La prestigioasa editură „Springer” din Germania a văzut lumina tiparului o nouă monografie colectivă cu titlul „Nanostructuri şi filme subţiri pentru aplicaţii multifuncţionale: Tehnologii, proprietăţi şi dispozitive” (Nanostructures and Thin Films for Multifunctional Applications: Technology, Properties and Devices). Monografia îi areîn calitate de editori pe academicianul Ion Tighineanu, prim-vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi colegii săi – profesorul universitar Pavel Topală, decan la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi şi doctorul habilitat Veaceslav Ursachi, coordonatorul Secţiei Ştiinţe Inginereşti şi Tehnologice a AŞM.
Lucrarea, expusă pe 576 pagini, cu 364 materiale ilustrative, este axată pe cele mai recente elaborări în domeniul filmelor subţiri, materialelor nanostructurate şi nanocompozite cu o analiză amplă a tehnologiilor de producere, proprietăţilor şi diverselor aplicaţii practice, în particular în fotovoltaică, acoperiri anti-corozive şi de durificare a suprafeţelor, în industria chimică, micro-şi nano-electronică.
Potrivit autorilor, printre subiectele abordate se regăsesc perspectivele de aplicare a nanomaterialelor elaborate în producerea dispozitivelor termoelectrice, piezoelectrice, magnetoelectrice, microelectronice, fotonice, spintronice, senzorice, biomedicale, mediilor magnetice de înregistrare şi procesare a informaţiei etc. Rezultatele obţinute în decursul ultimilor ani cu referinţă la dispozitivele pentru domeniul undelor terahertz în baza nanomaterialelor carbonice, în special, în baza grafenului, sunt trecute în revistă cu scopul evaluării perspectivelor de acoperire a faimoasei „găuri terahertz” prin elaborarea şi studierea noilor materiale bidimensionale.
Monografia reprezintă o lucrare colectivă a cercetătorilor din diferite ţări, inclusiv SUA, Germania, Portugalia, România, Lituania, Rusia, Belarus, cu o contribuţie substanţială a colaboratorilor din diferite instituţii de cercetare ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi universităţi din ţara noastră, printre care: Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii „D. Ghiţu”, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chişinău. Eforturi consolidate au fost depuse de cercetătorii din Republica Moldova: dr. hab. Igor Evtodiev, dr. hab. Denis Nica, m. c. Anatolie Sidorenko, dr. hab. Eugen Gheorghită, dr. Tamara Potlog, dr. Mihail Popa ş.a.
„Monografia colectivă reflectă o nouă etapă de consolidare a comunităţii ştiinţifice autohtone la scară naţională şi, totodată, reprezintă încă un pas sigur spre integrarea noastră în spaţiul european de cercetare”, a menţionat acad. Ion Tighineanu în contextul lansării noii monografii de anvergură la Editura Springer.
Specificăm, că monografia este dedicată aniversării a 55-a de la fondarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a 70-a de la crearea primelor instituţii de cercetare care au stat la baza formării AŞM.
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM |