În prezent, efectuarea cercetărilor științifice în domeniul științelor reale este foarte dificilă, or, pe lângă faptul că ele necesită utilizarea unui echipament modern și extrem de costisitor, se cer cunoștințe profunde nu numai în sfera de activitate corespunzătoare, dar și o consacrare totală. Realizarea cercetărilor la conexiunea mai multor științe, în special în biomedicină este și mai complicată, acestea necesitând deținerea de informații teoretice ample și abilități practice în științele biologice, medicale, chimice, fizice etc. Cu atât mai mult este dificil de realizat asemenea investigații, dacă ele sunt de pionierat.
Obiectul principal de studiu pe parcursul a mai multor ani al colectivului condus de academicianul Teodor Furdui îl reprezintă problema sănătății omului, care, conform semnificației pentru viitorul civilizației, trebuie plasată la același nivel cu alte probleme mondiale ce amenință civilizația, cum ar fi cea alimentară, ecologică, energetică, demografică.
În urma analizei datelor contemporane ale științelor despre om și studiilor proprii s-a ajuns la concluzia că există o singură cale de rezolvare a problemei sănătății omului ‒ a renunța la strategia deja încetățenită de formare și menținere a sănătății și a recurge la o nouă abordare, ce ar permite crearea și menținerea dirijată a sănătății în conformitate cu condițiile sociale stresogene, care sunt în permanentă schimbare.
Elaborarea unei paradigme noi de abordare și soluționare a problemei sănătății au servit ca bază pentru fondarea unei științe noi în biomedicină ‒ sanocreatologia (san(itas) – sănătate, crea(re) – a crea, logos ‒ știință). Au fost determinate obiectivele, principiile conceptuale, metodele specifice de studiu, a fost elaborat complexul științific-metodologic, au fost propuse noi noțiuni, definiții, axiome etc., pe care se bazează sanocreatologia.
Debutul sanocreatologiei se datorează inițiativei academicianului Teodor Furdui, cunoscut atât în țară, cât și în străinătate prin lucrările sale în stresologie și care a tutelat acest domeniu de cercetare mai mult de 40 ani.
Una dintre performanțele sanocreatologiei, în special a psihosanocreatologiei, constau în identificarea unei căi noi privind posibilitatea formării dirijate a capacităților intelectuale și creative deosebite.
Sanocreatologia devine tot mai recunoscută în țară și peste hotare, fapt demonstrat prin: invitarea savanților moldoveni pentru a prezenta rapoarte plenare la diverse congrese internaționale ‒ „The annual symposium of the E.P.C.A.H and the Vth congress of the Association of Traditional Medicine”, „The Tradition medicine and sanocreatology in the XXI century (October, 2000)”; conferința internațională „Tehnologii avansate în pragul secolului XXI” (2000); the XIIIth, IXth, Xth, XIth, XIIth Congresses International Interdisciplinary „Neuroscience for medicine and psychology” (2012, 2013, 2014, 2015, 2016); organizarea în cadrul celor patru congrese (I, II, III și IV) ale fiziologilor din statele CSI și la IXth, Xth, XIth, XIIth Congresses International Interdisciplinary „Neuroscience for medicine and psychology” a simpozioanelor speciale consacrate sanocreatologiei și psihosanocreatologiei.
Fondarea și dezvoltarea sanocreatologiei prezintă un succes indiscutabil al științei autohtone și al celor consacrați domeniului, discipoli ai academicianului Teodor Furdui.
Academician Gheorghe Duca |