La Chişinău şi-a ţinut lucrările cel de-al V-lea Congres al Neurologilor din Republica Moldova. Congresiştii au savurat din cele mai recente realizări ale neuroştiinţelor, prezentate de elita neurologiei contemporane.
Evenimentul a întrunit peste 250 de profesori, savanţi cu renume mondial, din multe clinici şi centre ştiinţifice, medici cu experienţă şi tineri neurologi din România, Ucraina, Federaţia Rusă, Germania, Austria, Franţa, Italia, Danemarca, Serbia, Spania, Congresul având invitaţi specialişti din Turcia, Regatul Unit, SUA etc. Paralel cu lucrările Congresului s-a desfăşurat şi Simpozionul al XIV-lea al Neurologilor şi Neurochirurgilor Chişinău-Iaşi, forum important care şi-a creat deja o tradiţie şi istorie.
Manifestările ştiinţifice au fost consacrate aniversării a 70-a de la fondarea Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
La sesiunea de deschidere a Congresului au participat acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, m.c. Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media; Gheorghe Ţurcanu, viceministru al Sănătăţii, Cristian Dinu Popescu, profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”, Iaşi, academicieni, savanţi, cercetători ştiinţifici şi specialişti din cadrul instituţiilor medicale.
Lucrările forului au fost inaugurate de vicepreşedintele AŞM, acad. Stanislav Groppa, preşedintele Congresului. Domnia Sa a salutat în limbile română şi engleză prezenţa oaspeţilor, dar şi a tuturor participanţilor la cel de-al V-lea Congres al Neurologilor din Republica Moldova. Congresiştii au ţinut un minut de reculegere în memoria co-fondatorului forumului, ex-preşedintelui Societăţii de Neurologie, acad. Diomid Gherman. Subliniind importanţa evenimentului, preşedintele Congresului a remarcat că acesta oferă posibilităţi inedite, de a analiza situaţia în domeniul neurologiei în domeniul neuroştiinţelor în republică, dar şi preocupările continue ale specialiştilor la nivel mondial, de a prevedea şi a analiza metodologiile de reformare şi implementare a sistemului de sănătate autohton.
Un mesaj de salut din partea legislatorilor Republicii Moldova a transmis m.c. Vladimir Hotineanu, preşedintele Comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media. Parlamentarul a subliniat semnificaţia evenimentului ştiinţific, specificând că acesta ocupă un loc aparte în medicina şi ştiinţa ţării şi asta pentru că afecţiunile neurologice, ca şi cele cardiologice, determină astăzi morbiditatea principală în structura sistemului de sănătate. „Mă bucur că la acest Congres sunt invitaţi din Europa, din spaţiul estic, prietenii noştri din spaţiul românesc, aceasta fiind dovada autorităţii dumneavoastră, a doctorilor neurologilor şi lucrului pe care îl faceţi în domeniul ocrotirii sănătăţii, pus în slujba celui care suferă de boli neurologice”, a punctat parlamentarul, adresând felicitări participanţilor la for.
Despre importanţa Congresului a vorbit şi viceministrul Sănătăţii, dl Gheorghe Ţurcanu, care a exprimat speranţa că specialiştii reuniţi la Congres vor discuta probleme actuale ce ţin de implementarea noilor metode şi tehnologii pentru sistemul neurologic din Republica Moldova, care vor da posibilitate de a avea un tratament corect, prompt şi cât mai eficient pentru cei care suferă de aceste patologii.
Cuvinte de salut şi felicitări participanţilor congresişti au adresat şi dr.hab., prof. Grigore Zapuhlâh, preşedintele Asociaţiei Neurologilor din Republica Moldova, dr.hab., prof. Vitalie Lisnic, preşedintele Societăţii Neurologilor din Republica Moldova, prof. Cristian Dinu Popescu, şeful Catedrei Neurologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”, Iaşi ş.a.
Conform hotărârii Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare, într-un cadru festiv, profesorului Gunther Deuschl, preşedintele Academiei Europene de Neurologie (Kiel, Germania) i-a fost decernat titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Laudatio a fost prezentat de acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, în care a evocat personalitatea complexă a profesorului Gunther Deuschl, activitatea de cercetare şi contribuţia sa la dezvoltarea ştiinţei neurologice, dar şi a ştiinţei medicale, în general. "Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, pe deplin meritată, domnului Gunther Deuschl o considerăm o binevenită răsplată şi o mare sărbătoare pentru întreaga comunitate a savanţilor şi neurologilor din Moldova”, a menţionat preşedintele Duca, complementar la aceste argumente punctând sprijinul de care neurologia autohtonă s-a bucurat în timp din partea Domniei Sale şi a instituţiei pe care o conduce, precum şi susţinerea permanentă de care s-au bucurat cercetătorii din acest domeniu (Laudatio integral).
Totodată, preşedintele Duca a adus felicitări cu ocazia convocării Congresului, în cadrul căruia cercetătorii moldoveni au posibilitatea de a face schimb de experienţă cu cei mai buni specialişti de peste hotare, să vină cu îmbunătăţiri şi cu idei noi în schimbarea politicilor de sănătate pentru populaţia noastră. A felicitat toţi specialiştii din domeniu, care depun eforturi conjugate pentru a reduce incidenţa bolilor neurologice în ţară şi în lume.
Profesorul Gunther Deuschl a mulţumit pentru înalta apreciere de a fi distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al AŞM. Profesorul a afirmat că aceste laude reprezintă deopotrivă o onoare şi o mândrie pentru Domnia Sa, aceasta fiind prima distincţie de Doctor Honoris Causa pe care a primit-o. Savantul a mărturisit că distincţia îl provoacă la continuarea şi intensificarea relaţiilor de colaborare cu colegii din Republica Moldova, care sunt specialişti de marcă în domeniul neuroştiinţelor şi care au dus faima neurologiei în Europa.
În cadrul evenimentului a fost decernat, de asemenea, titlul de membru de onoare al Societăţii Neurologilor din Republica Moldova profesorilor Eugen Trinka (Austria), Maurizio Leone (Italia), Cristian Dinu Popescu (România).
„Acordarea titlului de membru de onoare al Societăţii de Neurologie din Republica Moldova, reprezintă pentru mine un imbold ca şi pentru viitor să contribui la valorificarea unor rezultate ştiinţifice”, a menţionat proaspătul membru de onoare prof. Cristian Dinu Popescu de la Iaşi. Profesorul ieşean a venit la Chişinău cu mai mulţi colegi neurologi care au relaţii de colaborare deosebite cu neurologii de la Chişinău, specialişti consacraţi domeniului. Specialistul a spus că neurologia este o limbă universală care uneşte popoarele şi contribuie la o mai bună înţelegere, inclusiv, între medicii şi pacienţi.
Timp de trei zile, congresiştii au luat în dezbatere cele mai stringente probleme din domeniu, au făcut schimb de experienţă, au iniţiat şi stabilit noi relaţii de colaborare. La finele lucrărilor forumului, au avut loc alegerile organelor de conducere ale Societăţii Neurologilor din Republica Moldova.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|