Întrevederea preşedintelui AŞM, acad. Gheorghe Duca, cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze în RM

2015-10-14
 

Preşedintele Academiei de Ştiinţe, acad. Gheorghe Duca, a avut o întrevedere, la 12 octombrie 2015, cu Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Zhang Yinghong. La întrevedere au participat dr.hab., prof. Aurelian Dănilă, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe umanistice şi arte şi dl Mihai Barbulat, şef Direcţie relaţii externe a AŞM.

În cadrul dialogului, preşedintele AŞM a trecut în revistă aspecte ce vizează activitatea, dar şi realizările de excepţie ale cercetătorilor din Republica Moldova, prezentând un rezumat elocvent asupra structurii AŞM, reformării acesteia. Totodată, academicianul a informat Ambasadorul despre vizita sa, pe care o va întreprinde, împreună cu prof. Aurelian Dănilă, în China, unde va participa la „Forumul Global pentru Energetică, Mediu şi Civilizaţie Comercială” (GFEECC), care va avea loc în perioada 22-26 octombrie 2015, în Chengdu. Preşedintele Duca a subliniat faptul că la Reuniunea, la care vor participa peste 100 de oameni de ştiinţă din 65 de state ale lumii, din diverse domenii – economic, financiar, energetic, mediu ambiant, matematică aplicată etc., va avea o prezentare cu genericul „Chimia pentru dezvoltare sustenabilă”.

În cadrul discuţiilor a fost abordat subiectul ce vizează relaţiile bilaterale de cooperare, în vederea extinderii şi aprofundării cooperării pe dimensiunea ştiinţifică şi educaţională. În acest context, a fost accentuat faptul că, în anul 2007, a fost semnat un Acord de colaborare între cele două Academii, însă părţile au convenit că acesta poate fi revăzut în ideea completării cu noi prevederi şi ajustări adecvate imperativului timpului, astfel încât noul Acord să fie unul funcţional şi în avantajul ambelor părţi.

Preşedintele Duca i-a făcut o invitaţie Ambasadorului Zhang Yinghong la Academia de Ştiinţe, unde va avea posibilitatea să viziteze, de asemenea, şi institutele de cercetare, laboratoarele din cadrul AŞM, Universitatea şi Liceul AŞM, unde îşi fac studiile cei mai talentaţi copii.

La rândul său, diplomatul chinez a mulţumit preşedintelui Duca pentru informaţia amplă despre Academie şi rezultatele comunităţii ştiinţifice moldave, dar şi pentru maniera în care a abordat subiectul intensificării relaţiilor bilaterale în domeniul ştiinţific şi academic cu ţara sa. Ambasadorul a remarcat că va urmări cu mare atenţie şi în continuare modul în care va derula colaborarea bilaterală, afirmând disponibilitatea pentru susţinerea, dinamizarea şi consolidarea acesteia, în măsura în care mandatul îi îngăduie acest lucru.

Oficialul a mulţumit, de asemenea, pentru invitaţia de a vizita forul academic moldav, căreia îi va da curs imediat ce preşedintele Duca va reveni din China şi va dori să-şi împărtăşească impresiile care l-au marcat despre ţara sa. Ambasadorul a exprimat speranţa că relaţiile dintre cele două Academii vor cunoaşte o ascensiune spre beneficiul ambelor ţări.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM