La Ceruri s-a mai urcat un suflet, sufletul academicianului Pavel Vlad

2017-03-27
 

De azi, la ceruri va mai merge un suflet, un suflet mare. Și acesta va fi sufletul ilustrului savant, chimist cu renume mondial, doctorul habilitat în chimie, profesorul universitar, academician Pavel Vlad. O personalităţile remarcabilă, care a fondat direcţii noi în ştiinţa naţională, a contribuit la dezvoltarea şi atestarea ei la nivel mondial. Acad. Pavel Vlad, a fost cel care a sesizat perfect adierile timpului, orientând cercetările în subtilele probleme ale chimiei compușilor naturali, aducând contribuții esențiale, ducând prin aceasta faima Republicii Moldova departe de hotarele ei prin Şcoala ştiinţifică de chimie bioorganică, chimie a compușilor naturali și biologic activi.

Cei care l-au cunoscut și i-au apreciat activitatea științifică, dar și calitatea de Om au venit să-i aducă regretatului academician un ultim omagiu în dimineața zilei de 27 martie, la Academia de Științe a Moldovei,  unde a avut loc un miting de doliu.
 
Tristul eveniment a fost deschis de către președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca. Președintele AȘM a redat tristețea care l-a cuprins la aflarea plecării la ceruri a distinsului savant, colegului și sfătuitorului său, Pavel Vlad, pe care l-a descris ca pe un om cumsecade, cu intelect, inteligent, nobil, care a întruchipat totdeauna viziunea și fața unui academician adevărat. „Dl academician Pavel Vlad a fost un salvator la fiecare etapa a vieții sale”, a remarcat președintele Duca, menționând cazurile dificile parcurse de Academie de-a lungul anilor și unde acad. Vlad s-a implicat cu responsabilitate în soluționarea lor. Tot ce a făcut colegul Pavel Vlad, a specificat președintele AȘM, totul a fost foarte nobil, totul conține în sine o mare cumsecădenie, exprimând gratitudine academicianului pentru atitudinea și respectul manifestat față de persoana sa și nu numai. „Acad. Vlad se mândrea și noi ne mândrim cu discipolii pe care el i-a pregătit. Toți discipolii seamănă cu el, sunt foarte nobili, sunt savanți adevărați, precum este vicedirectorul Aculina Arâcu, șeful de Laborator, dl Nicon Ungur, dl Veaceslav Culcinschi, dar și alți discipoli”, a subliniat acad. Duca. „Rămânem întristați, Domnule academician că ați plecat în Ceruri, că ați plecat de la noi, dar plecând ați lăsat o mare moștenire și această moștenire sunt rezultatele științifice, discipolii Dumneavoastră, școala științifică a compușilor naturali, familia Dumneavoastră care a primit o deosebită educație”, a  mai spus președintele AȘM.
 
„Este greu să petreci pe ultimul drum un om, savant, cetățean care toată viața și-a dăruit-o cercetării științifice, adevărului științific”, a menționat în cuvântul său de adio m.c. Tudor Lupașcu, directorul Institutului de Chimie al AȘM. Directorul a mărturisit că acad. Vlad a știut că cel mai mare chimist și biochimist este natura și Dumnezeu, precizând că, având la dispoziție niște substanțe simple ca bioxidul de carbon, apa, lumina solară, micro-elemente rezultatul reacției de fotosinteză se formează mii și sute de substanțe chimice. Și aici, rolul chimistului, așa cum a făcut toată viața acad. Vlad, a fost să extragă aceste substanțe, să studieze proprietățile chimice și să stabilească domeniul de utilizare a acestor substanțe. „Acad. Vlad, elaborând reacția Vlad - metodă de ciclizare super acidă -  a permis ca din substanțe nemirositoare să se facă cu miros specific”, a remarcat m.c. Lupașcu. Evocând personalitatea marelui savant, directorul Lupașcu a parcurs itinerarul științific și  managerial al academicianului Vlad, școala sa științifică, dar și rezultatele care l-au marcat. Dl Lupașcu a dat citire și mesajelor de condoleanțe parvenite de la colegii și savanții din România, Ucraina, Rusia, SUA, inclusiv de la acad. Bogdan Simionescu, dr. Călin Deleanu, acad. Isaac Bersuker ș.a. 

Academicianul Teodor Furdui, președintele Sfatului Academicienilor, a menționat că, comunitatea științifică sau cei care au onoarea să poarte titlul de membri ai Academiei sunt îndurerați de decesul unuia dintre cei mai apreciați membri ai corpului academic - academicianului Pavel Vlad. Prietenia domniilor lor sumează cifra de 60 de ani, încă de pe timpul când erau studenți la universitate. Încă pe atunci Pavel Vlad era unul din cei mai înalt apreciat studenți. Astăzi, remarcă acad. Furdui, este un savant recunoscut în lume. Dumnealui a fost cel care a fondat o nouă direcție în chimia biorganică, în primul rând, în chimia compușilor naturali, dumnealui este cel care a elaborat și argumentat o nouă teorie ce a permis a evidenția substanțele cu miros specific, în conformitate cu structura substanțelor, dumnealui a fost cel care a elaborat noi metode originale ce a permis a elabora și evidenția substanțe necesare pentru practică. „Într-adevăr, a fost un Om cu literă mare, niciodată nu am auzit ca dumnealui să exprime o atitudine negativă față de cineva, dimpotrivă, găsea cele mai frumoase aprecieri și cuvinte, chiar și pentru cei care poate nu meritau”, a mai specificat acad. Furdui, exprimând condoleanțe familiei și apropiaților regretatului savant.
 
Cu părere de rău, lumea pe pământ e trecătoare, a spus în cuvântul său de rămas-bun acad. Boris Gaina, academician-coordonator al Secției științe agricole a AȘM. „Cred că în cancelaria lui Dumnezeu este nevoie de un suflet atât de nobilcum a fost cel al academicianului Pavel Vlad care ne-a susținut pe parcursul întregii vieți, un Om de o cumsecădenie fără margini”, a remarcat acad. Gaina. Depănând câteva din luminoasele amintiri, academicianul a spus cu tristețe în voce că a plecat din rândurile noastre un enciclopedist, a plecat un academician, dar a rămas în inimile noastre un exemplu de mare Om, un mare apreciator al lucrurilor frumoase, căruia îi va fi păstrată etern memoria.
 
Regretul și tristețea au fost exprimate de unul din discipolii academicianului, dr. hab. Nicon Ungur, șef de Laborator Compușii Naturali și Biologic Activi. „Noi nu-l vom uita niciodată pe acad. Pavel Vlad, fiindcă oamenii mor fizic, dar ei rămân în memoria noastră și atât timp cât ne vom aduce aminte de dumnealui, el va fi viu”, a menționat discipolul, angajându-se să ducă mai departe și la fel de bine toate direcțiile pe care le-a trasat mentorul lor.
 
Este un moment foarte trist pentru noi toţi, discipolii academicianului Pavel Vlad. Ne-a părăsit Dascălul nostru, un Om excepţional, un adevărat model de nobleţe sufletească”, a spus cu profundă tristețe un alt discipol al regretatului academician, dr.hab. Aculina Arâcu, vicedirector al Institutului de Chimie al AȘM.  Dna Arâcu, care și Domnia Sa, la rândul ei este un semn de noblețe și dedicație științei a mărturisit că de la Dumnealui a învăţat că viaţa este un întuneric atunci când e lipsita de dăruire, că orice dăruire este oarbă când nu există ştiinţă, că orice ştiinţă este zădarnică dacă-i lipsită de muncă, că orice muncă e goală fără de dragoste, la care a adăugat că Domnul Profesor Vlad a fost o persoana-enciclopedie, care avea răspuns la orice întrebare. Totuşi, a specificat discipolul, latura pozitivă a acestei calităţi nu ar fi fost atât de pronunţată în lipsa altei trăsături distinctive și anume - dorinţa de a împărtăşi toată bogăţia sa intelectuală cu colegii şi discipolii săi. „Cei care au învăţat de a sorbi din acest izvor nesecat de cunoştinţe nu vor duce lipsa niciodată de idei relevante”, a spus dr.hab. Arâcu. Acad. Pavel Vlad, dascăl și mentor, va rămâne în inima ei cu calitatea de a fi un om de o sinceritate, discreţie şi modestie ieşite din comun care inspiră foarte multă încredere şi confort sufletesc, toate acestea descoperind, în persoana Dumnealui, o generozitate şi o etică a bunului simţ pe care le-a cultivat de-a lungul întregii sale vieţi şi care astăzi le întâlnești tot mai rar. Cu titlu special, Dna Arâcu a remarcat lupta academicianului Vlad pentru adevăr şi etică profesională care1-au marcat până în ultima clipă a vieţii sale. La Ceruri va merge un suflet mare, a menționat răvășită dr.hab. Aculina Arâcu.        

Un cuvânt de adio i-a revenit dr.hab. Fliur Macaev, șef de Laborator de sinteză organică și farmaceutică, dar și ginerele academicianului Pavel Vlad. Domnia Sa a exprimat profundul regret pentru pierderea unui Om atât de drag inimii sale, care l-a primit în familia sa ca pe un fecior, acad. Pavel Vlad devenindu-i un al doilea tată pe care l-a respectat și iubit toată viața sa. A mulțumit tuturor celor care au venit să-i aducă un ultim omagiu celui care a fost și va rămâne un veritabil savant al țării, un manager respectat, un coleg, un prieten, un Om de calitate, un tată, un soț, un bunic și un străbunic iubitor și iubit.
 
A plecat încă o somitate, încă un titan al științei naționale și mondiale. Va lumina de acum înainte Cerul cu blândețea, noblețea și chipul său blajin. Timpul ne fură oamenii dragi, însă niciodată amintirea lor.
 
Dumnezeu să Vă lumineze calea și să Vă înalțe sufletul spre Împărăția Sa, distinse savant și Om Bun.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM