Cooperarea ştiinţifică moldo-rusă – imperativ al zilei

2010-08-26
 

 La 25 august curent, în cadrul întâlnirii de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, preşedintele AŞM, şi dr. Valeri Kuzmin, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, au examinat problema cooperării ştiinţifice moldo-ruse în contextul dezvoltării şi extinderii relaţiilor dintre două state.
  Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei a accentuat evoluţia pozitivă din ultimii cinci ani a raporturilor ştiinţifice dintre cercetătorii moldoveni şi cei ruşi. Anume, în martie 2005, AŞM a încheiat Acordul de colaborare cu Fondul de Cercetări Fundamentale al Federaţiei Ruse, graţie căruia în următorii doi ani, 2006-2007, au fost selectate de părţi prin concurs  44 de proiecte comune cercetare în valoare de 5 mln. 280 mii de lei. Suma investiţiilor băneşti în ştiinţă a continuat să crească în următorii ani. Deja în 2008-2009, conform rezultatelor concursului organizat, la cele 43 de proiecte comune de cercetare le-au revenit circa 6 mln. de lei. Tot în această perioadă de timp, a subliniat acad. Gheorghe Duca, Academia de Ştiinţe a semnat un Acord de colaborare cu Fondul Ştiinţific Umanitar al Federaţiei Ruse, la proiectele de cercetare ale căruia, selectate, de asemenea, prin concurs, s-au încadrat specialiştii din domeniu din ambele state.
  Totodată, preşedintele AŞM a subliniat că ar fi rezonabil de promovat în viitor şi proiecte moldo-ruse de proporţii în sumă de 1-2 mln. dolari, care ar avea un impact evident şi imediat în economie. Un asemenea proiect, bunăoară, ar putea garanta calitatea producţiei de import în ambele ţări. Pentru a amplifica dezvoltarea relaţiilor ştiinţifice este oportună şi constituirea Fondului Comun de Cercetare al Statelor CSI, despre care se vorbeşte de mai mult timp. Acest factor, precum şi alte acţiuni întreprinse ar permite extinderea schimbului de cercetători, doctoranzi şi masteranzi între state, publicarea unor lucrări ştiinţifice de valoare ale savanţilor moldoveni în limba rusă şi în alte limbi de circulaţie internaţională şi invers. Partea rusă, de asemenea, ar putea contribui şi la valorificarea moştenirii literare a lui Dimitrie Cantemir, Nicolae Milecu Spătaru, punând la dispoziţia cercetătorilor moldoveni copiile unor materiale de arhivă.
  Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova Valeri Kuzmin a apreciat aceste şi alte rezultate ale cooperării ştiinţifice moldo-ruse, a abordat şi problemele existente în acest sens, care ar fi soluţiile pentru unele din ele. Şi ca un ultim acord al acestei întâlniri a fost anunţul cu privire la cel de al Cincilea For al Intelectualităţii de Creaţie şi Ştiinţifice a Statelor CSI, eveniment remarcabil care va avea loc pe 14–15 octombrie 2010 la Moscova.  O delegaţie a Republicii Moldova va participa la această manifestare de amploare din capitala Rusiei, care urmează a fi desemnată de Guvern. Amintim că precedentul For al Intelectualităţii de Creaţie şi Ştiinţifice a Statelor CSI s-a întrunit la Chişinău, în septembrie 2009.         
 

Tatiana Rotaru
           Centrul Media al AŞM