La 26 mai 2016, a avut loc Ședinţa comună a Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică și Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, prezidată de președintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.
La şedinţă au fost prezenţi membrii CSŞDT al AŞM, directorul general al AGEPI, Octavian Aostol, directorul general adjunct, dr. Svetlana Munteanu, coordonatorii şi secretarii ştiinţifici ai secţiilor de ştiinţe, şefii de direcţii din cadrul CSŞDT.
În debutul ședinței, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a înmânat distincții ale Academiei de Științe unor personalități marcante pentru contribuții substanțiale în dezvoltarea științei.
Cu Medalia „Nicolae Milescu Spătarul” a fost distins:
academicianul Stanislav Groppa, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar - pentru merite deosebite, realizări științifico-practice, manageriale și didactice remarcabile;
Cu Medalia „Dimitrie Cantemir” a fost distins:
doctor habilitat, profesor universitar Victor Țvircun, doctor habilitat în pedagogie, profesor universitar - pentru contribuţia substanţială la cercetarea şi valorificarea moştenirii politice şi culturale a lui Dimitrie Cantemir, studierea problemelor de istorie, activitatea didactică şi editorială, participarea activă în viaţa publică a țării.
În cadrul ședinței a fost discutată problema privind cooperarea dintre Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI0 și Academia de Științe a Moldovei (AȘM). La subiectul dat au fost prezentate două rapoarte în expunerea dr. Svetlana Munteanu, director general adjunct al AGEPI, dr. Svetlana Munteanu (Prezentarea integral a raportului) și prim-vicepreședintelui AȘM, acad. Ion Tighineanu. În raport au fost prezentate date statistice privind numărul de brevete, invenții obținute pe parcursul anilor 2004 - 2015. (Prezentarea integrală a raportului)
După prezentarea celor două rapoarte a fost semnat Acordul de colaborare între Academia de Științe a Moldovei și Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală. Acordul a fost semnat de președintele AȘM; acad. Gheorghe Duca și directorul general AGEPI, Octavian Apostol.
Documentul are drept scop sporirea capacităților instituțiilor din sfera cercetare-dezvoltare privind protecția și managementul proprietății intelectuale. Direcțiile prioritare de colaborare stipulate în Acord prevăd conjugarea eforturilor în vederea realizării acțiunilor orientate spre implementarea strategiilor naționale în domeniile proprietății intelectuale și cercetării-dezvoltării; elaborarea în comun a proiectelor de programe privind dezvoltarea sistemului național de proprietate intelectuală și înaintarea acestora Organizației Mondiale de Proprietate Intelectuală, altor organizații internaționale; promovarea intereselor cercetătorilor, inventatorilor și titularilor naționali ai obiectelor de proprietate intelectuală etc.
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca a subliniat importanță semnării unui atare Acord, punctând câteva aspecte importante care ar sta la baza realizării prevederilor din respectivul Acord și care ar oferi beneficii, în primul rând cercetătorului. În contextul reformelor care se prefigurează, președintele AȘM a insistat asupra participării într-un sistem unic de cercetare și inovare, inclusiv a instituțiilor de cercetare, universităților, societății civile, antreprenorialului și, nu în ultimul rând, AGEPI, fără participarea căreia este dificil a proteja inovațiile. Un alt aspect de care s-a arătat preocupat președintele Duca vizează înregistrarea tuturor rezultatelor științifice pe suport digital, cu promovarea ulterioară prin bursa invențiilor, inovațiilor și ideilor generate de către societate. Președintele AȘM a subliniat și importanța protejării invențiilor savanților autohtoni măcar în spațiul european, dacă în spațiul internațional, deocamdată, nu e posibil.
La rândul său, directorul AGEPI, Octavian Apostol a menționat că acesta este un acord care va da un dinamism mai bun relațiilor existente în dezvoltarea științei, inovării, a susținerii acestui domeniu extrem de important pentru economia Republicii Moldova. Directorul a accentuat, totodată, și faptul că AGEPI a susținut mereu inițiativele Academiei de Științe și a cercetătorilor, dar deschiderea președintelui Duca pentru o colaborarea și mai strânsă de perspectivă pe care o manifestă constant, ar putea face ca lucrurile să meargă și mai bine, pe un făgaș și o dinamică și mai pozitivă.
Membrii CSȘDT au confirmat alegerea dr.hab. Maria Nedealcov în funcția de director al Institutului de Ecologie și Geografie al AȘM, la recomandarea Adunării Generale a Secției Științe Naturale și Exacte, care i-a acordat o unanimitate de voturi.
Ședința CSȚDT a aprobat rezultatele examinării revistelor științifice. O informație la acest subiect a prezentat acad. Leonid Culiuc, președintele comisiei de evaluare și acreditare a revistelor. Conform rezultatelor evaluării efectuate, două reviste au fost clasate în categoria C, iar altor patru li s-a suspendat statutul de publicație științifică. Proiectul prezentat a inclus și unele recomandări adresate colegiilor de redacție privind respectarea cerințelor Regulamentului, comasarea revistelor și îmbunătățirea calității materialelor publicate.
În cadrul ședinței a fost aprobată anunțarea concursului proiectelor de inovare şi transfer tehnologic pentru anul 2017; finanţarea proiectelor de transfer tehnologic în anul 2016 (raportor, Roman Chircă, director AITT). Membrii CSŞDT au examinat şi aprobat și alte probleme ce vizează activitatea organizaţiilor de drept public din sfera ştiinţei şi inovării.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |