Acad. Gheorghe Duca: „Să rămâi de-a pururea în memorie şi Istorie, Măria Ta, Mihai Vodă Volontir!”

2015-09-17
 

Zi de doliu naţional, 17 septembrie. Zi de tristeţe infinită pentru neamul nostru care şi-a îmbrăcat din nou haina durerii. A plecat către o altă lume, către o altă scenă, poate mai bună, poate mai luminoasă şi mai curată. A plecat maestrul Mihai Volontir – cel mai bun şi cei mai iubit actor al neamului.

Cu flori, cu lacrimi, cu durere pe chipuri şi în suflete, au venit, la Palatul Naţional „Nicolae Sulac”, să-l însoţească pe drumul eternităţii, pe îndrăgitul actor, personalităţi, savanţi, oameni de cultură, politicieni, colegi, prieteni, consăteni şi, pur şi simplu, oameni care l-au iubit.
 
La mitingul de doliu a fost prezentă conducerea Academiei de Ştiinţe a Moldovei - președintele AȘM, acad. Gh. Duca, prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, vicepreședintele AȘM, m.c Ion Guceac, secretarul științific general, dr. hab., Aurelia Hanganu, dr. hab., prof. Aurelian Dănilă, coordonator al SȘUA, Mihai Barbulat, șef direcție relații externe a AȘM.
 
„Petrecem astăzi pe ultimul drum pe unul dintre cei mai vrednici fii ai Moldovei, care au marcat istoria modernă a Neamului nostru. Nu cu sabia, ci cu mintea, cu harul de la Dumnezeu, puse în valoare prin Arta teatrală şi magia cinematografică! Numele acestui OM bun, cu suflet de pâine şi busuioc, este Mihai Volontir, o legendă vie alături de care am avut norocul să trăim, un clasic în viaţă, actor de teatru şi film cu renume internaţional, care are merite deosebite şi-n alte domenii, precum Muzica, Politica şi Cercetarea, fiind interpret de muzică populară şi uşoară, deputat în primul Parlament, Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei”, a spus preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca în cuvântul său de adio.
 
Preşedintele Duca a mărturisit că îl admiră şi îi mulţumeşte pentru vocea sa inconfundabilă, blândă, părintească – în viaţă, în teatru şi film, precum şi pentru duioşia cu care interpretează cântecele sale, pe care le poartă cu sine oriunde ar fi. Îl admiră şi îi mulţumeşte pentru rolurile sale în filmele artistice, prin care a contribuit la dezvoltarea artei cinematografice şi a sporit bunul nume al Moldovei în lume, iar unul dintre cele mai frumoase şi măreţe roluri pe care le-a jucat este cel al genialului savant şi domnitor, Dimitrie Cantemir, în filmul cu acelaşi nume de Vlad Ioviţă. Acesta, a menţionat în discursul său acad. Duca, este un rol la care marele actor ţinea foarte, foarte mult, fapt ce a determinat Studioul Flacăra Film – cu care Academia de Ştiinţe a organizat o acţiune de caritate în susţinerea celebrului actor - să-l supranumească Mihai Vodă Volontir. Să rămâi de-a pururea în memorie şi Istorie, Măria Ta, Mihai Vodă Volontir!”. (Discursul integral al preşedintelui ASM).
 
Un mesaj de compasiune pentru îndurerată familie, rude, pentru toţi cei prezenţi a adresat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Şeful Legislativului şi-a început discursul cu cuvintele din legendara melodie, pe care o cânta artistul „Viaţa asta-i scurtă tare”, mărturisind, cu regret, că ajungem să le înţelegem în esenţă doar atunci când pierdem personalităţi remarcabile, precum este Mihai Volontir. „Prin arta şi viaţa sa, Mihai Volontir va rămâne mereu alături de noi”, a  menţionat şeful Legislativului.
 
Maestrul Mihai Volontir este un stâlp al preţuirii noastre. Domnia Sa a iubit cu o totală dăruire teatrul, arta, cinematografia, oamenii, poporul, tara sa. A preferat să rămână cu noi, să rămână acasă, să ne ajute să construim naţiunea, să ne obţinem independenţa şi să avem speranţe, avea să spună prim-ministrul Valeriu Streleţ.
 
Ministrul Culturii, Monica Babuc a spus că, cuvintele sunt puţine pentru a reda tristeţea care ne macină în această clipă sufletul. Ministrul Babuc a subliniat că viaţa lui Mihai Volontir este o lecţie pentru noi, o lecţie pentru cum poţi să păstrezi pentru o viaţă modestia, dragostea de oameni, bunul simţ, cum poţi să păstrezi pentru o viaţă fidelitatea pentru o femeie, pentru o scenă, pentru un oraş, deloc nu capitala acestei ţări şi cum poţi păstra dragostea şi respectul şi dăruirea pentru un popor şi o naţiune cum suntem noi.
 
„Astăzi îl petrecem pe ultimul drum pe marele nostru pământean Mihai Volontir, un om bun, prietenos, cu suflet mare”, a spus Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, mărturisind  că  Mihai Volontir a fost un adevărat patriot,  care a iubit Moldova şi a luptat pentru un viitor mai prosper al poporului nostru.
 
„Dumneavoastră  astăzi ne-aţi părăsit şi v-aţi alăturat lui Vieru, Loteanu, Ureche, Cupcea… Să le transmiteţi acolo sus celor care, împreună cu Dumneavoastră,  ne-aţi dat independenţa, ne-aţi dat identitatea noastră naţională, ne-aţi spus că noi suntem puternici, aţi demonstrat lumii că poporul nostru, este un popor, care merită respectul şi libertatea”, a spus în cuvântul său de adio Sandu Grecu, director artistic şi prim regizor al Teatrului municipal „Satiricus”. I-a mulţumit maestrului pentru modestia de nedescris, inacceptabilă în această lume zbuciumată, i-a mulţumit pentru bunătatea  pe care o avea cu sine mereu, iar prin exemplu său a încercat să-i  facă şi pe ceilalţi mai buni.
 
Maestrul Ion Ungureanu, actor şi regizor l-a rugat pe bunul său prieten să-l ierte pentru că nu putut veni la ultimul său spectacol şi a fost un jubileu frumos. Era bolnav. Nu credea că n-o să se mai întâlnească. Nu credea, aşa cum nu crede nici acum că n-o să-l mai vadă. I-a rămas dator. Şi l-a rugat să-l ierte pentru aceasta.
 
Cuvinte de adio au rostit şi Sergiu Prodan, preşedintele Uniunii Cineaştilor, persoane de la baştina maestrului Volontir ş.a.
 
Artistul îşi va duce somnul de veci la Cimitirul Central din strada Armenească..
 
A plecat în tăcere şi cuminte din această lume, aşa cum i-a fost viaţa, chipul şi sufletul.
Mii de oameni care l-au iubit şi i-au admirat harul i-au adus un omagiu prin ultime aplauze teatrale.
 
Adio, distinse Om şi chip luminos.
 
Dumnezeu să Vă apere liniştea de veci, maestre, iar cei rămaşi aici, să Vă păstreze blânda şi luminoasa amintire de Om drag.
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM