Idei inovative promovate în cadrul Conferinței Științifice cu Participare Internațională a Doctoranzilor, organizată de Universitatea Academiei de Științe

2016-05-25
 

Universitatea Academiei de Științe a Moldovei a organizat pentru a cincea oară consecutiv Conferința Științifică cu Participare Internațională a Doctoranzilor „Tendințe contemporane ale dezvoltării științei: viziuni ale tinerilor cercetători”. Evenimentul s-a desfășurat la 25 mai 2016, în incinta Bibliotecii Științifice Centrale „A. Lupan” (Institut) a AȘM.

La Conferința a participat conducerea Academiei de Științe a Moldovei, directorii școlilor doctorale,  reprezentanți ai CNAA, cercetători, întrunirea fiind prezidată de rectorul Un AȘM, acad. Maria Duca.
 
Manifestarea științifică a întrunit doctoranzii Școlilor doctorale ale Consorţiului academic universitar, doctoranzi din țară și din străinătate. Aria participanților  a fost una extinsă, dintre cei peste 200 de doctoranzi, care s-au înscris la conferință, 131 fiind din cadrul școlilor doctorale ale Universității AȘM, 28 - instituțiilor de învățământ superior din țară, precum USM, Universitatea Tehnică, ASEM, ULIM, Universitatea de Stat din Tiraspol, Academia de Poliție „Ștefan cel Mare”, Universitatea de Studii Politice și Economice  Europene „Constantin Stere” și 22 de participanți care reprezintă instituțiile din străinătate, inclusiv Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Dunărea de Jos! din Galați, Universitatea „Petru Maior” din Târgul Mureș, Universitatea „Transilvania” din Brașov, dar și diverse instituții din Slovenia și Spania.
 
„În primul rând, mă bucură faptul că ideile inovative care se promovează în cadrul universității prind rădăcini, devin tradiții și conferința doctoranzilor din cadrul AȘM și a universității a devenit deja o tradiție, iar faptul că suntem la cea de a V-a ediție, este elocvent în acest context”, a subliniat în cuvântul său inaugural rectorul Un AȘM, acad. Maria Duca. Rectorul a ținut să specifice că evenimentul se înscrie în ciclul manifestărilor care sunt organizate în cadrul AȘM cu ocazia celor 55 de ani de la fondarea AȘM și 70 de ani de la crearea primelor institute de cercetare în Republica Moldova. Totodată, acad. Maria Duca a exprimat speranța ca ideile și inovațiile pe care doctoranzii le prezintă sunt reprezentative și în conexiune cu interesele sociale, în interesele societății, astfel încât prin aceste cercetări să fie evidentă contribuția la implementarea practică a științei care finalmente va spori impactul științei asupra problemelor societale.             
 
Cu ocazia deschiderii forului științific, for al cercetării științifice realizate de tineri, un mesaj de salut și sincere felicitări participanților, din partea conducerii Academiei de Științe, a transmis acad.  Ion Tighineanu, prim-vicepreședinte al AȘM.  Prim-vicepreședintele a subliniat faptul că astăzi pentru tineri sunt oportunități enorme și, în primul rând, cele care se raportează la deschiderea noastră în lume, deschiderea spre occident. Sunt probleme de o importanță majoră pentru civilizație, energia, rusele de energie, încălzirea globală, poluarea mediului, sănătatea etc., a remarcat academicianul, și viitorul fiecăruia dintre tinerii veniți în cercetare depinde în mare măsură, dacă o să reușească să se implice în soluționarea unor probleme de cea mai mare importanță și pentru țara noastră, dar și pentru civilizație în general. „Republica Moldova este deja asociată la programele comunitare, avem dreptul de a participa la egal la programul Orizont 2020 cu foarte multe oportunități pentru tineri. Sunt deja tineri care, practic, jumătate din timp sunt prin laboratoare europene, ei pleacă, aceasta este important nu numai din punctul de vedere a acumulării unei experiențe europene internaționale, dar și din punctul de vedere a participării în proiecte importante”, a remarcat prim-vicepreședintele Tighineanu. Le-a dorit tinerilor succes, să fie perseverenți în căutările pe care le-au inițiat,  performanți, competitivi. Doar astfel succesul va fi garantat. 
         
Prezent la eveniment, Veaceslav Perju, prof., dr.hab., vicepreşedinte al Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare a menționat că prezentările expuse în cadrul conferinței cuprind cele mai importante domenii științifice, de aceea, viziunea pe care o prezintă tinerii cercetători astăzi privind situația actuală și perspectivele dezvoltării științei este foarte importantă. Și pentru că, Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare este instituția de nivel național, responsabilă de acordarea gradelor și titlurilor științifice și științifico-didactice, reprezentantul CNAA        speră că tezele acestor tineri vor fi realizate la un nivel înalt, cu teme actuale, astfel încât cercetările lor să devină utile în dezvoltarea în continuă a Republicii Moldova.
 
Participanții au fost salutați și de acad. Mitrofan Ciobanu, prof. univ., directorul Școlii Doctorale Științe Matematice și Informatice. Un mesaj de încurajare a avut pentru participanți și cel mai tânăr director de institut, recent ales  – dr. Igor Nicoară, Institutul de Geologie și Seismologie al AȘM. Urări de succes și noi realizări a adresat tinerilor m.c. Ion Guceac, vicepreședinte al AȘM, care a oferit și un suport metodologic, transmițând un lot de carte recent editat – Constituțiile statelor lumii
 
A urmat sesiunea de comunicări științifice în plen, moderată de dr. Tatiana Potâng, prorector Un AȘM. Prezentările au fost expuse de Neagu Natalia, Școala doctorală  Matematică și Știința Informației; Ceban Victor – Științe Fizice; Olaru Anda – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, România; Culighin Elena – Științe Chimice și Tehnologice, Moldovan Ana – Științe Biologice; Troian Sergiu - Științe Geonomice; Bujorean Tatiana – Științe Umaniste; Luchianciova Miroslava – Științe Umaniste; Păduraru-Gagiu Olga – Științe Juridice,  Politice și Sociologice; Garabaji Ecaterina – Științe Economice și Sociologice.
 
După sesiunea în plen, forumiștii au lucrat în ateliere, au avut discuții, au făcut schimb de idei și concluzii.  
Pentru Olaru Anda-Mihaela, doctorand, Universitatea „Ioan Cuza” din Iași, aceasta a fost o primă experiență, dar i-a plăcut organizarea și atmosfera de aici, astfel încât la întoarcerea în țară va convinge colegii, ca la proxima ediție a Conferinței să vină o echipă și mai mare de la Iași.  
 
Lucrările prezentate în cadrul Conferinței vor fi editate în culegeri.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM