„Cavalerul adevărului” - Paul Goma, a fost onorat, la 80 de ani, la Academia de Ştiinţe

2015-10-20
 

Institutul de Filologie al AŞM  a organizat recent o Conferinţă ştiinţifică, consacrată jubileului de 80 de ani de la naşterea scriitorului Paul Goma. La eveniment au participat reprezentanţi ai mediului academic şi universitar din Republica Moldova şi România, oameni de cultură, cunoscători şi admiratori ai operei lui Paul Goma.

„Paul Goma este un model de demnitate umană, de mare caracter, care ne reprezintă cu demnitate pe noi toţi în lume”, a menţionat în debutul evenimentului  dr., conf. cerc. Nina Corcinschi,director adjunct al Institutului de Filologie, aflată şi pe post de moderatoare a evenimentului. Domnia Da a subliniat că Academia de Ştiinţe a Moldovei şi colegii de la Institutul de Filologie au făcut ai multe încercări de a-l aduce pe Paul Goma acasă, aici la noi, să-l apropiem, dar impedimentele au fost mult prea mari. Ceea ce putem face la moment, a mărturisit vorbitoarea, este să apropiem cititorul de creaţia lui Paul Goma, să citim, să-i popularizăm scrierile, să interpretăm, să criticăm şi să analizăm ceea ce a scris Paul Goma, să-l cunoaştem în primul rând.
 
La deschiderea lucrărilor Conferinţei omagiale a participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Mulţumind organizatorilor pentru pregătirea acestei manifestări omagiale, Domnia Sa a menţionat că Academia a întreprins multe eforturi pentru a-l aduce acasă pe marele scriitor, subliniind că Paul Goma este o mare personalitate care a reuşit să ne facă imagine pozitivă în lume, să fim recunoscuţi ca o naţiune cu caracter şi exprimând, totodată, mândria pentru  faptul că Paul Goma face parte din pleiada de mari creatori ai neamului nostru. „Trebuie să conştientizăm că avem un singur Paul Goma – un scriitor de valoare universală, tradus în multe limbi, editat la prestigioase edituri occidentale, foarte cunoscut în lume ca scriitor valoros şi ca opozant anticomunist, care şi-a asumat toate riscurile în numele libertăţii şi demnităţii poporului său”, a relevat academicianul. Preşedintele Duca, a exprimat, totodată, mai multe regrete vizavi de personalitatea scriitorului, unul dintre acestea fiind faptul că încă nu este membru al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. O altă restanţă, la care s-a referit academicianul a fost faptul că nu s-a reuşit obţinerea unei case, unde ar putea să revină scriitorul şi Omul care a luptat toata viaţa sa pentru noi, cu peniţa. Preşedintele AŞM a amintit, totuşi, că în 2013, Academia a înaintat candidatura lui Paul Goma la „Premiul Nobil”, mulţumind pentru acest efort şi insistenţă dr.hab., prof. Andrei Ţurcanu, dr.hab., conf. Aliona Grati, dr., conf. cerc. Nina Corchinschi etc.
 
”Paul Goma se va bucura pentru că ceea ce se face aici este mult mai mult decât am reuşit noi în ţara cealaltă de dincolo de Prut să facem”, avea să spună autoarea cărţii „Destinul unui disident. Paul Goma”, Mariana Sipoş, publicist, autor de volume proprii şi numeroase traduceri din Bucureşti, dumneaei fiind şi cea care a venit cu ideea de a declara anul 2015, când scriitorul împlineşte 80 de ani - Anul Paul Goma.  Printre multiplele relatări despre viaţa şi opera marelui luptător, dna Mariana Şipoş a menţionat şi ultimul vis a lui Paul Goma - să se deschidă o librărie unde vor fi expuse toate lucrările sale, unde îşi va putea lua ceaiul, stând de vorbă cu persoanele care intră la el.     
Vorbind despre importanţa personalităţii lui Paul Goma, academicianul Mihai Cimpoi, critic şi istoric literar, a spus că Paul Goma oferă un document foarte important - documentul experienţei sale dramatice şi tragice, pe care a trăit-o şi în spaţiul Basarabean, şi în spaţiul Românesc, şi în afara ţării, fiind stabilit la Paris. Tematica lui basarabeană, a subliniat istoricul literar, s-a materializat într-o capodoperă şi care ca text este scrisă bine, la cele mai înalte temperaturi sufleteşti şi este surprinsă şi atmosfera timpului Şi  pentru că, de obicei, el vorbeşte despre anotimpuri, iată că anotimpul basarabian este cel mai frumos şi cel mai tematic, relevă academicianul, fiindcă „calidorul este un univers paradisiac, este un univers al copilăriei şi copilăria este în felul său frumoasă ca atare”.           
În intervenţia sa, dr. hab., prof. univ. Andrei Ţurcanu a vorbitdespre un aspect al romanului „Din Calidor” şi anume despre hiperbola poetică a cotidianului – model de percepție infantilă  a lumii în roman. Romanul publicat în anul 1987, în limba franceză, are ca subtitlu o copilărie basarabeană, o copilărie de pretutindeni şi întotdeauna o vârstă umană generică şi peste care însă se suprapune istoria şi cu tragicele ei implicaţii.”Paul Goma este exilatul absolut, pe care nu-l poate mulţumi nici o patrie şi nici un om. În atitudinile lui Goma regăsim o doză bună de mizantropie ni se pare adevărat, dar rămâne de integrat aceasta interpretare pur psihologică şi în parametrii contextului istorico-sociali ai totalitarismului comunist cu practicile sale pline de bestialitate”, remarcă în relatarea sa profesorul universitar.
 
„Îngerii lui Paul Goma ne-au ajutat mereu când am vrut să facem ceva dedicat acestei personalităţi”, a remarcat dr.hab. conf. Aliona Grati înainte de a-şi prezenta comunicarea intitulată „Eu numai pe femei le scriu”, o comunicare care vine ca o nouă replică la revoltele autoarei ori de câte ori i s-a dat să asculte că Paul Goma nu are talent. „Şi credeţi-mă, am auzit de multe ori. Eu mi-am canalizat această revoltă şi ultimii ani demonstrez că nu este aşa”, a mărturisit cercetătoarea. „Ceea ce e de remarcat în romanele lui Paul Goma, pe lângă numărul mare de femei, este variabilitatea formelor şi vastul registru al culorilor, pe care acestea le capătă într-o estetică carnavalescă, adaptată la un stil personal şi care îl consacră pe creatorul lor ca pe un artist modern deschis spre experimentul avangardist”, descrie conferenţiarul Aliona Grati.
 
 „Mecanismele ficţionării în romanul autobiografic”, aşa şi-a intitulat comunicarea dr., conf. Maria Şleahtiţchi, în care face referinţe la două din romanele lui Paul Goma , „Din calidor”şi „Arta Refugii” Mai întâi a vorbit despre omul de caracter Paul Goma, plasându-l într-un context de oameni de caracter din literatura română, făcând o trimitere şi spre Bogdan Petriceicu Haşdeu şi spre Adrian Marino, după care a relatat despre felul cum îşi construieşte proza Paul Goma, de la volumul de debut „Camera de alături”, din 1968 şi spre un salt, în1987, când apare romanul „Din calidor”. „Omul Paul Goma este un  fenomen, un caracter cum mai rar au culturile lumii şi trebuie să ne mândrim că în literatura română este un Paul Goma”, a subliniat dr. Maria Şleahtiţchi. Conferenţiarul a relevat faptul că Paul Goma a fost o persoană care a mers împotriva curentului şi a spus permanent lucrurilor pe nume, ca scriitor având o proză unică şi atipică, dar el a ales această cale şi are locul său în literatură.
 
Vorbitorii au relevat în intervenţiile sale că scriitorul e şi azi un exemplu de incoruptibilitate morală, un „Cavaler al adevărului”, (Mihai Cimpoi), de demnitate civică şi verticalitate umană.  Este o porta-voce a dramelor, dar  şi a idealurilor noastre în lume, căruia îi datorăm întreaga  noastră gratitudine. Opera lui Paul Goma pentru literatura şi cultura română din Basarabia, reprezintă un subiect de o mare actualitate, pe care comunitate ştiinţifică trebuie să-l onoreze, inclusiv, prin astfel de conferinţe omagiale, expoziţii şi lansări de carte. 
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM