Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a efectuat, la sfârșitul săptămânii trecute, o vizită de lucru la Grădina Botanică (Institut). În cadrul vizitei președintele s-a informat despre starea lucrurilor privind păstrarea colecțiilor de plante din Grădina Botanică, inclusiv a celor tropicale și subtropicale.
Președintele AȘM a vizitat serele care, pe parcursul a cca 40 de ani au fost create colecții bogate de plante tropicale, subtropicale și suculente care, actualmente, numără 2763 de specii, forme și varietăți. Ghidat de dr. Valentina Țâmbală, șef Laborator Plante Tropicale din cadrul Grădinii Botanice, președintele Duca a vizitat sera cu cactuși, unde sunt plante cu vârsta mai mare de 50-60 de ani, au fost create expozițiile prin 1985-1986, plante arhaice, cum ar fi ficusul, camelia japoneză, care acum se află în perioadă de înflorire și colecția de palmieri, precum și bananierul și alte specii de plante. Pentru că serele sunt uzate fizic, fiind date în exploatare în încă 1984, cu ultima reparație în 1986, președintele AȘM a propus instituției de a participa mai activ la proiecte de infrastructura pentru a schimba situația și a păstra genofondul Grădinii Botanice, la care s-a muncit peste patru decenii.
Chiar dacă se știe, că plantele respective solicită temperaturi, de la 12-16 grade pe timp de iarnă și nu este ușor a întreține colecțiile în această perioada, totuși, directorul Grădinii Botanice (Institut), dr. Alexandru Teleuță, a menționat că în principiu genofondul Grădinii Botanice nu este deteriorat și vor depune eforturi susținute pentru a supraviețui anotimpului rece. Directorul a spus că pe parcursul sezonului de iarnă se descurcă mai greu, dar le este de foarte mare ajutor sistemul de producere a energiei termice din biomasă, mai exact, cazangeria Grădinii Botanice, dat în exploatare în toamna anului trecut, proiect realizat și promovat în cadrul unei colaborări de succes cu Agenția de Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) și susținut de CSȘDT al AȘM. Grație acestui parteneriat, Gradina Botanică beneficiază de termoficarea serelor, dar și blocului administrativ, în perioada rece a anului.
Totodată, directorul a raportat și anumite probleme ce vizează supraviețuirea coniferelor în Republica Moldova, a mesteacănului ș.a. Din cauza schimbărilor climatice, temperaturilor și umidității scăzute a aerului slăbește capacitatea de protecție a acestora și devin vulnerabile la anumiți vătămători, cauzând boli serioase. În acest sens, începând cu anul în curs, s-a decis să fie schimbate toate preparatele chimice care se folosesc la protecția coniferelor. Primăvară devreme vor fi prelucrați copacii bolnavi, pentru ca să nu devină focare de infecție în Gradina Botanică.
Președintele AȘM a menționat la finele vizitei, că impresia este una bună despre activitatea Institutului. Colectivul a realizat practic toate obiectivele și angajamentele din cadrul proiectelor instituționale, bilaterale și internaționale, iar faptul că instituția a câștigat cca 2 mln lei mijloace proprii, este un lucru de apreciat. Sunt încă multe probleme, este mult de lucru, mereu este loc de mai bine, dar conducerea AȘM va susține în continuare Gradina Botanică, inclusiv, printr-o adresare către Ambasada SUA, în scopul inițierii proiectării oranjeriei de fond și procurarea unui transport pentru muncitori.
Actualmente, Grădina Botanică (Institut) colaborează cu 163 de Grădini Botanice din mai multe țări.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |