Acum cinci ani, când academicianul Alexandru Ciubotaru, pășea timid în elita de aur a octogenarilor, scriam că omagiatul se bucura deopotrivă de aprecierea mediului ştiinţific academic, universitar, dar şi cultural, în graniţele cărora s-a impus ca un model ireproşabil. Deși se cunoaște foarte bine faptul că acad. Alexandru Ciubotaru a dobândit demult calitatea de personalitate remarcabila a ştiinţei naţionale, în special, a ştiinţei biologice, fondatorul Grădinii Botanice și la cei 85 de ani împliniți, pe care i-a marcat la 24 februarie, continuă să uimească, să atragă și să trezească admirație, depâșind cu mult granițele despre care aminteam, prin calitățile sale nobile, prin însuşirile sale sufleteşti deosebite, dar și prin zâmbetul său cald și larg, care, după cum s-a remarcat la aniversare, îl întinerește constant, îl ține mereu energic și e pus pe fapte bune. Acesta a fost, de fapt, secretul descoperit chiar de ziua sa, de acad. Gheorghe Țîbîrnă.
În semn de înaltă consideraţie pentru Întâistătătorul Grădinii Botanice, colectivul instituției care a moștenit acest minunat tezaur, conducerea Academiei de Științe și Secţia Ştiinţe Naturale şi Exacte, i-au dăruit academicianului Alexandru Ciubotaru o sărbătoare, o sărbătoare de suflet, la care au venit să-l ureze de sănătate savanţi cu renume, oficiali, colegi de peste hotare cu care a colaborat de-a lungul anilor, prieteni şi rude.
„Pentru noi toți astăzi este o ocazie deosebită, o sărbătoare a Academiei de Științe, a comunități științifice din țară, dar și a întregii societăți. Astăzi îl sărbătorim pe academicianul Alexandru Ciubotaru”, a menționat în deschiderea evenimentului de omagiere acad. Aurelian Gulea, academician-coordonator al Secției Științe Naturale și Exacte. Coordonatorul a menționat că acad, Ciubotaru a reușit să devină un mare om de știință, un mare savant, un excepțional organizator al științei botanice, îndrumând foarte mulți discipoli. Cad. Gulea se mândrește cu faptul că este fondator al Grădinii Botanice, că o ctitorește cu grijă până acum. Chiar și la această vârstă, este tot timpul în căutare, este plin de planuri de viitor, lucrează intens asupra operelor sale, pe care vrea să le editeze în 11 volum. „Dumnezeu să Vă ajute să duceți cu bine această operă la bun sfârșit și noi cei care suntem, dar și viitorii oameni de știință, cercetători, tineri să aibă parte de acest tezaur”, i-a dorit acad. Gulea.
Onorat să adreseze un mesaj de felicitare omagiatului, în numele conducerii AȘM, al CSȘDT, dar și în numele președintelui Gheorghe Duca și întregii comunități științifice, a fost prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu. „Domnul academician Alexandru Ciubotaru este una dintre cele mai notorii personalități ale Republici Moldova în domeniul științei și, de fapt, este reprezentant al generației de aur, cum deja s-a menționat”, a afirmat prim-vicepreședintele, evocând traiectoria omagiatului nu doar ascendentă, dar și foarte impresionantă, inclusiv prelegerile științifice susținute pe multe meridiane și paralele, ducând astfel faima Republici Moldova departe de hotarele ei, impresionantul său tezaur de 750 de lucrări științifice, 20 de monografii, 60 de doctori și 12 doctori habilitați. Deloc retoric, acad. Tighineanu s-a întrebat: Ce a stat la baza acestui succes extraordinar? Răspunsul l-a văzut tot Domnia Sa, în lucruri simple - dragostea de viață, dragostea de natură, dragostea de muncă. Și pentru că l-a cunoscut personal, l-a caracterizat ca pe un om mereu plin de energie, o energie enigmatică, dar și cu emanare infinită de idei. Dar un lucru nu putea să nu fie remarcat de acad. Tighineanu care a mărturisit, se pare un adevăr: „Știți că visători sunt mulți, dar personalități care vin cu idei și le realizează sunt rarități. Acad. Ciubotaru a realizat acele idei, pe care le-a generat, datorită intuiției, dar și muncii asidue, datorită insistenței și perseverenței sale”, invocând și intenția editării operei sale în 11 volume, principala operă a vieții fiind, bineînțeles, Grădina Botanică care „înflorește și iarna”. Grădina Botanică este copilul iubit al acad. Ciubotaru, este cartea de vizită nu doar a Chișinăului, dar și a Republicii Moldova, a menționat acad. Tighineanu. Și totul datorită acestui savant și iubitor de frumos, care și la această venerabilă vârstă are o multitudine de idei, pe care cu siguranță le va realiza, pentru că acea energie pe care o are și o emană este inepuizabilă, râmând a fi un model pentru generațiile tinere.
Și pentru că acad. Ciubotaru deține aproape toate distincțiile academice și de stat, o distincție, însă, așa cum s-a dovedit, nu o are, pentru că a fost recent instituită. Este vorba de Medalia „Meritul Științific”, de Gradul I, care i-a fost acordată academicianului cu prilejul celor 85 de ani de viață, dar și pentru întreaga activitate științifică a distinsului savant și manager Alexandru Ciubotaru.
Cel care mai mereu știe să destindă în modul cel mai frumos atmosfera la omagieri de talia somităților din știință, să vorbească cu căldură și aprecieri de la înălțimea experienței și înțelepciunii sale, a fost acad. Teodor Furdui, președintele Sfatului Academicienilor. Deși, în mare parte s-a raliat la cele expuse de antevorbitori, acad. Furdui găsește să spună mereu ceva foarte personal sărbătoritului, cu doza sa de adevăr bine argumentată. Este poate printre puținii care i-a studiat lucrările de la A la Z, după cum s-a exprimat, a publicat și trei lucrări consacrate acad. Ciubotaru, prin aceasta dorind să sublinieze că este obiectiv în ceea ce spune, că îi cunoaște profund activitatea științifică și managerială. Justificată consideră a fi și afirmația că dacă, cel puțin, la nivel de țară, s-ar cunoaște ce a realizat această personalitate, începând cu crearea Grădinii Botanice, realizările sale în știință în general, dar și în pregătirea cadrelor în domeniu, cu siguranță Guvernul ar fi anunțat acest an, Anul Alexandru Ciubotaru.
Deși nu avea cum să evite unele repetări, acad. Mihai Toma, de la Universitatea „A.I. Cuza” din Iași a încercat să se concentreze și să creioneze, totuși, ceva original pentru sărbătorit. Este omul, care prin severitatea Domniei Sale în munca științifică, de elaborare a unei opere întregi s-a dovedit a fi mentor pentru cei din jur, magistru pentru oameni din republică, dar și din străinătate. Este omul care, teoretic, acum, la cei 85 de ani, ar fi trebuit să-și vadă de treabă, să se odihnească. Nu-i posibil, afirmă, savantul român, pentru că dumnealui are aceeași energie ca și atunci când l-a cunoscut, adică cu 40 de ani în urmă. Cine s-ar fi gândit ca la 85 de ani să facă o sinteză a întregii opere în 11 volume, dintre care 6-7 de cercetare științifică propriu-zisă... Cine este acest om? Astăzi, acad. Ciubotaru, este unul din cei mai mari citoembriologi ai lumii, răspunde tot colegul ieșean. Lasă o operă scrisă, iar plăcerea sa și, în aceeași măsură, și onoarea a fost și este să-i fie redactor la această suită de lucrări, la această lucrare întitulată sugestiv Opere alese, care sunt cu adevărat opere alese. Savantul se bucură că a avut prilejul să scrie despre acad. Ciubotaru, că a fost invitat și să vadă atâta lume în sală, ca dovadă de apreciere, că este atât de respectat. Iar cea mai bună dovadă este că de ziua sărbătoritului o grădină de flori a fost transportată de afară înăuntru și dăruită din toată inima unuia din cei mai mari oameni de știință, uneia din personalitățile cele mai dragi lui, un om care a trasat brazda adâncă în știință. „Vă felicit din toată inima, să trăiți ani buni, să duceți la sfârșit opera începută să vă bucurați de tot ce ați realizat și de respectul celora pe care i-ați format”, i-a urat prietenul și colegul ieșean.
Cu prilejul împlinirii vârstei patriarhilor, acad. Ciubotarul a fost felicitat de președintele Asociației Grădinii Botanice din România, Dl Cătălin Tănase. Domnia Sa a exprimat cuvinte de apreciere și pentru întreaga activitate ştiinţifică, pentru remarcabilele realizări ştiinţifice, pentru contribuția valoroasă la fondarea Institutului Botanic şi al Grădinii Botanice din Chişinău, pe care le-a slujit cu credinţă, devotament şi deosebită competenţă profesională. Oaspetele român, dar și un bun prieten și coleg al Grădii Botanice, l-a asigurat pe omagiat de înaltă preţuire, exprimându-i sinceră consideraţie, odată cu cele mai cordiale urări de sănătate, mulţi ani fericiţi şi toţi buni.
Prezent la evenimentul aniversar, Dl Ion Ciobanu, director Moldsilva, a făcut o mărturisire despre cât de importanți și valoroși pot fi oamenii din Republica Moldova, acesta fiind și motivul prezenței sale la aniversare. L-a felicita pe acad. Ciubotaru pentru politica de cadre reușită, dar și pentru lucrurile care au rămas și vor rămâne în istoria țării - Grădina Botanică. În acest sens, oficialul a subliniat contribuția semnificativă a academicianului la construcţia și dezvoltarea instituției, care a fost şi rămâne una dintre cele mai importante preocupări, căreia savantul i-a consacrat, practic, întreaga viață, pentru ca astăzi Grădina Botanică să ajungă, pe bună dreptate, un muzeu al naturii, un monument de arhitectură peisagistică şi un centru de educație ecologică și estetică. I-a exprimat sincere mulţumiri pentru aportul considerabil în dezvoltarea biologiei vegetale din țara noastră și promovarea rezultatelor ştiințifice din acest domeniu peste hotarele ţării, pentru imensă operă ştiinţifică în domeniul citoembriologiei, fiind cunoscut prin lansarea unui şir de concepţii şi ipoteze impresionante și lucrări de valoare.
Colectivul Grădinii Botanice s-a închinăt cu pioșenie magistrului lor pentru munca depusă, sănătatea consumată și nopțile nedormite. „Suntem încrezuți că tot ceea ce ați sacrificat s-a răscumpărat pe deplin atât în folosul științei moldave, cât și Grădinii Botanice și Academiei de Științe, căci Dumneavoastră ați pus acea perlă în cununa de activitate a unui creator, om de știință”, a menționat directorul Grădinii Botanice (Institut), dr. Alexandru Teleuță, mulțumind pentru efortul depus în dezvoltarea științei, pregătirea cadrelor botaniste, pentru acel entuziasm, dăruire și dragoste cu care i-a molipsit pe toți pentru a fi demni și utili țării.
Felicitări și cuvinte de admirație pentru tot ce a realizat și este astăzi acad. Ciubotaru a adresat și rectorul Universității de Stat „A. Russo” din Bălți, care abia așteaptă să demareze împreună cu Domnia Sa un proiect grandios de construcție a unei Grădini Botanice și în zona de nord a țării, iar pentru aceasta i-a dorit să nu-l părăsească sănătatea și energia debordantă cu care deja i-a obișnuit pe toți. Acad. Gheorghe Țîbîrnă a fost „invidios” pentru zâmbetul prietenului său omagiat, care îl ține mereu tânăr. Felicitări a primit de la fiecare institut din secție, de la prieteni și rude. Prezente au fost și surorile sale care plângeau de mândrie și bucurie, și fiica Nina care se consideră o norocoasă că „l-a ales pe tatăl său să-i fie tată”.
A urmat runda de mulțumiri și cuvinte de gratitudine, pe care le-a rostit omagiatul, copleșit de emoții. Se pare că nu a uitat pe nimeni, fiindcă a avea o listă lungă de „beneficiari”. A mulțumit colectivului Grădinii Botanice pentru că au făcut posibilă omagierea sa, a mulțumit conducerii AȘM, personal președintelui Duca, pentru inițiativa de a fi sărbătorit atât de frumos, a mulțumit oaspeților și prietenilor din România, veniți special pentru a-i exprima acest sublim omagiu, dar și tuturor celor care i-au întregit aceste clipe de suflet. Academicianul are planuri și de viitor – să ducă la bun sfârșit opera pe care a început-o, apoi să demareze proiectul de construcție a Grădinilor Botanice în zonele de nord și sud ale țării – la Bălți și Cahul.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|