Caravana EURAXESS în Republica Moldova – o nouă provocare pentru tinerii care vor să facă o carieră în cercetare

2015-11-06
 
Caravana programului de mobilitate „EURAXESS” a ajuns, la 5 noiembrie 2015, şi la Chişinău, mai exact, la Academia de Ştiinţe a Moldovei. O altă premieră pentru Republica Moldova, o nouă provocare pentru tinerii care vor să facă o carieră în cercetare.
 
La eveniment au participat peste 250 de tineri cercetători, doctoranzi, masteranzi din Republica Moldova, care, preţ de 4 ore, au primit diverse informaţii despre colaborarea şi integrarea în domeniul cercetării şi inovării, oferite de caravana ştiinţei. Tinerii a avut şi posibilitatea să acceseze, în autobuzul sosit de la Bruxelles, un portal pentru a-şi găsi un job într-o ţară europeană şi a-şi plasa CV-urile. Tot în autobuz, doritorii şi-au făcut şi poze gratis pentru un eventual CV. Persoanele care au venit cu autocarul sunt voluntari de la Comisia Europeană care şi-au luat în responsabilitatea lor să meargă dintr-o ţară în alta şi să promoveze Programul EURAXESS.
 
Voluntarul german a spus că, Caravana vine de la Bruxelles şi pe parcursul a două luni, efectuează un tur în 34 de oraşe din 16 ţări europene, inclusiv Belgia, Franţa, Elveţia, Portugalia, Muntenegru, România etc. Scopul acesteia este de a prezenta informaţii despre istoriile de succes ale cercetătorilor, locuri de muncă în cercetare şi oportunităţi de finanţare. La Chişinău Caravana a ajuns la solicitarea Centrului Proiecte Internaţionale al AŞM.
 
„Suntem bucuroşi că tinerii au venit astăzi la acest eveniment de promovare, deoarece ei aspiră la o carieră în cercetare şi sunt interesaţi de ceea ce fac colegii lor din afară, au nevoie de consultări şi alte informaţii necesare în acest domeniu”,  a relatat Elena Zamşa, ofiţer de program EURAXESS în Moldova. Elena Zamşa a menţionat că acest proiect este coordonat de Centru Proiecte Internaţionale al AŞM, în sarcina căruia stă popularizarea acestui program, inclusiv  promovează informaţii despre serviciile şi oportunităţile oferite de acesta, ce este un Logo de Excelenţă al unei instituţii de cercetare, cum interacţionează cercetarea cu industria, cum beneficiază industria în Europa de încadrarea cercetătorilor în câmpul muncii etc. Amintim în context, că în Republica Moldova, actualmente, trei instituţii au devenit posesoare a Logo-ului de Excelenţă în Cercetare - Universitatea Academiei de Ştiinţe, Universitatea de Stat din Moldova şi Institutul Naţional de Cercetări Economice.
 
„Acest eveniment este unul pe cât de plauzibil, pe atât de important în responsabilizarea conducerii Institutului Naţional de Cercetări Economice (INCE) şi a cercetătorilor acestuia, în depunerea eforturilor remarcabile pentru îmbunătăţirea şi ajustarea mediului de cercetare”, a remarcat doctorul în economie, Lilia Ghiţiu de la INCE. Făcând o incursiune în activitatea Institutului, dr. Lilia Ghiţiu a evidenţiat parcursul acestuia în procesul de obţinere a Logo-ului „Excelenţă în Cercetare”, specificând că la 6 septembrie 2015,  INCE a devenit primul institut din sfera ştiinţei şi inovării din Republica Moldova, căruia i-a fost acordat Logo-ul respectiv de către Comisia Europeană.
 
Dorina Harea, coordonator al reţelei serviciilor EURAXESS în Moldova le-a relatat tinerilor despre scopul acestui program, subliniind că pe portalul EURAXESS doritorii pot să găsească informaţii despre stagii de scurtă durată sau să-şi găsească un job într-o instituţie de cercetare din Europa, portalul la fel este folosit pentru publicarea locurile vacante în instituţiile de cercetare din Republica Moldova. Programul oferă în acest sens o gamă completă de informaţii şi servicii de asistenţă. Coordonatorul a reiterat şi relevanţa Logo-ului „Excelenţă în Cercetare”, avantajele şi responsabilităţile instituţiilor care posedă acest Logo, dar şi cum poţi obţine vizibilitate şi transparenţă la nivel internaţional prin recunoaşterea de către Comisia Europeană a instituţiei beneficiare de Logo-ul respectiv. 
 
În cadrul evenimentului de promovare a fost deschis Centrul de Servicii Euraxess, regiunea Centru. În februarie 2015, la Universitatea de Stat din Comrat a fost  inaugurat Centrul de Servicii Sud, iar până la finele anului curent, la Universitatea de Stat „A. Russo” din Bălți va fi deschis Centrul de Servicii Euraxess Nord.
 
Caravana EURAXESS este un proiect al Comisiei Europene care are drept scop promovarea programului de mobilitate EURAXESS. Aceasta este o iniţiativă unică a Comisiei Europene, care oferă cercetătorilor şi instituţiilor de cercetare posibilitatea de a invita experţi din străinătate pentru schimb de experienţă, precum şi cercetători din diaspora ştiinţifică a Republicii Moldova.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM