Ca element emblematic de afirmare a identității naționale, istorice și etnice, limba este pentru fiecare popor însemn al unicității și singularității, prin limbă profilându-se specificul, modul unic de a gândi și simți al fiecărui neam.
Cu ocazia Zilei Naționale a Limbii Române, pătrunși de atmosfera solemnă generată de frumoasele evenimente care au loc în aceste zile, trăim și simțim cu mai multă ardoare că limba română ne dezvăluie plenar profunzimile ființei noastre.
Într-o zi cu o deosebită încărcătură simbolică, precum este cea de astăzi, gândurile noastre merg către Eminescu, Blaga, Stănescu - adevărați edificatori de limbă, precum și la cei care au luptat aici, în Basarabia, cu curaj și perseverență, pentru afirmarea limbii române, trecerea la grafia latină, pentru păstrarea identității și a conștiinței naționale. Efortul lor este inestimabil, întrucât prin sacrificiu personal ei au înălțat prin cuvânt pilonul verticalității, au luptat cu toată ființa lor ca limba română să-și ocupe locul pe care îl merită în școli, universități și în graiul viu al fiecărui cetățean.
De-a lungul anilor limba română ne-a fost călăuză și izbăvire, scut de rezistență în fața vicisitudinilor istoriei, a fost reazămul nostru spiritual care ne-a conferit sentimentul libertății și al demnității. Ne bucură tot mai mult să vedem că generațiile tinere manifestă o grijă deosebită față de cultivarea limbii și a vorbirii corecte, ceea ce demonstrează că limba română ne-a ajutat și continuă să ne ajute să edificăm o nouă sensibilitate, un nou mod de a înțelege lucrurile și de a ne exprima identitatea națională.
Ne dorim ca aceste impulsuri să ia amploare, să se înrădăcineze tot mai profund în conștiința noastră, iar limba română să nu fie elogiată doar în discursuri apologetice și poezii, ci să i se aducă un continuu omagiu prin grija noastră zilnică față de cuvântul scris și rostit, prin cultivarea unei conștiințe a rigorii și a necesității de a vorbi corect limba care ne-a edificat ca neam.
Nichita Stănescu spunea că a vorbi despre limba română este ca o duminică. În cheie stănesciană, Vă doresc în numele meu și al întregii comunități științifice, să trăiți într-o permanentă sărbătoare a spiritului, inspirați și însuflețiți de frumusețea și splendoarea limbii române, să tindeți să o desăvârșiți și înnobilați prin gânduri senine și idei mărețe, exprimate în cuvintele graiului românesc.
Academician Gheorghe DUCA,
Președintele Academiei de Științe a Moldovei |