O conferință de presă, prilejuită de deschiderea Salonului Internațional de Carte - Bookfest Chisinau, a avut loc la 29 august curent, la Biblioteca Națională. Protagoniștii conferinței au fost Monica Babuc, ministrul Culturii, Elena Pintilei, directorul Bibiliotecii Nationale din Republica Moldova, Gherghe Pini, președinte al Uniunii Editorilor din Moldova, Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România și Nichita Danilov, vicedirector al Institutului Cultural Român „M. Eminescu”, Chișinău.
Evenimentul este organizat, în contextul sărbătoririi celor 25 de ani de independență a Republicii Moldova, de către Ministerul Culturii în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Biblioteca Națională, Uniunea Editorilor din R. Moldova și Asociația Editorilor din România și se va desfășura în perioada 31 august - 4 septembrie 2016, la Moldexpo.
Ministrul Culturii, Monica Babuc a menţionat în cadrul conferinței că ediția din acest an a Salonului Internațional de Carte de la Chișinău vine să reconfirme aspirațiile europene ale industriilor culturale din Republica Moldova, dar și să consolideze parteneriatele de succes stabilite cu Institutul Cultural Român și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni. „Menționăm că de-a XXV-a ediție a Salonului Internațional de Carte coincide cu aniversarea celor 25 de ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova, iar România își reconfirmă și cu această ocazie sprijinul oferit în dezvoltarea durabilă a culturii”, a precizat oficialul, subliniind că noutatea actualei ediţii o constituie participarea la salon a 44 de edituri, dintre care 23 sunt din Republica Moldova şi 21 - din România. Ministrul Culturii a menționat și faptul că anul acesta vor fi donate 3000 de volume Bibliotecii Naționale din Moldova după evenimentul Bookfest, aceasta fiind o donație foarte importantă.
Preşedintele Uniunii Editorilor din Moldova, dr. Gheorghe Prini, a ținut să sublinieze că pentru prima dată la acest Salon de carte din Chișinău vin cele mai importante edituri din România, inclusiv „Polirom”, „Humanitas”, RAO, „Eurodidactica” ş.a. O altă noutate pe care a specificat-o Domnia Sa a fost că pentru prima oară, la ediţia curentă a Salonului nu vor fi acordate premii pentru cele mai bune cărţi şi edituri, opinia expusă fiind că, cărțile sunt pentru cetățeni, nu pentru premii și cititorii sunt cei care vor aprecia munca. Dl Georghe Prini, care este și directorul Editurii „Știința”, a motivat și de ce s-a decis schimbarea locației desfășurării salonului. „Vrem să avem un târg de carte bine organizat, la care să vină cât mai mulţi vizitatori și să le oferim un spațiu mult mai generos publicului vizitator, asfel încât să dăm amploare evenimentului”, a precizat Gheorghe Prini, iar Moldexpo oferă suficient spațiu și condiții pentru buna desfășurare. Totodată, președintele UEM, Gheorghe Prini a precizat că editorii vor lansa cărțile sale și vor organiza întâlniri cu cititorii în afara pavilionului Moldexpo – în biblioteci, aulele universitare, muzee etc.
Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România a spus că Salonul Internațional de carte ediția XXV-a care are loc odată cu Salonul de Carte Bookfest Chișinău, sunt de fapt același eveniment, ambele dorindu-și să sărbătorească cartea, să o prezinte publicului cum se poate mai bine și punctul separat din acest an este că editorii au soarta lor în mâini. Standurile de la Moldexpo cu organizarea pe care au gândit-o editorii, cu evenimentele pe care și le-au dorit ei sunt aduse în fața publicului, care va avea posibilitatea să vadă cum își imaginează un editor că ar trebui să fie prezentată cartea publicului, spre deosebire de alte evenimente care ar putea avea loc în librării. „Cred că merită să ne bucurăm împreună aceste cinci zile de carte în limba română, prezentată de edituri dintre cele mai prestigioase atât din România, cât și din Republica Moldova”, a menționat editorul român.
Vizitatorilor Bookfest Chișinău li se va propune o ofertă generoasă de peste 50.000 de volume, din cele mai variate domenii, la cele mai avantajoase prețuri, dar și întâlniri cu unii dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți autori ai literaturii române contemporane.
Bookfest este cel mai important salon de carte din România și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM
|