Seminar științific în cadrul proiectului bilateral al Institutului de Istorie al AȘM în colaborare cu Institutul de Studii al Societăților Mediteranei al Consiliului Național de Cercetări din

2016-05-31
 
La 1 iunie 2016, cu începere de la ora 10:00, în Sala de Conferinţe a Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a Republicii Moldova, Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, în colaborare cu Institutul de Studii al Societăţilor Mediteranei al Consiliului Naţional de Cercetări din Italia (ISSM-CNR Italia), invită la Seminarul ştiinţific organizat în cadrul Proiectului bilateral realizat între II al AŞM şi ISSM-CNR Italia.
La seminar va conferenţia dr. Immacolata Caruso cu tema: „Migraţie, dezvoltare şi integrare. Studiu de caz: rolul femeilor”.
Vor interveni: dr. Paola Avallone, dr. Raffaella Salvemini, dr. Giovanni Lombardi.
 
În ultimele decenii, migraţia internaţională a fost caracterizată prin schimbări profunde, atât în ceea ce priveşte cantitatea şi calitatea, cât şi din punctul de vedere al dinamicii acesteia. Pentru a înţelege mai bine migraţia contemporană este necesar să se analizeze factorii istorici şi cei socio-economice, alte variabile cum ar fi cele culturale, politice, climatice şi de mediu şi/sau cele referitoare la conflictele în care acestea interacţionează cu nevoile şi visele migranţilor, cu condiţia pieţei muncii, precum şi cu politicile de imigrare ale ţărilor gazdă. In prima parte a raportului, dr. Immacolata Caruso va urmări evoluţia dinamicii migraţiei în mediul mediteranean şi elaborarea politicilor conexe, va reitera necesitatea unei noi abordări cognitive a procesului de mobilitate.
 
În acest context, Marea Mediterană devine sinonim cu migraţia oamenilor, a ideilor, cunoştinţelor şi a tehnologiilor, între punctele de plecare, de tranzit şi de sosire, şi, prin urmare, a „căilor” pentru construirea unei societăţi globale de „cunoaştere”. Realitatea, însă, ar trebui să fie în măsură să combine nu numai creşterea, ci şi dezvoltarea umană „durabilă”. În partea a doua, dimpotrivă, se va descrie abordarea adoptată de cercetătorii Institutului de Studii asupra Societăţilor mediteraneene (ISSM), în studiile privind problemele legate de migraţie în contextul noilor scenarii geopolitice şi socio-economice, ca răspuns la multiplele crize din ultimii ani. Mai exact, se va concentra asupra femeilor migrante şi rolul lor în procesele de integrare şi dezvoltare prin prezentarea unor rezultate ale unui studiu realizat recent în cadrul programului de cercetare al ISSM-CNR Italia.
 
La eveniment sunt invitați reprezentanții mass-media.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM