Știința și businessul și-au dat din nou mâna. La solicitarea directorului general al S.A. Viorica-Cosmetic, Maria Bortă, președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, împreună cu conducerea a trei institute ale AȘM – Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (director, dr.hab.Vasile Botnari), Institutul de Chimie (director, m.c. Tudor Lupașcu), Grădina Botanică (director, dr. Alexandru Teleuță) și decanii a doua universități - Un AȘM (dr. Aliona Mereuță) și USM (dr.hab., prof. Viorica Gladchi) au efectuat, la 14 februarie 2017, o vizită de lucru la Companie.
Conducerea întreprinderii s-a arătat interesată de o colaborare cu instituțiile academice, mai exact, de suportul științific oferit de acestea, în scopul implementării rezultatelor cercetărilor, care ar contribui la îmbunătățirea calității gamei de parfumerie și cosmetice produse de Viorica-Cosmetic. Cunoscând și apreciind rolul științei în acest domeniu, agentul economic vrea să cunoască cât mai multe despre descoperirile savanților, să fie consultați, ajutați, să aplice în practică tot ce ține de ultimele realizări și are tangențe cu producția întreprinderii. Holding-ul își dorește să devină credibil, iar producția solicitată pe piață, luând în considerare avalanșa și diversitatea de produse oferite de producători. Sub acest aspect, conducerea Viorica-Cosmetic este interesată de extractele de plante pe care le folosesc, ingredientele care sunt utilizate, proveniența și proprietățile acestora, cât de ecologic este produsul, utilizarea corectă a acestuia etc. „Ne interesează anume elementele noi, pentru a fi originali pe piață, pentru a da o noutate pieței și a ieși în evidență din amalgamul de produse de pe rafturile noastre. Concurența este foarte mare, de aceea, noi vedem o bună perspectivă în conlucrarea cu AȘM”, a spusȚurcan Ion, Director Marketing.
Cumpărătorul de astăzi este inteligent, optează pentru cosmetice fabricate pe baza ingredientelor naturale. Conducerea Companiei a remarcat că de 28 de ani de când funcționează „Viorica-Cosmetic”, principala diferență a constat în faptul că produsele ei sunt fabricate pe bază de ingrediente naturale. Anul trecut a fost făcut un pas uriaș, rațional și de perspectivă, inițiind o colaborare cu Academia de Științe a Moldovei. Un exemplu elocvent în acest sens a servit implementarea realizărilor științifice în seria de cosmetice „Spirulina”, produsă pe baza unui proiect de succes al oamenilor de știință din Moldova - un produs biologic complex BioR (inventat de acad. Valeriu Rudic, constituit din alge-spirulina, colagen marin, uleiuri eterice, extracte și vitamine. Linia de produse pe bază de spirulină satisface cele mai înalte cerințe în ceea ce privește calitatea. Produsele cosmetice nu conțin parabeni și coloranți, de asemenea, are un efect de vindecare și este potrivit pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru cea sensibilă. Unic după proprietățile sale, produsul BioR este absorbit 99% de organismul uman, se arată în prezentarea Companiei.
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a apreciat formatul acestei întruniri și solicitarea venită din partea agentului economic, dat fiind faptul că anume aceste institute sunt preocupate de studierea și analiza plantelor care se utilizează pe larg în industria cosmetologică. Acestea sunt și institutele care necesită a fi într-o conexiune permanentă cu sectorul privat de profil, atât din punct de vedere al implementării, cât și al pregătirii cadrelor în acest domeniu.
Directorul Grădinii Botanice, dr. Alexandru Teleuță, a menționat că instituția a reușit să acumuleze un Genofond variat de plante medicinale și aromatice, care sunt foarte solicitate. În ultimii ani, chiar s-a înregistrat o progresie. Se lucrează cu plantele cu un conținut de substanțe biologice active, astfel încât, propunerea de colaborare cu Viorica-Cosmetic este una mai mult decât oportună.
„Noi avem peste 160-180 de varietăți de soiuri, plante medicinale, componentele cărora pot fi folosite la fabricarea acestor produse. Una din ele ar fi Pasiflora, care nu demult a fost introdusă în cercetare, dar care are viitor”, a relevat la rândul său dr.hab., Botnari Vasile, directorul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor al AȘM.
Și Institutul de Chimie a venit cu mai multe propuneri privind utilizarea Enoxil-ului, un preparat elaborat de institut și care se bucură de succes. Totodată, conducerea Institutului a lansat și inițiativa de a elabora noi metode de extracție, care ar fi competitive, ar îmbogăți aceste extracte cu componenții necesari și care ar putea fi implementate în fabricarea produselor Companiei. „Astăzi putem să obținem acești produși de semi-sinteză în baza acestor produse, noi putem determina compoziția, componența uleiurilor eterice, deoarece uleiurile eterice și extractele care se obțin la Grădina Botanică sau la IGFPA se determină la Institutul de Chimie, dat fiind că acesta are cromatografică de performanță înaltă”, a menționat dr.hab. Aculina Arîcu, vicedirector al Institutului de Chimie, precizând, în acest sens, că ar putea fi creat un Cluster academic, unde fiecare entitate ar putea participa cu segmentul propriu de activitate.
Și dr. hab., prof. Viorica Gladchi, decanul Facultății de Chimie și Tehnologie Chimică de la USM și-a pus mari speranțe în acest format de colaborare, în special, sub aspectul pregătirii cadrelor, dar și elaborarea de proiecte tehnologice, tezelor de licență, de master și de doctor. Cu atât mai mult că la USM a apărut, grație acad. Duca și prima specialitate de profil în Republica Moldova - Tehnologia produselor cosmetice și medicinale. Deschidere pentru colaborare a manifestat și dr. Aliona Mereuță, decanul Facultății de Chimie și Fizică de la UnAȘM. Propuneri interesante și originale de colaborare au expus și dr. Maricica Colțun de la Grădina Botanică, dr. Larisa Andronic de la IGFPP.
Directorul Maria Bortă a informat oaspeții și despre intenția Holding-ului de a crea un Vio Parc, unde vor fi sădite plantele pentru producerea materiei prime. Aceasta se va întâmpla în viitorul cel mai apropiat, iar după ce va fi asimilată toată informația prezentată în cadrul întrevederii, vor fi identificate și primele acțiuni concrete.
Totuși, cu Institutul de Chimie s-a ajuns la o înțelegere de colaborare, astfel încât, la finele întrevederii, directorul Companiei, Maria Bortă și directorul Institutului de Chimie, m.c. Tudor Lupașcu au semnat și un Acord de colaborare.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |