Conferința Științifică dedicată Zilelor Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna în Republica Moldova

2016-06-06
 

În zilele de 2-3 iunie 2016, la Academia de Științe a Moldovei și Universitatea Tehnică s-au desfășurat Zilele Institutului Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna în Republica Moldova. În cadrul acestor evenimente, la 2 iunie, la Academia de Științe a fost organizată Conferința științifica dedicată aniversarii a 60-a de la fondarea Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, a 55-a de la fondarea Academiei de Științe a Moldovei şi a 70-a de la crearea primelor instituții de cercetare care au stat la baza formării AŞM. Conferința a fost organizată cu suportul Institutului de Fizică Aplicată, Institutului de Chimie, Institutului de Microbiologie și Biotehnologie, Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii „D. Ghițu”, Universității Tehnice a Moldovei și Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

La deschiderea conferinței au fost prezenți prim-vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion Tighineanu, vice-directorul IUCN, prof. Richard Lednicky, președintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, m. cor. Vladimir Hotineanu, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Georgiei în Republica Moldova, E.S. Merab Antadze, precum şi reprezentanţii Ambasadei Rusiei Vladimir Lapșin, Ambasadei Ucrainei Vasilii Gaivanovici, Ambasadei Belarus Stanislav Istomin, Ambasadei Kazahstanului Botagoz Kulatbekova. Forul ştiinţiufic a fost deschis cu cuvinte de salut din partea acad. Ion Tighineanu, prof. Richard Lednicky şi m.c. Vladimir Hotineanu.

În luarea sa de cuvânt, acad Ion Tighineanu a evidențiat realizările remarcabile ale IUCN în domeniul fizicii nucleare, particulelor elementare, fizicii energiilor înalte, dar și în alte domenii de cercetare. În acest context, academicianul a remarcat că toate aceste realizări au fost posibile doar în rezultatul unei munci asidue a unei pleiade de iluștri savanți, printre aceștia și nume sonore de savanți din Republicii Moldova, membră al acestei organizații, în calitate de stat independent din 1992, de rând cu alte 17 state membre, fiind, totodată, în orbita colaborărilor IUCN din momentul fondării, la 26 martie 1956, în spaţiul ex-URSS. Prim-vicepreședintele Tighineanu a apreciat înalt contribuția acad. Vsevolod Moscalenco la dezvoltarea colaborării AȘM cu IUCN, a prof. Constantin Gudima și dr. Mircea Baznat în decursul a zeci de ani de activitate, dar și a noii generații de cercetători, menționând rolul dr. Alexandru Pârvan, dar şi al tinerilor Lilia Anghel, Inga Zincovschi ș.a.

Prof. Richard Lednicky a dat o înaltă apreciere rolului important al Republicii Moldova la dezvoltarea IUCN. Dumnealui si-a amintit cu mare plăcere de întâlnirea sa cu dl Mircea Baznat la începutul anilor 60 ai secolului trecut, care a pus baza unei strânse și fructuoase colaborări pe parcursul carierii sale cu cercetătorii din Moldova. Prof. Lednicky a menționat că celebrarea aniversării de 60 de ani de la fondarea IUCN are loc în toate statele membre, iar în cadrul acestor evenimente sunt scoase în evidență realizările savanților din aceste state, care sunt posibile doar datorită exploatării infrastructurii puternice de cercetare și instalațiilor de unicat de la IUCN, această infrastructură fiind dezvoltată și completată în permanență în cadrul realizării de noi proiecte de cercetare. Prof. Richard Lednicky a înmânat Diplome de Onoare ale IUCN pentru 4 instituții de cercetare din Moldova (Institutul de Fizică Aplicată, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie, Institutul Inginerie Electronică și Nanotehnologii, Institutul de Chimie), dar și unor cercetători: dr. Constantin Gudima, cercetător ştiinţific coordonator, IFA; dr. Mircea Baznat, cercetător ştiinţific coordonator, IFA; dr. Leonid Dohotaru, şef catedră, UTM; Lilia Anghel, cercetător științific, Institutul de Chimie.

În mesajul său, m. cor. Vladimir Hotineanu a menționat rolul important al IUCN în dezvoltarea fizicii nucleare, exprimându-și regretul că nu totdeauna realizările științei sunt puse în beneficiul societății, adesea fiind utilizate pentru distrugere și nu pentru edificare, institutul din Dubna fiind un exemplu, când rezultatele cercetării sunt utilizate în beneficiul diverselor domenii de activitate, cum ar fi cel al medicinii și sănătății publice, nu doar în Rusia, dar și în alte țări. Legislatorul si-a exprimat convingerea că continuarea colaborării în cadrul IUCN va constitui o bază solidă pentru utilizarea potențialului uman în ţările-membre IUCN în beneficiul omenirii, subliniind că nici o țară nu are viitor, dacă nu susține dezvoltarea științei.

Reprezentatul Ambasadei Rusiei Vladimir Lapșin si-a exprimat satisfacția față de prezența stemei Moldovei în IUCN, exprimându-și, totodată, respectul față de acad. Vsevolod Moscalenco și alți cercetători din Moldova, care își aduc contribuția la dezvoltarea colaborării cu IUCN și promovarea relațiilor dintre savanții ruși și moldoveni. Din momentul când primii trei cercetători din Moldova erau în așteptarea trenului din Moscova spre Dubna la începutul anilor 60 ai secolului trecut și până în prezent, zeci de alți savanți continuă să-si aducă contribuția la dezvoltarea diferitor domenii de cercetare în laboratoarele IUCN.

După deschiderea conferinței a urmat prezentarea a două rapoarte plenare și 13 comunicări științifice. Prof. Richard Lednicky a prezentat raportul plenar „IUCN: trecutul, prezentul și viitorul”, iar acad. Ion Tighineanu a conferat la tema „Dezvoltarea nanotehnologiilor în Moldova și perspectivele colaborării cu IUCN”.

Șesiunea a continuat cu prezentarea referatelor reprezentanților din cadrul centrelor și laboratoarelor de la IUCN, directori ai institutelor din cadrul AȘM, cercetători de la institutele de cercetare si universitățile din Moldova.

În cadrul lucrărilor conferinței a avut loc inaugurarea expoziției Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna, unde participanții s-au familiarizat cu infrastructura de cercetare, proiectele actuale și cele de perspectivă, rezultatele cercetărilor, viața culturală și socială a orașului Dubna, colaborarea cercetătorilor din Moldova cu savanții din Rusia și alte state membre ale IUCN.

Evenimentele dedicate Zilelor IUCN în Republica Moldova au continuat în ziua de 3 iunie cu prezentarea a două lecții publice de către reprezentații IUCN pentru profesorii şi studenții Universității Tehnice a Moldovei.

Prof. Gheorghe Adam, vicedirector al Laboratorului Tehnologii Informaționale al IUCN a ținut lecția publică „Noi tendințe în calcule distribuite și paralele în fizica contemporană”, iar prof. Stanislav Paculeak, director al Centrului de Instruire - Cercetare al IUCN a prezentat prelegerea „Posibilitățile pentru tineri cercetători la IUCN”. În particular, au fost menţionate noi posibilităţi de training pentru studenţi, inclusiv în cadrul şcolilor de vară, informaţia fiind accesibilă la adresa students.jinr.ru

Galerie foto

 

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM