În cadrul Salonului International de Carte Bookfest Chişinău, ediţia a XXV-a, Editura „Știința” a lansat la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, la 1 septembrie, volumul „Sfatul Ţării: Documente (I). Procesele-verbale ale ședințelor în plen”, ediţie semnată de istoricul Ion Ţurcanu.
Moderatorul evenimentului de lansare și redactorul cărţii, Mihai Papuc, a menţionat că volumul, inaugurează, de fapt, editarea documentelor Sfatului Țării. Acesta conține principalele mărturii documentare despre activitatea primului Parlament al Basarabiei. Lucrarea este deschisă de un amplu studiu introductiv, textele propriu-zise ale proceselor verbale ale ședințelor sale în plen, însoțite de note și comentarii la subsol. Textele sunt prezentate în limba originală a lor, pentru că, susține redactorul, ar trebui probabil vreo 25 de ani pentru a fi traduse, dar specialiști consideră că pentru o primă etapă, este bine așa, ele păstrează spiritul și respirația timpului când au fost concepute. La sfârșitul volumului sunt date trei anexe, alcătuite pe baza documentelor Sfatului Țării, în care aflăm mai multe detalii despre vârsta, ocupațiile, activismul social al membrilor Sfatului Țării. „Toți marii istorici contemporani consideră evenimentul de la 1918, Marea Unire, pagina cea mai sublimă din istoria românească”, a remarcat Dl Mihai Papuc, considerând că măreția acestui eveniment se datorează unei solidarități, unui sentiment unic al întregii națiuni române.
În luarea sa de cuvânt, istoricul Eugenia Danu, a subliniat că lansarea volumului respectiv este un adevărat eveniment istoriografic. „Lucrarea se prezintă ca un volum de cca 1800 de pagini, compus din introducerea foarte consistentă, de setul de procese verbale ale Sfatului Țării, în ședințele sale în plen, 85 la număr, în limba rusă, adică în limba originalului, dar și o bibliografie foarte bogată de o valoare documentară incontestabilă”, a precizat vorbitoarea, indicând și elementele de noutate prezentate în volum.
„Este o carte de mult așteptată în istoriografie, deoarece până la momentul apariției cărții noi aveam procesul de formare și a Sfatului Țării după unele memorii și după unele cărți propagandistice scrise în perioada sovietică”, a menționat doctorul în istorie, Ion Negrei, precizând că apariția editorială pune capăt abordării sau tratării unilaterale a istoriei Sfatului Ţării și deschide noi căi spre noi cercetări. Istoricul consideră că cercetătorilor li se pune la dispoziție un material foarte bun pentru cercetările de mai departe, aici se deschide perspectiva studierii biografiilor deputaților țării, despre localitățile din această perioadă în 1917, dar și aspectul diplomatic al activității Sfatului Țării. Și în acest sens, specifică dr. Negrei, potrivit proceselor verbale, apare figura lui Ion Inculeț, care a fost un politician de forță foarte abil, care a știut în situația foarte complicată să apere Sfatul Țării și să-l salveze de la o falimentare.
La rândul său, autorul, Ion Țurcanu, doctor în istorie, a ținut să mulțumească celor prezenți la lansare, mulțumiri speciale adresând colegilor de la Editura „Știința”, care au găsit bunăvoință, timp și dorință de a munci la acest proiect editorial. Și pentru că la lansări de carte șe obișnuiește, de obicei, a vorbi mai mult despre autor, decât despre lucrare, istoricul, a remarcat și o excepție deosebită. Au luat cuvântul oameni competenți, care știu ce vorbesc și chiar au polemizat cu autorul studiului și editorul cărții. Autorul a răspuns la observații făcute de colegi, observații pe care le întâlnește cu atenție, simpatie și respect.
„Sunt bucuros și cred că mi-a mers în viață, pentru că am avut norocul să editez la Editura „Știința” procesele verbale ale Sfatului Țării. Sper să fie mulțumiți atât colegii mei de la editură, cât și autorul. Nu ne vom opri aici, vom edita și alte materiale ale Sfatului Țării. E de datoria noastră să facem tot posibilul ca adevărul istoric să fie pus pe masă, nu ne vom putea mișca mai departe fără a ști ce și cum s-a întâmplat, doar atunci vom ști ce trebuie să facem mai departe”, a remarcat la finele evenimentului dr. Gheorghe Prini, directorul Editurii „Știința”, președintele Uniunii Editorilor din Moldova.
Volumul „Sfatul Ţării: Documente (I). Procese-verbale ale şedinţelor în plen” cuprinde 824 de pagini, inclusiv un studiu introductiv de peste 100 de pagini. Ediţia a fost aprobată de Comisia de selecție pentru editarea cărții naționale și editată cu contribuția Ministerului Culturii.
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM
|