De Ziua Înverzirii Plaiului – un cadou frumos pentru Grădina Botanică şi pentru directorul ei

2015-11-02
 

În cadrul Acţiunii Naţionale de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”, în spiritul frumoasei tradiţii, Academia de Ştiinţe a Moldovei, a participat la lucrările de înverzire pe teritoriul Grădinii Botanice (Institut) a AŞM.

La acţiunea de înverzire a participat conducerea Academiei de Ştiinţe, Aparatul Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică, academicienii coordonatori ai secţiilor de ştiinţe, precum şi Institutul de Cercetări Juridice şi Politice, Institutul Dezvoltării Societăţii Informaţionale,  Institutul de Filologie ale AŞM, care au dat o mână de ajutor colaboratorilor Grădinii Botanice.

În urma activităţilor comune desfăşurate au fost plantaţi peste 100 de puieţi de stejar, mai exact, stejarul comun „quercus robur”, pe o suprafaţă de cca 15 ari. Potrivit dr. Ion Roşca, şef Secţie Marketing, Transfer Tehnologic, puieţii sunt crescuţi în pepiniera Grădinii Botanice, iar sectorul este destinat extinderii speciilor de quercus, în speranţa ca vizitatorii să-şi poată bucura ochiul cu frumuseţea stejarului autohton, falnic şi frumos.

În aceeaşi zi, pe teritoriul Grădinii Botanice s-au efectuat şi alte lucrări de plantări, transplantări de arbori, arbuşti decorativi, plante medicinale, plante dendofloricule. Acestea au fost scoase din răsadniţele de multiplicare şi transplantate pe teren deschis, în pepiniera Grădinii Botanice pentru ca, ulterior, să fie completate colecţiile Grădinii Botanice cu soiuri autohtone care nu cedează cu nimic celor din Occident, dimpotrivă, susţin specialiştii, sunt mai bune şi mai decorative, dar şi mai rezistente la factorii vitregi, în special, din ultima perioadă. Sub îndrumarea conducerii Grădinii Botanice, dar şi a specialiştilor din cadrul instituţiei, au fost făcute şi lucrări agrotehnice necesare în jurul arborilor pentru ca precipitaţiile ce cad în perioada rece a anului şi în primăvară să fie accesibile pentru sistemul radicular şi arborii să crească riguroşi.

Un plus de valoare activităţii de revigorare a spiritului comunitar, cum era şi firesc, a fost dat de către conducerea AŞM. Preşedintele Gheorghe Duca a plantat mai mulţi puieţi de stejar şi a promis să vină periodic şi să pună sub observaţie personală creşterea falnicilor stejari.

În primăvară deja, colaboratorii AŞM care au plantat în această zi puieţi, îşi vor putea vedea rodul muncii proprii. Specialiştii de la Grădina Botanică susţin că au fost respectate toate regulile tehnice de plantare, astfel încât în primăvară se aşteaptă ca procentul de prindere să fie pe măsură, adică de sută la sută.

Ar mai fi de adăugat ceva extraordinar la activitatea integrată de ziua înverzirii plaiului, dar şi utilă în planul de dezvoltare a Grădinii Botanice. Colaboratorii-participanţi la acţiunea de înverzire nici nu bănuiau ce cadou minunat poate fi acesta pentru directorul Grădinii Botanice, dr. Alexandru Teleuţă, care, potrivit unei miraculoase coincidenţe, în această zi marca şi o frumoasă aniversare.

În speranţa că acesta este şi cel mai frumos cadou, pe care l-a primit într-o zi cu atare semnificaţie, îi spunem La Mulţi Ani directorului Alexandru Teleuţă, cu urări sincere de sănătate şi prosperitate, iar plantaţiile de stejar sădite în această zi să-i amintească mereu de spectaculoasa coincidenţa, care i-a oferit clipe de împlinire şi înălţare spirituală.

Galerie foto

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM