Evenimentele şi realizările frumoase au un nume – Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei

2016-04-21
 

La 21 aprilie 2016, Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi-a ţinut lucrările cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei Ştiinţifice  a Studenţilor şi Masteranzilor „Viitorul ne aparţine”.

Evenimentul a reunit peste 130 de studenţi şi masteranzi din Republica Moldova, România, care reprezintă mai multe instituţii de învăţământ şi centre ştiinţifice, inclusiv, Un AŞM, USM, USMF, Universitatea de Stat din Tiraspol cu Sediul la Chişinău, Centrul Naţional Sănătate Publică etc. Potrivit organizatorilor, scopul instituirii este de a crea o platformă interactivă, modernă de comunicare ştiinţifică pentru cercetătorii în devenire.        

La deschiderea evenimentului au fost prezenţi rectoratul Universităţii AŞM, academicieni, directori de institute, reprezentanţi ai comunităţii ştiinţifice şi universitare. Manifestarea a fost prezidată de rectorul Un AŞM, acad. Maria Duca, acad. Mihai Cimpoi, mem.cor. Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM,  mem.cor. Ion Dediu.

Rectorul Universităţii AŞM, acad. Maria Duca a menţionat, în cuvântul său de salut către participanţi, importanţa evenimentului, subliniind genericul ediţiei curente, prin care s-a dorit a oferi o doză şi mai mare de încredere tinerilor. „Suntem fermi convinşi că într-adevăr dumneavoastră veţi fi şi veţi reprezenta destoinic viitorul ţării Republica Moldova şi, totodată, o viaţă decentă, o bunăstare celor care astăzi sunt alături de dumneavoastră, care vă susţin, vă îndrumă, precum şi celor care au rămas acasă, dar care v-au dat viaţă şi v-au pornit pe drumul vieţii dumneavoastră”, a remarcat Dna Duca. Într-un alt context, rectorul a adus mulţumiri responsabililor de organizarea evenimentului, dar şi Catedrei Limbi şi Literaturi, sub egida căreia s-a desfăşurat ediţia curentă a Conferinţei. 
 
Participanţii la întrunire au fost salutaţi de acad. Mihai Cimpoi, care şi-a exprimat bucuria  pentru atâta lume tânără care vrea să se consacre ştiinţei, care vrea să vină în ştiinţă. Academicianul a spus că este conştient de faptul că la ora actuală nu există mare disponibilitate a tinerilor pentru ştiinţă, dar nu există nici o şansă de a deveni europeni, de a crea valori, de a fi ascultaţi în lume, dacă nu ne vom ocupa de ştiinţă, de inovare, de valorile noastre şi vom crea alte valori care să mergem acolo unde trebuie. Totodată, acad. Cimpoi a menţionat că acesta este şi un bun prilej pentru tineri de a se întâlni cu îndrumătorii şi conducătorii ştiinţifici, care să le spună multe lucruri instructive, utile, să-i iniţieze în tainele ştiinţei. Academicianul le-a dorit succes participanţilor şi a lăsat şi câteva cărţi, care vor fi oferite premianţilor desemnaţi.          
           
M.c. Ion Dediu îşi vede viitorul foarte lung şi poate chiar infinit şi asta datorită tinerilor care au îndrăgit ştiinţa. „Datorită vouă noi vom avea împreună un viitor, fiindcă cei care de fapt fac studii universitare, care fac muncă academică, care se ocupă cu cercetările ştiinţifice produc cunoaşterea”, a menţionat savantul. Academicianul a dorit participanţilor libertate în suflet şi cunoştinţe în viaţă, iar celui mai ambiţios tânăr, licenţiat anul III, geografie, i-a oferit „Dicţionar enciclopedic”, elaborat de el.
 
„Într-adevăr, viitorul vă aparţine, aşa e legea naturii. Pământul se roteşte în jurul Soarelui, anii se adună, noi îmbătrânim, dumneavoastră vă maturizaţi şi vrem nu vrem, o să vină timpurile când o să ne luaţi locurile noastre şi atunci voi o sa fiţi viitorul nostru”, a menţionat m.c, Tudor Lupaşcu, directorul Institutului de Chimie al AŞM. Directorul a oferit patru cărţi ale savanţilor chimişti de la Institutul de Chimie, în speranţa că vor fi utile în cercetarea ştiinţifica de viitor a celor care au îndrăgit chimia şi labirintul miraculos al acesteia.           
 
În cadrul sesiunii plenare au fost audiate şapte comunicări, în care au fost reflectate aspecte generale ale cercetărilor ştiinţifice din diverse domenii.    
 
În a doua jumătate a zilei participanţii s-au întrunit în cadrul a 6 ateliere de lucru, structurate pe domeniile: Biologie, Biologie Moleculară; Ecologie, Geografie, Ştiinţe ale Mediului; Matematică şi Ştiinţa Informaţiei; Ştiinţe Tehnice şi Chimice;  Ştiinţe Sociale şi Politice; Limbi şi Literaturi.
 
În aceeaşi zi, a avut loc inaugurarea căminului Universităţii AŞM. La eveniment a participat conducerea Academiei de Ştiinţe, corpul profesoral al Universităţii, conducerea Liceului AŞM, studenţi, masteranzi, doctoranzi, liceeni. Un sobor de preoţi, în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Siluan de la Mănăstirea Curchi, la care s-au alăturat încântătorii artiştii de la „Bravissimo”, au oficiat o slujbă de sfinţire a noii clădiri.
   
Pentru frumoasele realizări, Părinte Siluan a fost binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir să înmâneze câteva distincţii ale Sfintei Biserici Ortodoxe, unor persoane care au contribuit la realizarea acestor lucrări. În semn de recunoştinţă pentru activitate sârguincioasă spre binele şi întru mărirea Sfintei Biserici Ortodoxe din Moldova, preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca, a fost decorat cu Ordinul „Meritul Bisericesc de Gradul II”. Distincţii au primit şi Dl Mihai Vieru, vicepreşedinte AŞM, Nicolae Balan, directorul companiei de construcţii, Ana Erhan, prorector s.a.
 
Căminului i-a fost oferită cu drag o icoană a Domnului Hristos, ca să fie cel care binecuvântează şi sporeşte tot harul cel bun. Instituţia are o capacitatea de 423 de locuri. Odăile sunt de 1-2-3-4 locuri. Parterul este destinat şi oaspeţilor, având calitatea de hotel – 18 locuri.
 
Galerie foto
Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM