Peste 300 de savanți și ingineri din 22 de țări ale lumii participă în zilele de 2-3 martie 2017, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la cea de-a VI-a Conferinţă Internaţională cu genericul „Chimia ecologică și chimia mediului ambiant - 2017”.
Organizatorii manifestării științifice internaționale au anunțat prezența a peste 120 de participanţi din țări precum: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Italia, Kazahstan, Letonia, Polonia, România, Rusia, Turcia, SUA, Marea Britanie, Ucraina și peste 180 de specialişti în domeniu, din Republica Moldova care reprezintă institutele de cercetare ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei, instituţiile universitare de profil, cele ramurale şi ONG.
Participanţii s-au reunit pentru a discuta cele mai actuale probleme din domeniul mediului ambiant, precum și ultimele realizări în domeniul studierii proceselor fizico-chimice şi biochimice, care au loc în apă, atmosferă şi soluri în cazul contaminării lor cu poluanţi de provenienţă antropogenică, acţiunii lor asupra sănătăţii omului şi arealului său, pentru discutarea metodelor de contracarare şi diminuare a impactului lor asupra mediului ambiant. Unul din obiectivele manifestării ştiinţifice rezidă în propagarea unui mod sănătos de viaţă.
Deschiderea evenimentului științific internațional a avut loc la 2 martie, în Sala Azurie a Forului științific suprem. La inaugurarea lucrărilor Conferinței au fost prezenți vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru administrație publică, mediu și dezvoltare teritorială, Dna Violeta Ivanov și ministrul Mediului, Dl Valeriu Munteanu, președinți și vicepreședinți ai Academiilor de Științe din mai multe șări, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău, mediului de afaceri, ONG.
Președintele AȘM, acad, Gheorghe Duca, fondatorul Școlii științifice Chimia ecologică în Republica Moldova a salutat participanții la eveniment, exprimând gratitudine oaspeților și colegilor veniți din străinătate care au manifestat interes pentru tematica anunțată, dar și pentru problemele de mediu care devin de la an la an tot mai acute. „Consider că aceasta conferință va servi o bună platformă de comunicare, un excelent schimb de experiență, pentru dezvoltarea parteneriatelor, iar ideile prezentate în cadrul forului să fie cu un bun impact pentru dezvoltarea domeniului chimiei ecologice și al domeniul chimiei în general”, a menționat acad. Duca, dorind succes lucrărilor conferinței.
Dna Violeta Ivanov, președintele Comisiei parlamentare a exprimat plăcerea și onoarea de a fi prezentă la deschiderea unui for științific internațional atât de important. Folosind acest frumos prilej, parlamentarul a felicitat organizatorii evenimentului pentru desfășurarea acestei reuniuni importante pentru țara noastră, subliniind rolul determinat al acad. Gheorghe Duca în organizarea pentru a VI-a oară a unui eveniment de atare anvergură. Legislatorul a dorit, de asemenea, succese lucrărilor conferinței, exprimând certitudinea că știința chimiei poate avea o contribuție enormă, prin implementarea diverselor proiecte de mediu, poate contribui la transformări majore în economie, dar și să asigure un echilibru și stabilitate în problemele de mediu.
Ministrul Mediului, Dl Valeriu Munteanu, a subliniat în intervenția sa că, chimia ecologică este o necesitate pentru comunitate, având în vedere că în ultimii 100 de ani, prin intervențiile antropice care s-au realizat, există schimbări fundamentale în natură, schimbări care, în momentul în care nu se va interveni, acestea vor conduce la compromiterea noastră pe planeta Pământ. „Sunt sigur că scopul conferinței și rezultatele acesteia se vor canaliza asupra identificării de soluții proxime pentru ca tehnologiile care sunt aplicate astăzi să fie mult mai rapidă, astfel încât în rezultatul intervențiilor care se fac să putem răspunde cu tehnologii adecvate”, a relevat oficialul, accentuând contribuția acad. Duca, în context, și asta pentru că și dumnealui a fost ministru al Mediului și înțelege foarte profund acest domeniu care în Moldova prinde viață.
Participanții la for au fost salutați și de onorații invitați de peste hotare, care au prezidat sesiunea plenară a Conferinței, inclusiv, de prof. Asaf Hajiev, Secretar general al Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN); prof. Ibrahim Guliev, academician, vicepreședinte al Academiei Naționale de Științe din Azerbaidjan, prof. Radic Martirosean, academician, președintele Academiei Naționale de Științe din Armenia, prof. Bogdan Simionescu, academician, vicepreedinte al Academiei de Științe din România, directorul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași, precum și dl Constantin Rusnac, Secretar general al Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, Doctor Honoris Causa al AȘM.
Printre numele sonore din domeniu, prezente la forul științific international cu comunicări științifice se numără: prof. Boguslav Buszwski, Universitatea din Torun, Polonia; prof. Alexandr Garabadzhiu, Rusia; prof. Yurii Scurlatov, academician, Academia de Științe din Rusia, prof. dr. Ashok Vaseashta, SUA; dr. Sanda Velea, România ș.a.
Invitații i-au adresat acad. Gheorghe Duca, mesaje de felicitare cu urări de sănătate și prosperitate, cu ocazia aniversării a 65-a din ziua nașterii, deși președintele Duca a menționat că anul acesta ziua de 29 februarie nu este în calendar și, respectiv, nu o va marca.
A urmat sesiunea de comunicări științifice, tematica fiind structurată în cinci secțiuni:
Chimia Ecologică (Procesele fizico-chimice și chimico-biologice ce determină compoziția, structura și proprietățile chimice ale mediului; Evaluarea riscului chimic asupra sănătății umane și sistemului ecologic);
Chimia și Ingineria Mediului (Chimia și procesele de tratare a apei, aerului și deșeurilor; Degradarea chimică a solului);
Chimia Verde (Prevenirea și reducerea impactului negativ al chimiei asupra mediului; Proiectarea tehnologiilor ecologice și a produselor chimice care reduc utilizarea și generarea substanțe toxice);
Aspecte de Ecologie și de Mediu în Cercetarea Chimică și Educație (Aspecte Metodologice de Ecologie și de Mediu în Activitățile de Cercetare și Inovare din Domeniul Chimiei; Aspecte Metodologice de Ecologie și de Mediu ale Educației din Domeniul Chimiei);
Tineri cercetători în domeniul Chimiei Ecologice și Chimiei Mediului.
În cadrul Conferinței a avut loc workshop-ul „Ştiinţele exacte în dialogul generaţiilor: conexiune între universităţi, academie şi business”.
Conferința a finalizat cu adoptarea unei Rezoluții, în care au fost incluse toate propunerile, recomandările participanților și care vor sta la baza proximelor conferințe din domeniu.
Precizăm că ediţia curentă a Conferinţei Internaţionale „Chimia ecologică și chimia mediului ambiant - 2017” este o continuare a conferinţelor tradiţionale, care au avut loc în Moldova în anii 1995, 2002, 2005, 2008 si 2012. Evenimentul este organizat cu suportul Comisiei Naționale a Republicii Moldova pentru UNESCO, Fondul internaţional de colaborare umanitară a statelor-participante ale CSI, precum și Academia de Ştiinţe a Moldovei, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea AȘM, Institutul de Chimie al ASM, Societăţii Chimiştilor din Moldova şi Asociația pentru Cercetare și Dezvoltare din Moldova.
Chimia ecologică, în calitate de direcţie ştiinţifică, a început să se dezvolte în Republica Moldova din anul 1985, odată cu organizarea Primei Şcoli Internaţionale a Chimiei Ecologice. Pe parcursul a mai bine de 35 de ani, această direcţie se dezvoltă intens, transformându-se treptat într-o prioritate a dezvoltării economiei naţionale.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|