări – este tot ce îi vom mai putea oferi la tristul mormânt celui care a ales mult prea devreme calea Cerului, academicianul Valeriu Canțer, coleg, prieten, soț, tată și bunel iubitor.
Rămâneți un gând frumos și un mare nume, distinse academician.
Fie-Vă memoria binecuvântată, distinse savant și Om al Neamului, iar Dumnezeu să Vă vegheze pacea veșnică. Dormi în pace, suflet blând, care l-ai înnobilat atât de mult pe cel care deja nu va mai fi.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|