Tudor Zbârnea: „Creația este cea care vine de la Dumnezeu, în rest este muncă”

2016-09-23
 
Președintele AȘM, acad. Gheorghe Duca, a participat la inaugurarea Expoziției personale de pictură „Univers atemporal. Ipostazze” a artistului plastic Tudor Zbârnea, maestru în artă, laureat al Premiului Naţional, vernisată la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”.  
 
„Mă bucur că printre vizitatorii care astăzi au venit să-l onoreze pe maestrul Tudor Zbârnea sunt cercetători de la Institutul Patrimoniului Cultural. Noi, cei de la Academia de Științe, cei din cercetare, ca și pictorii, poeții, scriitorii, sculptorii, suntem creatori, toți creăm ceva nou. Noi descoperim fenomenele pe care nu le-a perceput nimeni până astăzi, iar pictorii descoperă lumea prin ceea ce fac ei, prin frumosul lumii și prin aceasta noi suntem foarte aproape de creațiile oamenilor de artă”, a remarcat președintele AȘM acad. Gheorghe Duca în luarea sa de cuvânt de la inaugurarea evenimentului. Președintele Duca i-a dorit sănătate artistului și succese în continuare, mulțumindu-i că este aproape de cei din cadrul Academiei, implicit, prin faptul că a lansat un curent inedit în domeniul artelor plastice, un curent inovativ, spectaculos și lucrul acesta se simte atunci când sunt admirate lucrările sale.
 
Și pentru ca Academia de Științe manifestă un respect deosebit față de personalitatea, Tudor Zbârnea, președintele AȘM l-a onorat, în numele conducerii AȘM și comunității științifice, oferindu-i o modeste, poate, distincție, dar valoroasă pentru comunitatea științifică -  Medalia de argint, consacrată aniversărilor a 70-a de la formarea primelor instituții ale AȘM și 55-a de la fondarea AȘM. „Prin acordarea acestei distincții academice, dorim să demonstrăm faptul că noi, cei de la AȘM, recunoaștem creația acestui mare artist, acestui mare maestru al țării noastre. Îl felicit sincer pentru aceste frumoase realizări în pragul unei aniversări la fel de frumoase”, a menționat academicianul.
 
Ministrul Culturii, Monica Babuc a subliniat că această expoziție aparține unui pilon al culturii naționale care este Tudor Zbârnea, iar prezența într-un număr atât de mare la expoziția aniversară a plasticianului, vorbește despre două lucruri, unul - că este un mare artist și doi - că este un om deosebit și toată lumea o să confirme acest lucru.  „Experiența mea de ministru al Culturii vine să vă spună că, în afară de mărimea acestui artist care a știut să îmblânzească pictura modernă într-un stil absolut aparte, moldovenesc, Tudor Zbârnea este unul dintre cei mare remarcabili manageri în cultura din ultimii câteva zeci de ani pe care i-a avut Moldova”, a remarcat ministrul Babuc. Totodată, demnitarul a subliniat și faptul că dincolo de talentul său deosebit, Tudor Zbârnea este un om extraordinar dotat cu valențe intelectuale remarcabile, este un adevărat patriot și un extraordinar familist, înțelegând că anume prin acest puzzle a reușit să facă un lucru extraordinar pentru mozaicul spiritual și de creație al dânsului, aducând la suprafață ceea ce poate fi vizionat astăzi.
 
Prezent la vernisaj, acad. Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu”, Chișinău, a afirmat că acesta este un eveniment important nu doar pentru dl Tudor Zbârnea, un artist reprezentativ pentru artele plastice contemporane, care și-a găsit un limbaj plastic propriu și un spectru cromatic care-l identifică, astfel încât văzând o lucrare poți spune cu certitudine că acesta este Tudor Zbârnea. „Această amprentă personală, originalitatea pe care dânsul o are, eu simt să-i adresez sincere felicitări, urări de sănătate și succes la 60 de ani și continuarea creației, pentru că lucrul cel mai important al unui om de creație este să-și vadă în toate, în materie în cazul dat, așternute pe pânză visele, aspirațiile”, a subliniat directorul ICR. Totodată, acad. Matei a ținut să remarce și faptul că dl Tudor Zbârnea, în calitate de administrator al Muzeului Național de Artă este un foarte bun partener al ICR, de proiecte culturale pe care le-au realizat în ultimii ani - tabere de creație, expoziții și multe alte evenimente conferite artelor plastice din Republica Moldova.
 
Protagonistul evenimentului, Tudor Zbârnea a menţionat că a pregătit pentru această expoziţie 150 de lucrări, dar, făcând o selecție a ales să expună doar 86. A decis să expună doar aceste lucrări, considerând că ele sunt legate într-o anumită coerență, dar și având certitudinea că un număr de 86 de lucrări, este suficient pentru a convinge pe cineva că a încercat să facă ceva. „Este o expoziție aniversară pe care o leg de 60 de ani, nu vreau să număr anii de lucru, că ar fi și o coincidență de 35 de ani de muncă de atelier, dar nu are asta nimic, e doar ceea ce am făcut eu. Este o expoziţie retrospectivă. Lucrările prezintă discursul plastic pe care l-am realizat în ultimii ani”, a declarat artistul, mulțumind tuturor celor care au venit să-i fie alături la acest vernisaj”.
 
Întrebat ce planuri de perspectivă se conturează, pictorul  crede că pe viitor va face o lucrare care este mai așteptată decât celelalte, pentru că un artist muncește tot timpul și când merge în transport, doar că nu o face pe artistul, ajungând însă în atelier, cheamă formele, gândurile. „Creația este cea care vine de la Dumnezeu, în rest este muncă. Nu văd nimic decât puterea de detașare, confort, atunci când lucrăm în atelier și ne căutăm de treaba”, a mai precizat maestrul.
 
Tudor Zbârnea s-a născut la 29 decembrie 1955, la Nisporeni. A absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice „A. Plămădeală” din Chişinău şi Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, secţia pictură, clasa profesorului Corneliu Ionescu. A participat la peste 300 de expoziţii reprezentative de artă contemporană, naţionale şi internaţionale şi a organizat mai mult de 30 de expoziţii personale în diverse muzee şi galerii de artă din țară și peste hotare. Tudor Zbârnea a fost distins cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, iar în 2014 a devenit laureat al Premiului Naţional,  acordat pentru merite deosebite în dezvoltarea artelor plastice.
 
Expoziţia va fi deschisă până la 9 octombrie.

Galerie foto
 
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM