A fost dezvelită placa comemorativă dedicată savantului Constantin Turtă

2016-03-24
 

Eveniment memorabil la Institutul de Chimie al AŞM. La un an de la trecerea la cele veşnice a academicianului Constantin Turtă, conducerea Institutului a instalat o placă comemorativă pe faţada clădirii, înveşnicind astfel memoria ilustrului savant şi pilon al ştiinţei, fondator al  Şcolii de Chimie Bioarganică şi Spectroscopie Mossbauer. 

La dezvelirea plăcii comemorative au participat preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, prim-vicepreşedintele AŞM, acad. Ion Tighineanu, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe naturale şi exacte, acad. Aurelian Gulea, acad. Valeriu Rudic, acad. Leonid Culiuc, directorul Editurii „Ştiinţa”, dr. Gheorghe Prini, colaboratorii Institutului de Chimie, familia regretatului savant – soţia, fiica şi nepoata, discipoli, prieteni.
 
Evocarea personalităţii reputatului chimist a debutat cu un cuvânt introductiv al directorului Institutului de Chimie, m.c. Tudor Lupaşcu, care a exprimat regretul plecării prea devreme a colegului şi mentorului Constantin Turtă, personalitate care, prin munca neobosită, consacrată şi dedicată plenar domeniului, a înscris o pagină de neuitat în istoria ştiinţei naţionale şi a chimiei, în special. Acad. Turtă a plecat fizic, susţine directorul Lupaşcu, dar va rămâne mereu în inima celor care l-a cunoscut, cu care a colaborat, pentru că savantul a avut grijă să lase drept moştenire cca 500 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 220 de articole în cele mai prestigioase reviste de specialitate din lume, mai mult de 30 de brevete de invenţii, a fondat o Şcoală de Chimie Bioarganică şi Spectroscopie Mossbauer, care îi va duce numele şi faima şi îi va continua ideile mentorului. 
 
„Pentru ca să păstrăm amintirea despre acad. Constantin Turtă, despre ceea ce a realizat, ce a creat trebuie, desigur, să întreprindem acţiuni de comemorare. Dezvelirea plăcii acad. Constantin Turtă este unul din evenimentele memorabile, pe care le-a organizat institutul cu sprijinul familiei, pentru ca aici, la institut, la Academie i-a fost a doua familie”, a menţionat în luarea sa de cuvânt, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca. Aici, la Academie, şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii sale, unde a muncit, a creat, fiind recunoscut şi în viaţă şi de toată lumea drept unicul în  Republica Moldova care a promovat metodele fizice în cercetările chimice. A fost unicul dintre cei care a însuşit şi a realizat metodele „Mossbauer” pentru studierea structurii compuşilor complecşi. A fost unul dintre puţinii savanţi, alături de dl Simonov, de alte personalităţi care a organizat şi a promovat pe parcursul mai multor ani chimia supramoleculară şi metodele fizice. Preşedintele Duca a evidenţiat şi alte calităţile ale savantului, caracterizându-l drept o persoană foarte serioasă, un model de cercetător, în special, pentru tinerii care lucrau alături de el, cinstit cu sine şi principial în relaţiile cu colegii şi discipolii săi.   
      
Acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secţiei ştiinţe naturale şi exacte a AŞM a remarcat că acad. Turtă a fost cel care, cu adevărat, a făcut multe pentru Institutul de Chimie. „El, de fapt, nu numai că a fost pionier în ceea ce a dezvoltat privind metodele fizice, unde a pus umărul chiar de la început, el era un organizator permanent al tuturor conferinţelor, la care participau toate ţările Uniunii Sovietice şi nu numai”, a subliniat academicianul. Graţie lui  la institut se crea un centru adevărat de metode fizice, dar şi de promovare a acestora nu numai în chimia coordinativă, metode tematice, contemporane de cercetare. Prin aceasta a fost dusă faima nu doar a institutului, dar şi a personalităţii care se numeşte Constantin Turtă. Colegii, familia, toţi trăiesc sentimentul unei mari pierderi, de aceea, institutul a încercat, ca prin instalarea acestei plăci, să fie înveşnicit numele savantului, dar, a mai adăugat acad. Gulea, poate şi poetului Ion Vatamanu i-a fost trist, stând atât timp de unul singur. 
 
Membrul corespondent Ion Geru se mândreşte de prietenia pe care a avut-o cu acad. Constantin Turtă mai mulţi ani. Domnia Sa a vorbit despre poziţia verticală a academicianului, despre devotamentul faşă de cercetare, interesul deosebit faţă de ştiinţă şi despre tot ce apărea nou în domeniu, despre iniţiativele de a studia materiale supraconductoarelor la temperaturi înalte, savantul fiind un adept redutabil al adevărului ştiinţific. 
 
Un pios omagiu i-au adus şi discipolii, cărora regretatul savant le-a ocrotit urcuşul intelectual, profesional şi academic. Doctoranda Irina Vodă a vorbit în numele discipolilor lui, celor care au fost binecuvântaţi să activeze alături, să înveţe, să fie călăuziţi de regretatul savant şi mentor, Constantin Turtă.
 
În luarea sa de cuvânt, m.c. Alexandru Dicusar a subliniat că acad. Turtă a fost un mare savant care şi-a dedicat întreaga viaţă ştiinţei şi va rămâne în memoria fiecăruia ca un om care a făcut multe în domeniul său, dar şi ca un om cinstit, corect şi cu poziţie.
 
Din partea familiei regretatului academicianului, nepoata Ana  a exprimat sincere mulţumiri conducerii Academiei de Ştiinţe, în special, conducerii Institutului de Chimie pentru gestul nobil de a înveşnici numele celui care a fost acad. Turtă, cel care a fost şi un tată grijuliu, un soţ bun şi bunel iubitor. Totodată, moştenitoarea Numelui renumitului savant a  mulţumit tuturor celor prezenţi, colegi, prieteni, care îl respectă, îi apreciază realizările şi au venit să-l comemoreze în această zi. 
 
Acad. Constantin Turtă s-a născut pe 20 decembrie 1940. S-a stins din viaţă la 23 martie 2015.
 
Menţionam că aceasta este cea de-a cincea placă comemorativă, instalată pe faţada Institutului de Chimie, conducerea institutului înveşnicind şi numele iluştrilor savanţi-chimişti Anton Ablov, Gheorghe Lazurevschi, Nicolae Gărbălău, Ion Vatamanu. 
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM