Vicepreședintele AȘM, m.c. Ion Guceac și coordonatorul Secției Științe Umanistice și Arte a AȘM, dr.hab., prof. Victor Țvircun au participat vineri, 6 mai 2016, de Ziua Sfântului Gheorghe, la festivităţile dedicate sărbătorii naţionale a găgăuzilor „Hederlez 2016”, care s-a desfășurat la Ceadâr-Lunga.
La eveniment au participat oficialităţi, miniştri, diplomați, politicieni, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, meșteri populari, numeros public spectator.
Reprezentanții Academiei au fost întâmpinați și însoțiți pe parcursul zilei de dr. Piotr Pașalî, directorul Centrului Ştiinţifico-Tehnologic din UTA Gagauzia, membru al Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică AŞM. Împreună cu gazda au vizitat standurile meşterilor locali, care şi-au expus diverse obiecte de artizanat, meşteşuguri, instrumente muzicale, costume naţionale, fiecare stand reprezentând una din unitățile administrative ale autonomiei. Totodată, gospodinele s-au întrecut în pregătirea bucatelor tradiţionale, care ademeneau oaspeții prin aspect deosebit, miros și gust.
Apogeul sărbătorii l-a constituit parada portului popular găgăuz, unde, în aplauzele distinsului public din tribună, au fost prezentate colectivele artistice din UTA Găgăuzia. Pentru iubitorii de cai, dar și pentru cei pasionați de plimbări ecvestre un moment mult așteptat a fost și prezentarea de ecvestre sportive, eveniment care se desfăşoară anual la ferma „At-Prolin” din Ceadâr-Lunga, unica fermă de cai din Republica Moldova. Participanții la concurs s-au luptat pentru Cupa Bașcanului Găgăuziei.
Sărbătoarea Hederlez este una din cele mai importante sărbători ale anului pentru găgăuzi şi simbolizează începutul unui nou sezon agricol. În această zi au loc evenimente cultural-artistice în toate localităţile din UTA Găgăuzia. Evenimentul este celebrat anual la 6 mai, de Ziua Sfântului Gheorghe.
Sărbătoarea primăverii „Hederlez” a fost propusă pentru includerea în Lista patrimoniului universal UNESCO, dosarul de nominalizare al căruia a fost depus la Biroul UNESCO de la Paris, în martie 2016, de către ministerele de resort din Turcia şi Macedonia.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AȘM |