Doctorul habilitat în medicină, profesor universitar Mereniuc Gheorghe s-a născut la 6 august 1941, în satul Nicoreni, raionul Drochia, Republica Moldova. Studiile și le-a făcut în orașul Harkov, absolvind, în anul 1964, Institutul de Medicină, cu calificarea de medic-igienist. Activitatea profesională a dlui Mereniuc a debutat în cadrul Institutului de Fiziologie și Biochimie al AȘM. Din 1964 până în 1967 profesorul Mereniuc a activat în calitate de medic-șef sanitar al raionului Edineț.
Cariera științifică a dlui Gheorghe Mereniuc începe din anul 1967. Timp de 13 ani dumnealui avansează de la funcția de cercetător științific inferior până la șef de secție în cadrul Institutului de Igienă și Epidemiologie al Ministerului Sănătății al Republicii Moldova. Din 1980 până în în ultimele zile de viață a activat în cadrul Secției de Microbiologie, Institutului de Microbiologie, apoi Institutului de Microbiologie și Biotehnologie al AȘM, în calitate de cercetător științific coordonator, șef de laborator și Director al Secției.
Activitatea ştiinţifică a doctorului habilitat în medicină, profesorului universitar Mereniuc Gheorghe a fost consacrată timp de 50 de ani (1967- 2017) problemelor securităţii populaţiei şi mediului înconjurător în condiţiile aşa-numitei Revoluţii agrare, a agriculturii intensive, apoi a celei ecologice. Profesorul Mereniuc a fost inițiatorul cercetător fundamentale în domeniul contaminării mediului înconjurător cu reziduuri de pesticide, în primul rând, al solului şi impactului acestui proces negativ asupra omului. Ca rezultat a fost pregătită şi editată prima monografie de acest gen în fosta URSS „Protecția sanitară a mediului de contaminarea cu pesticide”, editată în anul 1971 («Санитарная охрана внешней среды от загрезнения пестицидами»).
Timp de câteva decenii cercetările prof. Mereniuc au fost consacrate studiului efectelor negative ale pesticidelor asupra microorganismelor şi, în primul rând, asupra complexului microbian al solului, ca element principal în procesul decontaminării mediului înconjurător şi asigurării nivelului corespunzător al fertilităţii solurilor agricole. Rezultatele acestor studii au fost publicare în reviste științifice şi în câteva monografii şi culegeri.
Un alt domeniu de interes științific al dlui profesor Mereniuc l-a constituit studiul calităţii apelor de suprafaţă. Rezultatele obținute în acest domeniu au contribuit la elaborarea strategiei de prevenire a poluării apelor cu agenţi microbieni patogeni şi substanţe toxice, care au fost generalizate în cîteva monografii.
Cercetările din ultimii ani de activitate științifică au fost axate pe studiul degradării solurilor Republicii Moldova – una din principalele probleme ecologice. În aspect aplicativ au fost elaborate normativele pentru concentrațiile maximal admisibile a zeci de pesticide în sol, precum și noi principii şi metode de studiu al acţiunii negative a substanţelor toxice asupra microorganismelor.
Profesorul Gheorghe Mereniuc este autor şi coautor a 23 monografii și culegeri şi circa 200 de articole în ediţii științifice. A pregătit un doctor habilitat şi 6 doctori în biologie şi medicină. A fost un om cu erudiție, exigență și perseverență în muncă.
Numele dlui profesor Mereniuc Gheorghe va rămâne mereu în amintirea colegilor alături de care a activat întru perpetuarea adevărului științific.
Dumnezeu să-l odihnească în pace.
Academician, Gheorghe Duca, președinte al AȘM
Academician-coordonator al SȘNE, acad. Aurelian Gulea
Membru corespondent Viorel Prisăcari, vicepreședinte al AȘM
Academician Valeriu Rudic, director al IMB al AȘM |